Actualitate

O lună de la încheierea contractului Prima săptămână de lucrări - „Structura de rezistenţă a Cazinoului nu este afectată“

„Structura de rezistenţă a Cazinoului nu este afectată“. Este declaraţia arhitectei Constanţa Carp, specialistul ce realizează proiectul pentru reabilitarea simbolului Constanţei. La circa o săptămână de la deschiderea oficială a lucrărilor de consolidare şi restaurare a Cazinoului, lucrurile se pun în mişcare pentru bătrânul edificiu ce veghează Marea Neagră. Contactată telefonic, arhitecta Constanţa Carp ne-a declarat că, la momentul de faţă, se lucrează la proiectul de consolidare şi restaurare.
 
„În prezent, ne ocupăm şi cu lucrurile organizatorice, avem întâlniri de corelare între proiectant şi executant. Ne întâlnim cu echipa ce va executa proiectul, coordonată de domnul inginer Petre Badea, de la Aedificia Carpaţi, şi facem toţi paşii pe care îi presupune această etapă“, ne-a declarat arhitectul.
 
La circa o lună de când a fost semnat contractul pentru reabilitarea Cazinoului şi la o săptămână de la începerea oficială a lucrărilor, bătrânul edificiu, reintrat în atenţia colectivă după ani întregi de neglijare, îşi aşteaptă cuminte şi răbdător renaşterea. În zilele scurse de la data începerii oficiale a lucrărilor, respectiv 15 ianuarie (de Ziua Culturii), Cazinoul şi-a deschis generos porţile pentru specialiştii veniţi să-l readucă la viaţă.
 
Şi chiar dacă edificiul nu este momentan înconjurat de schele, chiar dacă cei ce trec pe lângă Cazino nu văd încă oamenii la lucru, nu înseamnă că viaţa de şantier, cu etapele organizatorice, cu întâlnirile de punere de acord şi tot ce presupune aceasta, nu a început să forfotească pentru Cazino şi salvarea sa.
 

„Cazinoul nu este în stare de colaps“

 
„Am reuşit să obţinem o scanare 3D a întregului edificiu, care ne este de mare folos în această etapă. Vă pot spune că în timpul acesta lucrăm la proiect, mai ales că avem nişte termene clare de respectat. Ce vreau să subliniez este faptul că structura de rezistenţă a Cazinoului nu este afectată, lucrurile nu sunt aşa de grave la Cazino cum pot părea la o primă vedere unui nespecialist. Cazinoul nu este în stare de colaps, clar. Iar noi lucrăm oricum să punem la punct şi consolidarea sa. Începem cu lucrările de consolidare, facem şi tot ce ţine de instalaţii, de înlocuirea lor şi tot ce presupune acest capitol“, ne-a declarat arhitecta Constanţa Carp.
 
Totodată, aceasta ne-a precizat că echipa ce se ocupă de Cazino ţine legătura şi cu arhitectul constănţean Radu Cornescu, ce urmăreşte îndeaproape progresele efectuate pentru salvarea monumentului. „La acest moment, chiar dacă nu sunt schelele ridicate în jurul Cazinoului, să ştiţi că au loc întruniri organizatorice, de specialitate, de corelare între proiectant şi executant. Vor fi puse şi schelele, nu va mai dura mult. Însă toate lucrurile trebuie să se întâmple la timpul lor, pentru ca totul să decurgă conform planului“, a adăugat arhitecta.
 
Constanţa Carp este asociatul unic şi 
administratorul societăţi de arhitectură Remon Proiect SRL, înfiinţată în 1991. Recent, societatea a semnat, în parteneriat cu alte firme, contractul pentru restaurarea Castelului Corvinilor din Hunedoara.
 
Pentru a reveni la Cazinoul din Constanţa, amintim că etapa de proiectare durează trei luni, ce se scurg începând de la data oficială a deschiderii lucrărilor, respectiv 15 ianuarie. Astfel, dacă totul merge conform planului, proiectarea se va încheia în jurul datei de 15 aprilie, fiind urmată de etapa de execuţie a proiectului, pentru care sunt alocate 24 de luni. Valoarea totală a contractului pentru restaurarea Cazinoului este de 56.627.697,09 lei şi a fost adjudecat în urma licitaţiei de asocierea Aedificia Carpaţi SA (lider de asociere) & Remon Proiect SRL & Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL.
 
Sursa foto: Facebook / Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei
 
Citeşte şi:
 
„Îl putem salva şi o vom face. Va străluci“ Ziua în care Cazinoul a fost pus deasupra tuturor orgoliilor
 

LIVE TEXT Ziua începerii oficiale a lucrărilor. Cazinoul va fi predat CNI (galerie foto)

 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Drumul spre renaştere S-a încheiat prima lună a etapei de proiectare, în desfăşurarea lucrărilor la Cazino (video)

15 Feb 2020 4821

Consilierii județeni vor aproba un proiect pentru preluarea pasarelei de la Cazino

11 Feb 2020 559

LIVE Marea Neagră, dezlănțuită. Valuri uriașe pe faleza Cazinoului din Constanța (galerie foto)

06 Feb 2020 1383

Ministerul Culturii încurajează investiţiile în protejarea patrimoniului Pasarela regală de la Mamaia nu va fi demolată!

04 Feb 2020 2603

Sondaj de opinie ZIUA de Constanța 87% dintre respondenți vor ca pasarela din Mamaia să fie reabilitată!

03 Feb 2020 1035

Făgădău despre investiţia familiei Bucovală de la Lupoaică - „Nu am mai văzut atâta emoţie de la Cazino! Nu am să-mi reproşez nimic din punct de vedere legal!“

31 Jan 2020 5221

Dosarul Impex Romcatel, amânat. Firma s-a implicat în licitaţia pentru reabilitarea Cazinoului

30 Jan 2020 660

Firma implicată în procedura de atribuire a contractului pentru Cazino, în atenţia judecătorilor

28 Jan 2020 416

Sondaj de opinie Pasarela din Mamaia, simbolul litoralului interbelic, trebuie demolată sau reabilitată?

27 Jan 2020 2535

Pasarela din stațiunea Mamaia, situată în zona debarcaderului Cazino, va fi demolată

23 Jan 2020 3118

Hotelul Cascom din Mamaia va fi modernizat

21 Jan 2020 929

Renăscut în iulie 2022, cu expoziţia „Istoria Cazinoului“ Ce va găzdui Cazinoul după ce îşi va redeschide porţile. Interviu cu primarul Decebal Făgădău (video)

18 Jan 2020 4090

Ministrul Dezvoltării „Nu văd să mai existe, efectiv, niciun impediment pentru reabilitarea Cazinoului“

18 Jan 2020 1620

Editorial Emblema Constanței, de la agonie la extaz

16 Jan 2020 1535

„Îl putem salva şi o vom face. Va străluci“ Ziua în care Cazinoul a fost pus deasupra tuturor orgoliilor

16 Jan 2020 1728