Premierul Nicolae Ciucă „Prim-ministrul Coreei de Sud a agreat colaborarea în ceea ce priveşte deschiderea noilor reactoare 3 şi 4 de la Centrala nucleară de la Cernavodă“

Sursa foto: Facebook/Guvernul RomânieiPremierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că la discuţiile cu omologul sud-coreean, Han Duck-Soo, a exprimat deschiderea României pentru analizarea, continuarea şi întărirea prezenţei coreene în domeniul energiei nucleare, informează Agerpres.ro

"Am reiterat susţinerea pentru creşterea investiţiilor sud-coreene de tip green field. Îmi exprim speranţa că, inclusiv graţie convorbirilor la nivel înalt, să vedem în România noi investiţii sud-coreene. Am discutat de posibilitatea de a investi în domeniile energiei verzi, al tehnologiilor digitale, în domeniul industriei alimentare, precum şi întărirea legăturilor la nivelul IMM-urilor. Am exprimat deschiderea noastră pentru analizarea, continuarea şi întărirea prezenţei coreene în domeniul energiei nucleare, încurajând investiţiile sud-coreene în proiectele româneşti în acest sector deosebit de important în ansamblul eforturilor noastre de consolidare a securităţii şi independeţei energetice. Domnul prim-ministru a agreat deja colaborarea în ceea ce priveşte deschiderea noilor reactoare 3 şi 4 de la Centrala nucleară de la Cernavodă, precum şi implicarea companiilor sud-coreene în dezvoltarea reactoarelor modulare mici", a spus Ciucă, după întrevederea cu omologul sud-coreean.


De asemenea, premierul Ciucă a invitat mediul de afaceri din Republica Coreea să se alăture Forumului de afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, care va avea loc în septembrie la Bucureşti.

El a amintit de vizita pe care a efectuat-o în decembrie anul trecut la Seul şi Busan. Premierul a arătat că anul acesta se sărbătoresc 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic dintre România şi Republica Coreea.

"În baza întâlnirii de la Seul şi a agreării domeniilor de colaborare am convenit că acestea pot fi considerate ca elemente noi de foaie de parcurs pentru continuarea şi dezvoltarea Parteneriatului strategic dintre România şi Republica Coreea. Am agreat cu omologul meu asupra nevoii de consolidare sistematică a colaborării bilaterale. (...) Am subliniat necesitatea relansării şi consolidării cooperării bilaterale prin noi proiecte concrete în toate ariile parteneriatului, atât în plan politic, cât şi în cel economic sectorial. Am convenit că această componentă economică să reprezinte elementul principal de dezvoltare a relaţiilor bilaterale", a spus Ciucă.


Acesta a arătat că discuţiile au vizat şi contextul actual de securitate.

"Am evocat poziţia geo-strategică a României, faptul că este una dintre cele mai dinamice şi competitive economii din Uniunea Europeană şi care oferă largi resurse şi posibilităţi de investiţii. Am convenit cu domnul prim-ministru aspectele prin care sectoarele de business din cele două ţări trebuie să continue dialogul şi colaborarea astfel încât să identifice potenţialul şi oportunităţile pentru afaceri în cele două ţări", a spus Ciucă.


Prim-ministrul a salutat menţinerea tendinţei de creştere a volumului schimburilor comerciale, arătând că începând cu 2021 a depăşit un miliard de dolari, anul trecut existând o creştere cu 8%.

"Am subliniat că această tendinţă trebuie stimulată pe mai departe, trebuie sprijinită cu noi iniţiative în domenii inovative şi cu valoare adăugată mare. Am reiterat interesul părţii române pentru organizarea în acest an, la Seul, la nivel ministerial a celui de-al XX-lea comitet comun de cooperare industrială. Suntem interesaţi, de asemenea, în organizarea unui forum de afaceri bilateral asociat acestui eveniment ministerial care să asigure coerenţa demersurilor de cooperare în sectorul public şi privat", a spus premierul Ciucă.


Discuţiile au vizat şi alte domenii importante pentru intensificarea cooperării dintre cele două ţări, precum cel al apărării, inclusiv al industriei de apărare, securităţii cibernetice, educaţiei, culturii şi cooperării tehnico-ştiinţifice.

Un memorandum de înţelegere între Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA şi Autoritatea Portuară Busan a fost semnat cu prilejul întrevederii. 

Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă „Ziua Unității Germane marchează reunificarea deplină a acestei țări la un an după căderea Zidului Berlinului”

02 Oct 2023 466

16 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Mesajul transmis de Nicolae Ciucă

30 Sep 2023 491

Ciucă - „România nu se poate dezvolta fără specialiști, fără oameni bine instruiți și tineri care știu o meserie“

11 Sep 2023 554

Liderul PNL, Nicolae Ciucă „Din punctul meu de vedere, pe teritoriul României, oamenii sunt în siguranţă“

08 Sep 2023 467

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu președintele Republici Moldova, maia Sandu

06 Sep 2023 512

Nicolae Ciucă „La mulți ani tuturor marinarilor militari și civili, lucrătorilor portuari și constructorilor navali!”

15 Aug 2023 476

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Ziua de 10 august 2018 rămâne o pată întunecată în istoria recentă a României”

10 Aug 2023 556

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Legea pensiilor speciale trebuie modificată cât mai repede“

08 Aug 2023 577

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă a anunţat lista miniştrilor liberali propuşi în Cabinetul condus de Marcel Ciolacu

13 Jun 2023 930

Fostul premier Nicolae Ciucă, ales președinte al Senatului

13 Jun 2023 849

Proaspăt demisionar Fostul premier Nicolae Ciucă, așteptat joi la Curtea Supremă! Amendat cu 20% din salariu, pe când era ministrul Apărării

13 Jun 2023 2338

Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru! (VIDEO)

12 Jun 2023 948

Premierul Nicolae Ciucă, aşteptat să îşi depună demisia luni!

12 Jun 2023 723

Anunț de ultimă oră! Când ar putea demisiona din funcție premierul Nicolae Ciucă

11 Jun 2023 798

Premierul Nicolae Ciucă „Dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă este o investiţie necesară viitorului României“ (VIDEO)

09 Jun 2023 737