Preluare pe cale amiabilă sau noi procese? Palatul Regal de la Mamaia a revenit statului român. Se poată negocieri pentru răscumpărarea imobilului și terenului

  • Palatul Regal din Mamaia a revenit statului român, în urma deciziei din 16 martie 2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție
  • După o istorie recentă tumultoasă, Palatul Reginei Maria se află în atenția Mamaia SA, societate din patrimoniul Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, care depune toate demersurile pentru repunerea monumentului de grupa A în situația anterioară vânzării sale”, a declarat ieri la Mamaia, ministrul Turismului, Daniel Cadariu
  • Ajuns la porțile ferecate ale Palatului Regal, aflat în paragină, ministrul Turismului a declarat că dorește ca societatea Mamaia SA, să predea castelul către Ministerul Culturii, după ce se stabilește și situația terenului
  • Cadariu a mai spus că Ministerul Culturii dispune de 2 milioane de euro pentru renovarea Castelului și ulterior să fie reintrodus în circuitul turistic
  • În urmă cu trei săptămâni, directorul Mamaia SA, Carmen Ursu declara că negocierile pentru preluarea Palatului sunt în fază incipientă și că vor fi de durată din considerente de punere a părților în situația anterioară deciziei instanței
  • Reprezentatul societății Mamaia SA, prezent ieri la vizita ministrului Turismului nu a fost în stare să explice nici măcar care sunt prețențiile invocate de Light System SRL în actuala conjunctură sau cât de avansate sunt negocierile
  •  „Sperăm..om vedea..ne dorim”, aceștia par să fie cel puțin deocamdată termenii în care negociază statul român recuperarea un bun de patrimoniu național
 

 
Palatul Regal din Mamaia a revenit statului român, în urma deciziei din 16 martie 2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Judecătorii au respins recursul făcut de societatea Mamaia SA, iar monumentul istoric a revenit în proprietatea statului, reprezentat de Ministerul Culturii. Decizia este definitivă.

Între timp au început negocierile pentru preluarea de facto a Palatului de către Mamaia SA, societate intrată de puțin timp în portofoliul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

„Îmi doresc ca Palatul Reginei Maria să rămână în patrimoniul național al statului și să fie restaurat, corect valorificat, atât pentru comunitatea constănţeană, cât şi pentru publicul larg.

Există un potențial imens, pe care îl putem reda vizitatorilor în cel mai onorabil mod.

După o istorie recentă tumultoasă, Palatul Reginei Maria se află în atenția Mamaia SA, societate din patrimoniul Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, care depune toate demersurile pentru repunerea monumentului de grupa A în situația anterioară vânzării sale”, a declarat ieri la Mamaia, ministrul Turismului, Daniel Cadariu.

Acesta a mai spus că realizează un audit la nivelul tuturor entităților subordonate și nu știe cu exactitate care este situația juridică a terenului aferent Palatului Regal. Măcar se putea interesa, dat fiind că în programul vizitei era inclus acest obiectiv.

Ajuns la porțile ferecate ale Palatului Regal, aflat în paragină, ministrul Turismului a declarat că dorește ca societatea Mamaia SA, să predea castelul către Ministerul Culturii, după ce se stabilește și situația terenului.

Cadariu a mai spus că Ministerul Culturii dispune de 2 milioane de euro pentru renovarea Castelului și ulterior să fie reintrodus în circuitul turistic.
În urma hotărârii judecătorești am început demersurile împreună cu reprezentanții Ministerului Culturii pentru a preda acest obiectiv în patrimoiu, acolo unde îi este locul, la Ministerul Culturii. Înțeleg că mai sunt aspecte de rezolvat, în ceea ce privește statutul terenului.

Ne vom implica în sprijinul societății Mamaia SA și cu Direcția Juridică de la minister pentru a scurta pe cât posibil termenele, astfel încât, dacă este posibil să rezolvăm problema în cursul acestui an. Ministerul Culturii ne-a informat că ar avea sume disponibile pe care să le aloce pentru restaurare. Suma este de aproximativ 2 milioane de euro. Ministerul Culturii va decide ce funcțiune va avea monumentul istoric. Eu sper să intre în circuitul public, fie ca obiectiv cultural, fie ca obiectiv turistic”, a declarat ministrul Turismului.

În urmă cu trei săptămâni, directorul Mamaia SA, Carmen Ursu declara că negocierile pentru preluarea Palatului sunt în fază incipientă și că vor fi de durată din considerente de punere a părților în situația anterioară deciziei instanței.

Cu alte cuvinte, Light System SRL trebuie să aducă clădirea Palatului Regal la situația din 2003, an în care a cumpărat de la Mamaia SA  -  clădirea Palatului Regal pentru doar 700.000 lei, respectiv în 2004 de la Primăria Constanța, terenul aferent acestuia. Aproape 1.5 ha cu doar puțin peste 23 euro/mp.
 


Pe de altă parte, Mamaia SA trebuie să achite către Light System SRL o sumă de bani care va stabilită printr-o expertiză, cu ajustarea corespunzătoare pentru că între timp clădirea a fost grav afectată și să răscumpere prin expropriere de utilitate publică sau prin cumpărare terenul.

Această producedură poate dura luni sau chiar ani. Iar dacă nu se va ajunge la o înțelegere între părți, pot urma ani buni de alte procese, așa cum a declarat pentru ZIUA de Constanța Carmen Ursu, director general al Mamaia SA.
 
După ani buni de procese, statul român doreşte rezolvarea situaţiei pe cale amiabilă.
 
Reprezentatul societății Mamaia SA, prezent ieri la vizita ministrului Turismului nu a fost în stare să explice nici măcar care sunt prețențiile invocate de Light System SRL în actuala conjunctură sau cât de avansate sunt negocierile. „Sperăm..om vedea..ne dorim”, aceștia par să fie cel puțin deocamdată termenii în care negociază statul român recuperarea un bun de patrimoniu național.

Cu un președinte al Consiliului de Administrație din Constanța poate totuși Mamaia SA va face pe viitor pași decisivi pentru a recupera Palatul Regal de la Mamaia. Mihaela Andrei, consilier local PNL a fost desemnată la începutul acestui an președintele CA-ului societății aflate în portofoliul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Ministrul Cadariu vizitează plajele extinse din stațiunea Mamaia și Palatul Reginei Maria. „Trist! Nu îmi place cum arată“ (GALERIE FOTO+VIDEO)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitația pentru reamenajarea centrului istoric al municipiului - etapa II a fost contestată la CNSC. Acuzații grave la adresa Primăriei Constanța (DOCUMENTE)

10 Aug 2022 951

O nouă companie cu profil construcţii clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale înmatriculată la Constanța

09 Aug 2022 486

După 2 ani de la alegerile locale, USR Constanța are în sfârșit un director la CT BUS

09 Aug 2022 1432

Consiliul Județean Constanța îşi măreşte parcul auto. Plănuiesc să cumpere și autoutilitare

09 Aug 2022 488

Programul Centrelor de evaluare din Constanța pentru pacienții confirmați cu Covid

07 Aug 2022 642

Europarlamentarele din 2009, primele alegeri pentru un mandat complet în Parlamentul European desfășurate în România

06 Aug 2022 568

O structură din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale își deschide birou la Constanța (DOCUMENTE)

05 Aug 2022 544

Primăria repară acoperișul fostei școli din Medeea. Întreaga clădire se află într-o stare deplorabilă

05 Aug 2022 618

Are o diplomă în jurnalism. Fostul parlamentar Marian Vasiliev și-a făcut o firmă de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune

05 Aug 2022 731

Urmașii a doi grei afaceriști ai Constanței, decedați în timpul pandemiei de Covid 19 au devenit parteneri de business

04 Aug 2022 2155

Piață volantă în Peninsulă. RAEDPP vrea să o amplaseze chiar lângă Edificul Roman cu Mozaic

04 Aug 2022 1095

Primăria vrea să cheltuiască peste 8 milioane de lei pentru întreținerea locurilor de joacă din Constanța

04 Aug 2022 410

Exclusiv. Primăria nu și-a exercitat dreptul de preempțiune. Hanul Balcan, clădire monument de referinţă a oraşului, are un nou proprietar!

03 Aug 2022 4925

„Nu voi permite sifonarea banului public la nivelul instituțiilor subordonate CJC“ LIVE. Președintele CJC, Mihai Lupu și vicepreședinții Stelian Gima și Petre Enciu prezintă situația județului, proiecte, invesții. (GALERIE FOTO)

03 Aug 2022 1314

Acționarii societății Bowel Processing SA, decizii importante în legătură cu un credit contractat de la Credit Agricole Bank România

03 Aug 2022 596