Șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, la reuniunile comitetelor militare ale NATO și UE


 
  • Șeful Statului Major al Apărării, la reuniunile comitetelor militare ale NATO și UE.
 
Șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a participat marți, 18 mai, la Bruxelles, la reuniunea Comitetului Militar al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO MC) și miercuri, 19 mai, la reuniunea Comitetului Militar al Uniunii Europene (EU MC), organizate în formatul șefilor apărării.

Pe timpul întrunirii Comitetului Militar al NATO, generalul-locotenent Daniel Petrescu a susținut implementarea Conceptului de apărare și descurajare, insistând pentru o abordare unitară pe fiecare direcție strategică, în concordanță cu riscurile și amenințările identificate.


Șeful Apărării a subliniat contribuția substanțială a României în misiunile și operațiile NATO. De asemenea, a mulțumit aliaților pentru participarea la exercițiile care se desfășoară în prezent pe teritoriul României, subliniind că este o participare consistentă, în pofida dificultăților impuse de contextul pandemic, o dovadă a angajamentului aliat pentru îndeplinirea obiectivelor de instruire în comun, realizarea interoperabilității și a capacității de acțiune.

Potrivit MApN, în cadrul discuțiilor purtate cu șefii apărării din statele membre ale Uniunii, generalul-locotenent Daniel Petrescu a argumentat necesitatea unei strânse cooperări între NATO și UE, prezentând contribuția României la elaborarea „Busolei Strategice”. De asemenea, a salutat rolul Facilității de Pace Europeană, precum și importanța Fondului European de Apărare, pledând pentru folosirea judicioasă a resurselor alocate. Mobilitatea militară și cooperarea industrială în implementarea tehnologiilor emergente sunt prioritare.

Șeful Apărării a analizat, împreună cu ceilalți membri ai Comitetului Militar al UE, documentul de reflecție privind încurajarea contribuției la Grupurile de luptă ale UE (European Union Battlegroups - EUBG) și eficientizarea rolului acestor grupuri de luptă în îndeplinirea obiectivelor strategice.

În sesiunea dedicată operațiilor și misiunilor UE, generalul-locotenent Daniel Petrescu a reconfirmat angajamentul României, în principal în Balcanii de Vest, în operația ALTHEA, în Marea Mediterană, operația IRINI, precum și în misiunile de instruire ale UE, în conformitate cu Planul de Întrebuințare a Forțelor Armatei României la misiuni și operații în afara teritoriului național.  
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mesajul lui Stelian Ion (candidat ADU) pentru Primaria Municipiului Constanța, către liberalii constănțeni

20 Apr 2024 513

Lumea marinarilor Din nou spre America. „Mircea”, SUA, Canada

19 Apr 2024 624

MApNAngel Tîlvăr- „România își exprimă recunoștința pentru sprijinul esențial oferit de Statele Unite ale Americii în asigurarea securității și apărării Flancului Estic al NATO”

17 Apr 2024 268

Mircea Geoană, a acordat un interviu cotidianului britanic „The Telegraph” - „Alianța transatlantică este vitală“

11 Apr 2024 430

MApN Întrevederea ministrului apărării naționale cu omologul sloven la București

11 Apr 2024 277

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 10 aprilie 2024

10 Apr 2024 305

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, prezent la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu în cadrul unei ceremonii

09 Apr 2024 457

MApNMinistrul apărării naționale, la ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii

09 Apr 2024 359

Știri Constanța 20 de ani de la aderarea României la NATO, celebrați la Muzeul Național al Marinei Române (GALERIE FOTO)

08 Apr 2024 394

MAE7 aprilie – celebrarea Zilei NATO în România

08 Apr 2024 301

Ziua NATO, sărbătorită de Brigada 9 Mecanizată Mărășești

07 Apr 2024 467

Premierul României, Marcel Ciolacu „În cei 20 de ani de la aderarea la NATO, România şi-a consolidat profilul de aliat responsabil”

07 Apr 2024 523

Președintele României, Klaus Iohannis România - un veritabil pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic

07 Apr 2024 450

MApNMinistrul apărării naționale, la Conferința internațională „Black Sea Maritime Forum”

05 Apr 2024 525

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr „Postura NATO de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre rămâne vitală”

05 Apr 2024 478