Tulcea Majorări la serviciile de salubrizare din cauza creșterii prețului combustibilului

Tomberoane. Sursă: Pixabay
  • Se anunță creșterea tarifelor serviciilor de salubrizare în Tulcea cu 12%. 

Societatea care colectează deşeurile în Tulcea în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) a solicitat autorităţilor majorarea cu cel puţin 12% a tarifelor, susţinând că blocarea activităţii este inevitabilă, din cauza creşterii preţului combustibilului, dacă statul nu acordă un sprijin financiar, precizează Agerpres

Directorul societăţii de salubrizare, Ionuţ Tudorache, a declarat, că cererea de majorare survine creşterii tarifelor percepute de firma care transportă deşeurile din Deltă în municipiul reşedinţă de judeţ.

"Un pericol identificat este blocarea sistemului de colectare din cauza creşterii preţului combustibilului. Încă de când am participat la licitaţii şi am fundamentat preţul am prins nişte creşteri ale combustibilului, dar, din păcate, sunt prea mici pentru realitatea actuală şi nu mai putem susţine sistemul. (...) Ca soluţie, în afară de actualizarea preţului, este deblocarea unui ajutor din rezervele naţionale de minim 5.000 de tone de combustibil', a precizat Tudorache.

El a mai spus că majorarea de tarif pentru deşeurile strânse din mediul urban este de aproximativ 22%, iar pentru deşeurile colectate de la agenţii economici şi din mediul rural este de circa 12%.

În replică, directorul executiv al Asociaţiei intercomunitare de dezvoltare a infrastructurii pentru deşeuri menajere, Ilie Petre, a declarat că analizează cererea primită din partea societăţii de salubrizare.

"Suntem undeva între ciocan şi nicovală, pentru că gradul de suportabilitate al populaţiei a scăzut, dar şi operatorul are dreptate fiindcă nu mai poate efectua serviciile la aceste tarife. Noi ne-am propus să formăm o comisie lărgită a Consiliului director, să vedem în ce măsură tarifele sunt ok, dacă pot fi aprobate la acest moment, pentru că mai există o prevedere legală potrivit căreia taxele administraţiilor publice locale se aprobă de anul acesta pentru anul viitor. Practic, ar trebui ca noile taxe să se aplice de anul viitor şi va trebui să analizăm ce soluţie tehnică legală ne permite să ajutăm şi operatorul şi unităţile administrativ teritoriale în condiţiile în care trebuie să mergem (cu taxele - n.r.) în zona de suportabilitate a populaţiei", a menţionat Ilie Petre.

Potrivit acestuia, Consiliul director lărgit al asociaţiei urmează să se întâlnească în şedinţă în două săptămâni.

SMID a început să funcţioneze în anul 2020, iar în asociaţia care asigură funcţionarea sistemului sunt incluse 49 din cele 51 de primării din judeţul Tulcea.

Finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, SMID are ca obiectiv general dezvoltarea unui sistem durabil de management al deşeurilor la standarde europene, prin îmbunătăţirea serviciilor şi reducerea numărului de depozite neconforme din judeţ, potrivit practicilor şi politicilor Uniunii Europene. Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat în anul 2013, iar valoarea anunţată a acestui proiect a fost de 30.375.812 euro, din care 24 de milioane de euro reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată de UE.

În cadrul proiectului au fost amenajate depozitul ecologic şi staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor din Mihai Bravu, s-au realizat 10 dane de acostare pentru mijloacele de transport a deşeurilor din Delta Dunării, precum şi cinci staţii de sortare şi transfer al deşeurilor şi s-au închis depozitele urbane de deşeuri neconforme din oraşele Isaccea, Măcin şi Sulina. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mega-dosar trimis în judecată! Motorină furată din Depoul de locomotive CFR Palas! Procurorii anunță finalul anchetei. Cine sunt inculpații

07 Sep 2022 3249

UPDATE Situația autorizărilor și avizării în cazul incendiului ce a mistuit biserica din cartierul Tomis Plus din Constanța. Anunț de ultim moment de la ISU Dobrogea!

29 Aug 2022 1152

CT BUS cere din nou modificarea prețului pe km. Primăria Constanța a cerut aviz de la Consiliul Concurenței

23 Aug 2022 1107

O firmă din județul Buzău furnizează combustibil pentru Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare Agricolă Tulcea (DOCUMENT)

12 Aug 2022 761

Comuna Cuza Vodă a atribuit contractul „Furnizare combustibil sub formă de bonuri valorice“ (DOCUMENT)

02 Aug 2022 770

Ce sumă a alocat MDLPA la Constanța pentru susținerea asigurării furnizării energiei termice în sezonul rece 2021- 2022 (DOCUMENT)

01 Aug 2022 578

Un bărbat condamnat în dosarul contrabandei cu motorină de la navele de pe Dunăre, eliberat! Infracțiunea, dezincriminată

29 Jul 2022 1400

Intervin pompierii! Accident rutier în Medgidia cu scurgeri de combustibil

20 Jul 2022 2293

Șase persoane implicate într-un accident rutier în localitatea Agigea, județul Constanța

20 Jul 2022 1572

Persoană decedată într-un accident rutier în apropierea Rafinăriei de la Năvodari. Două victime, printre care și un copil, rănite (GALERIE FOTO)

20 Jul 2022 7681

IGPR Infotrafic Județul Vrancea - Trafic oprit pe DN 2

14 Jul 2022 363

UPDATE O cisternă s-a răsturnat în județul Constanța. În ce localitate s-a produs evenimentul (GALERIE FOTO)

13 Jul 2022 2358

Accident rutier pe pe Autostrada A2 București-Constanța. Două autoturisme, implicate

28 Jun 2022 749

Prețul petrolului, în continuă scădere

23 Jun 2022 715

Sondaj de opinie Ce credeți că se va întâmpla cu prețul carburantului?

20 Jun 2022 1106