Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, eliberatorii creştinilor Ce nu e bine să faci în această zi de sărbătoare

În fiecare an, pe 21 mai, creştin-ortodocşii îi prăznuiesc pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Pentru constănţeni, sărbătoarea are o importanţă deosebită, având în vedere că cei doi sfinţi sunt ocrotitorii oraşului.

Cele mai cunoscute fapte ale celor doi sfinţi sunt legate de preţuirea pe care aceştia au acordat-o creştinismului. Astfel, împăratul Constantin i-a ajutat pe creştini sa intre în legalitate, iar împărăteasa Elena, mama sa, a găsit crucea pe care a fost răstignit Iisus.
Înainte de a descoperi valorile creştinismului, împăratul Constantin se închina zeilor romani, până când, într-o zi, înaintea unei bătălii, i s-a  arătat pe cer semnul crucii, însoţit de literele de foc: „Prin acest semn, vei învinge“. Noaptea, împăratul L-a visat pe Iisus Hristos, care îl  îndemna să confecţioneze un steag inscripţionat cu semnul crucii, pentru a fi învingător. După ce a câştigat bătălia cu Maxenţiu, prin inspiraţie divină, împăratul Constantin şi-a schimbat părerea despre creştinii ce aveau ca principal simbol al credinţei crucea sfântă. Astfel, devenit stăpân al Romei, Constantin a semnat un decret de încetare a prigonirii creştinilor. În lucrările sale, Constantin a fost susţinut de mama sa, împărăteasa Elena, care a mers la Ierusalim pentru a găsi sfânta cruce pe care a fost răstignit Iisus. Ghidată de credinţă, aceasta o găseşte. Elena moare în anul 327 şi, zece ani mai târziu, în 337, moare şi împăratul Constantin. În calendarul popular, data de 21 mai are şi denumirea de Constantin Graur sau Constandinu Puilor, moment în care păsările cerului îşi învaţă puii să zboare.

Azi se face gălăgie pentru ca vrăjitoarele să fie izgonite

Credinţa populară spune că aceluia care va munci în ziua de Constantin şi Elena focul sau păsările păguboase îi vor distruge recolta. În trecut,  oamenii evitau să lucreze în această zi, pentru ca uliii să nu le fure bunurile din ogradă. Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena marca sfârşitul perioadei de însămânţare a ovăzului, a meiului şi a porumbului. Exista credinţa conform căreia cel care semăna după această zi îşi punea în pericol propria recoltă, care avea să se usuce. Astfel că Ziua de Constandinu Puilor era ultima în care se mai semănau cerealele. Acesta era şi momentul în care păstorii hotărau unde să fie ridicate stânele şi pe cine să tocmească pentru a le păzi animalele pe timpul păşunatului. Pentru a fi apăraţi de farmece, blesteme, vrăjitorii şi diavoli, la ţară, oamenii făceau un foc şi stăteau în jurul lui. Prin fumul focului erau trecute şi oile, ca să fie ferite de rele în perioada în care stăteau la stână. De asemenea, prin sate se făcea gălăgie mare, pentru ca vrăjitoarele care încercau să fure sporul laptelui să fie izgonite. Tot în această zi, se măsura şi se însemna pe răboj laptele de la oile fiecăruia.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Adeflav Veroliv SRL construiește capela mortuară pentru Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena Independența (DOCUMENT)

04 May 2024 463

Vremea în Dobrogea de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Meteorologii au făcut anunțul

21 May 2023 1103

Calendar ortodox. Sfinţii Constantin şi Elena, sărbătoare cu cruce roșie

21 May 2023 1140

Preotul care „mișca inimile până la lacrimi” In memoriam Nicolae Paveliu, întemeietorul a trei biserici la Constanța

11 Feb 2023 1918

Aniversări la Tomis în 2022 (I) În urmă cu 85 de ani – „înfăptuirea unei idei mari în cartierul românesc al Călăraşilor din Constanţa” - târnosirea Bisericii „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”

23 Dec 2022 1696

Câți români îşi serbează onomastica la sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena (DOCUMENT)

20 May 2022 1462

#citeșteDobrogea În fresca bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, Nina Arbore s-a descoperit pe ea însăși

08 Oct 2021 3228

#DobrogeaDigitală Apelul episcopului Gherontie Nicolau către „mulţimea prietenilor şi cunoscuţilor”

30 Jun 2021 3179

#DobrogeaDigitală Preotul Ioan Ciocan din Cernavodă, directorul gimnaziului „Principesa Elena”

30 Nov 2020 3283

#citeșteDobrogea Nina Arbore, între Matisse și neobizantinism

08 Oct 2020 3501

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Nicolae Ciorbaru

30 Jan 2020 5701

In memoriam Nina Arbore, pictoriţa care a zugrăvit Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Constanţa

08 Oct 2019 3720

Unde va sluji, astăzi, ÎPS Teodosie

18 Aug 2019 2937

LIVE TEXT. Sărbătorim „Ziua Constanței”. Programul integral al activităților programate cu această ocazie (galerie foto)

21 May 2019 3874

Sfinţii Mari Împăraţi, şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena

21 May 2019 4621