Actualitate

Oficial de la MApN Câte locuri sunt alocate la Constanţa pentru procesul de recrutare a rezerviştilor voluntari în Armata Română

Ministerul Apărării Naţionale a prelungit, până la data de 27.09.2019, campania de recrutare şi selecţie pentru cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României pentru posturile de ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri.
 
Acestea sunt disponibile în unităţi militare din judeţele Bacău, Bihor, Brăila, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Ilfov, Tulcea şi din municipiul Bucureşti. Românii pot urma cariera militară în calitate de ofiţer, maistru militar, subofiţer sau soldat/gradat profesionist în activitate, în urma absolvirii unei instituţii de învăţământ superior sau postliceal militar, a unui curs de formare profesională ori program de instruire a soldaţilor/gradaţilor profesionişti.
 
Formarea ofiţerilor şi a subofiţerilor în activitate se poate realiza pe două filiere complementare: filiera directă şi filiera indirectă. Formarea pe filiera directă a ofiţerilor şi subofiţerilor în activitate se realizează prin parcurgerea şi finalizarea studiilor universitare de licenţă, respectiv a studiilor postliceale organizate de unităţile/instituţiile de învăţământ militar, conform reglementărilor în vigoare la nivel naţional şi a celor specifice Ministerului Apărării Naţionale.
 
Formarea pe filiera indirectă a ofiţerilor şi subofiţerilor în activitate presupune parcurgerea şi finalizarea „Cursului de formare pe filiera indirectă a ofiţerilor/subofiţerilor în activitate” de către absolvenţi ai învăţământului civil (postliceal şi superior), care deţin competenţe şi calificări necesare Ministerului Apărării Naţionale. Recrutarea candidaţilor pentru formarea pe filiera indirectă a personalului militar se face potrivit nevoilor Ministerului Apărării Naţionale, în conformitate cu normele specifice pentru serviciile militare pentru care există un deficit major de personal şi/sau nu se asigură pregătirea în cadrul Ministerului Apărării Naţionale.
 
Pentru a urma cariera militară, este necesară parcurgerea succesivă a trei etape: recrutarea, selecţia aptitudinală şi concursul de admitere sau de repartizare pe post (în cazul candidaţilor pentru funcţiile de soldat/gradat profesionist).
 

Câte locuri sunt la Constanţa

 
În urma unei solicitări adresate Ministerului Apărării Naţionale de către cotidianul ZIUA de Constanţa, aproximativ 100 de funcţii de rezervişti voluntari sunt prevăzute pentru judeţul Constanţa.
 
„Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm faptul că informaţiile solicitate cu privire la repartizarea pe zone şi categorii de personal a locurilor pentru rezerviştii-voluntari fac parte din Planul de recrutare pentru încadrarea cu rezervişti voluntari a structurilor din subordinea Statului Major al Apărării în anul 2019 - document clasificat, şi sunt exceptate de la prevederile Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Precizăm totodată că în judeţul Constanţa sunt prevăzute a fi încadrate aproximativ 100 de funcţii de rezervişti voluntari, din cadrul tuturor categoriilor de personal militar”, potrivit răspunsului oficial înaintat de către Ministerul Apărării Naţionale pentru ZIUA de Constanţa.
 

Procedura de recrutare

 
Procesul de recrutare şi selecţie se desfăşoară în baza Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015.
 
Pentru înscriere, cetăţenii se pot prezenta, atât la sediul centrului militar zonal/judeţean sau de sector pe a cărui rază de responsabilitate îşi au domiciliul, cât şi la oricare alt centru militar zonal/judeţean sau de sector, în situaţia în care locul de muncă sau reşedinţa temporară diferă de localitatea de domiciliu.
 
La înscriere, cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României vor completa o cerere de înscriere.
Totodată, vor avea asupra lor următoarele documente, astfel:
a) actul de identitate, în original şi în copie;
b) certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;
c) acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;
d) permisul de conducere, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;
e) livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.
 
La prezentarea la centrul militar, persoanele vor fi informate cu privire la etapele pe care le presupune procesul de recrutare şi selecţie, respectiv unitatea militară în care urmează să susţină probele de selecţie, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală şi unitatea militară/centrul de instruire în care se va executa programul de instruire iniţială, în cazul candidaţilor proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară.
 
De asemenea, candidaţii proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către arme/servicii şi specialităţi militare pentru care aceştia prezintă abilităţi şi aptitudini.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, întrevedere cu reprezentanții mediului asociativ

18 Nov 2019 378

Militari din structuri aparținând Forțelor Aeriene Române desfășoară operațiuni militare în Asia și Africa

17 Nov 2019 480

Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu ambasadorul SUA la București "Demersul nostru va asigura predictibilitate în derularea programelor de înzestrare "

14 Nov 2019 253

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, întâlnire de lucru cu premierul Ludovic Orban

14 Nov 2019 484

Tulcea, gazda unui ceremonial organizat de Forțele Navale Române cu prilejiul sărbătoriri a 141 ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă

13 Nov 2019 267

Arde o barjă, încărcată cu bauxită. Forțe impresionante la intervenție (galerie foto+video)

13 Nov 2019 1090

Statul Major al Apărării împlinește 160 de ani de la înființare (galerie foto+video)

12 Nov 2019 408

Ziua Cercetaşilor Militari "Cercetaşi, destinul vostru este să fiţi primii!”

12 Nov 2019 452

Statul Major al Apărării împlineşte 160 de ani de la înființare

11 Nov 2019 440

Vot în Afganistan Militarii din Kandahar își fac datoria față de țară (galerie foto)

10 Nov 2019 637

Armata României prezintă lotul care va participa la „Invictus Games Haga 2020”

08 Nov 2019 523

Cursanții Colegiului Național de Apărare vor merge în vizită la mai multe garnizoane

08 Nov 2019 600

Conferinţa Internaţională a Experţilor „SECDEF” 19. Care este tema și cine va participa

06 Nov 2019 364

Conferința științifică internațională „Securitatea și apărarea între istorie, teorie și politici publice” Cine va participa la dezbatere

05 Nov 2019 372

Delegația Armatei României la Jocurile Mondiale Militare, primită la sediul MApN de șeful Statului Major al Apărării

05 Nov 2019 392