Retrospectiva 2023 Evenimentele marcante în tehnologie. AI a cucerit piața, cu un avans considerabil

Sursa foto: Pexels


 
  • Când 2023 s-a încheiat, privind înapoi în urmă, se poate observa că oamenii au lăsat în urmă pandemia și a recrescut interesul pentru cele mai tari gadget-uri, pentru inovații și revoluții tehnologice. Și nu putem vorbi despre toate astea, fără a aminti de AI, inteligența artificială, care în anul 2023 a făcut pași importanți, poate nu atât de avansați pe cât s-a dorit dar o bornă s-a atins în mod cert. Domeniile în care lucrurile au început să ia avans, din punct de vedere tehnologic sunt numeroase, de la medicină, energie, criptomonede și ajungând până în casele oamenilor. Dar să le luăm pe rând.
 
La capitolul telefoanelor mobile, capul de afiș îl deține Iphone, cu îmbunătățirile de anul acesta, în ce privește conectivitatea, este vorba de o nouă mufă, USB-C.
 
Nici viața spirituală nu a fost ferită de cuceririle științei. În aprilie 2023, a apărut și prima biserică bazată pe inteligența artificială, care oferă  spovedanie online. Totul este gratis, fără cont. Creatorul digital este român, Valentin Lăzureanu, care a declarat că a făcut BisericaGPT „ ca să nu o facă altcineva înainte”.
 
Acest tip de biserică conține generatoare mesaje Paște și Înălțare, mod rugăciune, Mod Acatist: generator acatiste și altele de profil.
 
Dar lucrurile au fost duse, pe plan mondial și mai departe. În februarie, Microsoft a anunţat o investiţie de 13 miliarde de dolari în OpenAI şi că foloseşte tehnologia GPT4 pentru propriul său chatbot, Bing.

Compania fondată de Bill Gates şi Paul Allen îşi propunea să facă din această tehnologie un „asistent" pentru toate programele şi aplicaţiile sale.

În acelaşi timp, Google şi-a anunţat propriul chatbot AI, Bard, şi, în decembrie, compania a introdus un model AI mai puternic, Gemini, care este „multimodal nativ", ceea ce înseamnă că poate învăţa din date dincolo de text, absorbind şi informaţii audio, video şi imagini.

Astfel, Google a lansat ceea ce consideră ca fiind cel mai mare și cel mai capabil model de inteligență artificială.

Modelul Gemini va include o suită de trei dimensiuni diferite: Gemini Ultra, categoria sa cea mai mare și cea mai capabilă, Gemini Pro, care se extinde într-o gamă largă de sarcini și Gemini Nano, pe care îl va folosi pentru anumite sarcini și dispozitive mobile.

 
Gemini Ultra este primul model care depășește experții umani în MMLU (înțelegerea masivă a limbajului multitask), care utilizează o combinație de 57 de subiecte precum matematică, fizică, istorie, drept, medicină și etică pentru a testa atât cunoștințele lumii, cât și abilitățile de rezolvare a problemelor, a spus compania. Se presupune că poate înțelege nuanța și raționamentul în subiecte complexe.
 
Când vorbim despre AI (Inteligența Artificială), suntem deja conștienți că aplicațiile acesteia s-au întins în multe domenii în acest an. Medicina a beneficiat și ea de utilizările AI, prin achiziția de echipamente de scanare mult mai performante. Așa cum este exemplul unui echipament de scanare AI, care poate detecta în avans apariția unui eventual atac de cord.
 
În muzică, poate cel mai celebru este cazul formației The Beatles care a lansat cu vocea regretatului John Lennon un nou cântec „Now and Then'', cu ajutorul inteligenţei artificiale şi care a avut parte de cronici mixte. Titlul melodiei provine dintr-o înregistrare realizată în anii 1970 de John Lennon în apartamentul său newyorkez. După asasinarea muzicianului, în 1980, văduva lui, Yoko Ono, a trimis înregistrarea, voce şi pian, celorlalţi membri ai trupei.

De departe, cea mai importanță lansare de mașini a fost cea a Tesla Cybertruck, mașină utlitară care introduce foarte multe inovații și care, în același timp, este și foarte puternică.
O importantă descoperire astronomică a fost făcută în luna noiembrie a acestui an, când Telescopul american TESS şi cel european Cheops au descoperit un sistem solar format din şase planete, care se învârt în jurul stelei lor într-un „vals" perfect sincronizat.  Descoperirea este esenţială pentru a înţelege mai bine felul în care s-a format Sistemul Solar.
 

„Este un sistem stelar foarte compact, care ar încăpea complet în interiorul orbitei lui Mercur, planeta cea mai apropiată de Soare, a declarat Adrien Leleu, cercetător la Universitatea din Geneva şi unul dintre autorii principali ai studiului publicat în revista Nature.

 
Luna noiembrie pare să fi fost productivă în ce privește „cucerirea spațiului”, întrucât pe 18 noiembrie SpaceX a lansat cea mai mare rachetă, racheta  Starship de la baza din Texas.

Chiar dacă treapta Super Heavy a explodat imediat după separare, partea bună este că a explodat la înălțime și nu pe rampa de lansare. Inginerii au calificat totuși experiența ca pe un succes, pentru că „a fost doar un prim test și totul ar putea merge bine după mai multe lansări”, după cum spun aceștia.

Citește și
Concerte, festivaluri și evenimente reprezentative în Constanţa

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 232

Universitatea Ovidius din Constanța, membru fondator al Asociației Școala Națională pentru Energie Nucleară – SNEN

02 Apr 2024 523

Ești dezvoltator de software? Ce faci atunci când clientul nu înțelege limba ta?

19 Mar 2024 419

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 1056

Ministerul Cercetării anunță finanțarea cu 182,2 milioane de lei a proiectelor ce presupun implementarea unor tehnologii de ultimă generație

25 Jan 2024 663

Editorial Căutarea echilibrului într-o lume agitată și tehnologică

19 Jan 2024 731

11 domenii ştiinţifice pentru care se acordă premiile de câte 300.000 de lei Ministerul Cercetării anunţă lansarea competiţiei pentru Gala Cercetării Româneşti – Ediţia 2024!

19 Jan 2024 518

Elevii de liceu au acces la simulatoarele și laboratoarele UMC

17 Jan 2024 658

Satele Crucea, Stupina și Gălbiori din județul Constanța beneficiază de iluminat public modern

19 Dec 2023 969

Nuclearelectrica Contract de 781 milioane CAD, semnat cu o companie canadiană pentru echipamente și tehnologie

28 Nov 2023 1000

7 activități relaxante pe care le poți face online

22 Nov 2023 641

Știri Constanța Patru personalități în domeniile matematicii și ingineriei vor primi titlul de Professor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța (FOTO)

07 Nov 2023 1041

Editorial Impactul tehnologiei asupra vieții de noastre de zi cu zi

20 Oct 2023 785

Şcoala de Vară a tineretului social-democrat se desfășoară la Costinești (VIDEO)

15 Sep 2023 1399

Telefoane cu un design aparte și care o să te surprindă prin specificații și design

13 Sep 2023 831