Statul Major al Forțelor Navale Viceamiralul în retragere Petre Zamfir, pe ultimul marș dintr-o viață în slujba patriei

  • În calitate de elev, Petre Zamfir a participat la acțiuni ale Marinei Regale Române pe Marea Neagră, încă de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial.
  • S-a pensionat în decembrie 1979, cu gradul de căpitan de rangul I.
Viceamiralul în retragere Petre Zamfir, președintele Asociației Veteranilor de Război Filiala Constanța, cetățean de onoare al municipiului Constanța și ultimul veteran de război al Marinei Militare Române, s-a stins din viață duminică, 15 noiembrie, la onorabila vârstă de 97 de ani. S-a născut în ziua de 3 octombrie 1923, în comuna Chioara, județul Ialomița, iar cursurile primare şi gimnaziale le-a urmat la școala din cartierul constănțean Medeea, după care și-a continuat studiile la Liceul „Mircea cel Bătrân”, tot în Constanța. La vârsta de 16 ani s-a înscris la Școala de Specialități a Marinei, pe care a absolvit-o în anul 1942.

În calitate de elev, a participat la acțiuni ale Marinei Regale Române pe Marea Neagră, încă de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. A fost ambarcat, mai întâi, la bordul distrugătorului „Regina Maria”, iar în anul următor, pe submarinul „Delfinul”, unde împreună cu alți cinci colegi ai săi a îndeplinit funcția de timonier cârme orizontale, numărându-se printre cei mai tineri membri ai echipajului celui dintâi submarin românesc. Ca tânăr submaistru, a făcut parte din primul echipaj al submarinului „Rechinul” și a participat la acțiunile acestuia pe Marea Neagră.

După război, activitatea sa a fost legată de Școala Navală, unde a absolvit cursul de ofițeri și a fost avansat la gradul de locotenent, în anul 1948, fiind numit şef al Stațiunii de Pregătire Marinărească de la Mamaia (Casa Vapor), la Catedra de Pregătire Marinărească. În anul 1950, a condus canoniera „Ghiculescu” la Șantierul Naval Genova, pentru reparații. În anul următor, a revenit la Școala de Ofițeri de Marină, în calitate de lector superior la Catedra de Marinărie, fiind, succesiv, locțiitor al șefului de catedră şi șef de catedră. A pregătit numeroase promoții de ofițeri de marină și a întocmit o serie de cursuri pentru procesul de învățământ din Institutul de Marină, precum „Manevra navei cu propulsie mecanică”, „Manevra navei la fluviu”, „Instalații de punte la bordul navelor comerciale” și „Memoratorul navei-școală „Mircea”.

S-a pensionat în decembrie 1979, cu gradul de căpitan de rangul I.

Un moment relevant în cariera ofițerului, s-a petrecut în anul 1965, când, aflat la comanda navei-școală „Mircea”, în drumul către Hamburg, în vederea reparației capitale a velierului, a dat dovadă de mult curaj, dârzenie şi profesionalism, înfruntând o furtună de peste 7 grade. Ca un adevărat comandant, nu a abandonat nava, chiar dacă autoritățile navale franceze din Golful Biscaya au insistat să-şi părăsească nava. În cele din urmă, „Mircea” a fost condus în port la remorca remorcherului „Rhinoceros”, bucurându-se întregul echipaj de aprecierea încercaților marinari francezi.

Viceamiralul în retragere Petre Zamfir a fost decorat cu Medalia „Scutul Crimeei”, Medalia „Serviciul credincios clasa a III-a, cu spade, Virtutea militară de Război, clasa a II-a”, Ordinul „Meritul Militar” clasa a III-a, a II-a, I, Medalia „Meritul Militar” clasa I, Medalia „Eliberarea de sub jugul fascist”, Medalia „30 de ani de la înființarea Armatei 1944-1974”, Medalia „a X-a aniversare a Forțelor Armate”, Crucea comemorativă a veteranilor de război, Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler și Emblema de Onoare a Armate Române.

Conducerea Statului Major al Forțelor Navale transmite sincere condoleanțe membrilor familiei viceamiralului Petre Zamfir, cel care, mai mult de opt decenii, a rămas legat de Marina Militară Română şi de mai tinerii săi camarazi, până în ultimele zile ale vieții sale.

Sursa foto: Forțele Navale Române

Citește și: Cetățean de onoare al Constanței Viceamiral (r) Zamfir Petre, președințele Asociației Veteranilor de Război, Filiala Constanța a decedat

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Liga Militarilor Profesioniști, mesaj de condoleanțe după moartea viceamiralului în retragere Petre Zamfir

17 Nov 2020 1067

Cetățean de onoare al Constanței Viceamiral (r) Zamfir Petre, președințele Asociației Veteranilor de Război, Filiala Constanța a decedat

15 Nov 2020 1041

Liga Militarilor Profesioniști a acordat o plachetă de onoare amiralului (ret) Petre Zamfir, militar veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial

07 Sep 2020 1024

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 25 august 2020

26 Aug 2020 1285

FC Farul Constanța s-a despărțit de alți patru jucători, dar a și achiziționat un fotbalist de la Dinamo

30 Jan 2020 1905

Au brăzdat mările şi oceanele lumii alături de generaţii de studenţi. Lista comandanţilor bricului „Mircea“, bijuteria Marinei Române (galerie foto)

13 Nov 2019 2476

Ședință foto specială la FC Farul Constanța. S-a realizat fotografia oficială a echipei (galerie foto + video)

23 Oct 2019 2484

#DobrogeaAcademică Acad. Nicolae-Victor Zamfir - „Profesorul Petre T. Frangopol a promovat Institutul de Fizică Atomică drept un reper pentru comunitatea academică din România“ (document)

08 Jul 2019 2285

Ana Aslan și „Gerovitalul” german Compania de vikingi (galerie foto)

05 Jul 2019 3578

#citesteDobrogea Centenarul veteran de război Radu Popa - „Treceau gloanțele pe lângă mine și pe lângă cal” (galerie foto)

16 Mar 2019 2164

UPDATE. Miercuri, o nouă partidă SSC Farul Constanţa a pierdut meciul amical cu Astra Giurgiu (galerie foto)

27 Jan 2019 2412

Imagini de la eveniment Pancu și Maftei, învinși la Constanța. SSC Farul a câștigat meciul cu Academia Rapid (galerie foto + video)

24 Feb 2018 2255

Viceamiralul (r) cu trei stele Petre Zamfir, comandor al Ordinului Militar de România „Cea mai mare împlinire a mea este să văd că foştii mei elevi au ajuns amirali“ (galerie foto)

25 Jan 2018 3380

Viceamiralul (r) Petre Zamfir va primi titlul de comandor al Ordinului Militar de România. Festivitatea, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța

23 Jan 2018 1630

Imagini de la eveniment SSC Farul a învins cu 5-1 Delta Dobrogea Tulcea (galerie foto+video)

14 Oct 2017 3986