Primarul comunei Cumpăna, județul Constanța, participă la Palanga, în Lituania la Seminarul ECON (FOTO)

Sursă foto: Primăria Cumpăna
  • Investițiile publice stimulează creșterea economică, modelează alegerile oamenilor cu privire la locul în care doresc să muncească și să trăiască și afectează calitatea vieții.
 
Astăzi, 22 septembrie 2023, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța, participă la Palanga, în Lituania la Seminarul ECON (Comisia pentru politica economică), ca reprezentant al Asociației Comunelor din România, pe tema „Orașe și regiuni reziliente: impactul investițiilor publice asupra dezvoltării economice și sociale la nivel local”, în calitate de membru al acestei comisii din cadrul Comitetului Regiunilor. 
 
Principalul obiectiv al seminarului este de a discuta impactul investițiilor publice asupra dezvoltării economice și sociale a orașelor și regiunilor, precum și de a prezenta experiențele pozitive pe care le au regiunile și localitățile din statele membre ale UE referitoare la lansarea investițiilor publice, utilizarea unor soluții inovatoare și durabile pentru orașele inteligente, dezvoltarea infrastructurii verzi, extinderea digitalizării la nivel local și promovarea participării cetățenilor la procesele decizionale.
 
Investițiile publice stimulează creșterea economică, modelează alegerile oamenilor cu privire la locul în care doresc să muncească și să trăiască și afectează calitatea vieții. Crizele din ultimii ani au arătat că orașele și regiunile trebuie să investească în viitor și să găsească soluții pentru a face față mai bine noilor provocări.
 
Seminarul a fost structurat pe două sectiuni, astfel :
  • Sesiunea I: Reenergizarea regiunilor: provocări și oportunități ale investițiilor publice
  • Investițiile publice în energie, apă, transport, educație și
  • infrastructura socială contribuie la creșterea economică și
  • îmbunătățesc calitatea vieții.
 
În această sesiune se va discuta despre provocările legate de planificarea urbană și se va analiza modul în care orașele și regiunile pot deveni reziliente și ecologice, precum și modul în care se poate încuraja o dezvoltare echilibrată a serviciilor publice pentru toți cetățenii. Sesiunea se va axa în special pe sprijinul și instrumentele disponibile la nivelul UE pentru promovarea investițiilor publice în regiuni și consolidarea rezilienței localităților.
 
  • Sesiunea II: Crizele ca oportunități pentru autoritățile locale și schimbările durabile
  • Pandemia de COVID-19 și consecințele sale, impactul războiului din Ucraina și criza energetică – toate acestea sunt provocări cu care se confruntă recent orașele și regiunile. În această sesiune se vor analiza situația și evoluțiile actuale, împărtășind experiențele orașelor și regiunilor din întreaga UE în ceea ce privește mobilizarea și abordarea crizelor.
 
Primarul Mariana Gâju, ca reprezentant al Asociației Comunelor din România, a avut o intervenție cu privire la Parteneriatele Publice cu ONG-urile referitoare la implementarea proiectelor care să aducă plus valoare condițiilor de trai civilizat din comunităti, dar în același timp parteneri cu administrația publică locală pentru investiții de infrastructură care să aducă o dezvoltare durabilă unitătilor administrativ - teritoriale. 

Exemple de bună paractică au fost transmise - de tipul celor pe care și comuna Cumpăna le-a implementat =: Habitat For Humanity și World Vision .
 
Acestea au fost transmise și de alți reprezentanți ai Uniunii Europene. ONG-urile reprezintă un partener de nădejde al administrației publice locale, suplinind cu fondurile financiare alocate bugetului acestora.
 

Reprezentanții Băncii Europene de Investiții au prezentat proiecte și exemple de bună practică cu privire la acordarea de credite pentru investițiile de valoare mare.
 
Asociația Autorităților Locale din Lituania reprezintă un exemplu în ceea ce privește relația cu celelalte țări privind administrația locală și regională din Europa, a încheiat sursa citată. Citește și:
Județul Constanța: Comuna Cumpăna se alătură Săptămânii Europene a Sportului 2023. Detalii despre Crosul Cumpenei

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria și Consiliul Local al comunei Cumpăna, acțiune de donare de sânge organizată în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța

09 Nov 2023 841

Știri Constanța Doliu în comuna Cumpăna. „Un suflet bun și puternic s-a înălțat la stele“

08 Nov 2023 2323

Cumpăna, Valu lui Traian și Poarta Albă Elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală 2023 - 2027 | Grup de Acțiune Locală Canal Dunăre Marea Neagră 2016

08 Nov 2023 556

Mariana Gâju, mesaj de Ziua Națională a Republicii Turcia - „Cu ocazia Centenarului, îi felicităm pe frații turci pentru cei 100 de ani de independență și progres”

29 Oct 2023 559

Știri Constanța azi UPDATE. Ziua Armatei Române, marcată la Cumpăna (FOTO+VIDEO)

25 Oct 2023 962

Primăria Cumpăna, județul Constanța, manifestări de Ziua Armatei Române

24 Oct 2023 731

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

23 Oct 2023 889

Primăria Cumpăna S-a desfășurat proiectul social "ARTA Emoțiilor"

22 Oct 2023 543

Știri Constanța Gusturi autentice și secrete de gătit la Festivalul „Toamna în Bucate“ din Cumpăna

17 Oct 2023 939

Știri Constanța Locuitorii din Cumpăna au marcat praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva (FOTO)

16 Oct 2023 824

Primăria Cumpăna Care este stadiul lucrărilor la “Locuinţe pentru tineri destinate inchirerii, str. Vasile Pârvan nr.1E, Comuna Cumpăna, judeţul Constanţa”

13 Oct 2023 699

Județul Constanța Începe „Hramul Bisericii Sfânta Cuvioasă Parascheva” la Cumpăna. Iată care este programul

12 Oct 2023 955

Cea de-a 157-a Sesiune Plenară a Comitetului European al Regiunilor – Măsuri în vederea atingerii egalității de gen

11 Oct 2023 617

Primăria Cumpăna Au fost demarate lucrările de reabilitare a Liceului tehnologic „Nicolae Dumitrescu”

10 Oct 2023 640

Festivalul Național „Rodul Pământului” a readus în comuna Cumpăna bunătățile toamnei

01 Oct 2023 1558