Actualitate

Un pensionar va dona lemnul de pe două hectare de pădure pentru simbolul oraşului Făgădău - „Până la Ziua Dobrogei, Cazinoul din Constanţa va fi conservat“

Se caută planuri pentru salvgardarea Cazinoului, emblema oraşului Constanţa, dar şi a României. Asociaţia „Arché“ şi organizatorii Festivalului Neversea se implică în proiectul de salvare a monumentului de la Constanţa.
 
Ieri, în Sala Ovală a Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa s-a desfăşurat un eveniment dedicat Cazinoului din Constanţa. Au participat Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa, Raluca Bărrbulescu, de la Asociaţia „Arché“, şi reprezentanţii Festivalului Neversea. Cu această ocazie, au fost anunţate planurile conturate pentru salvarea Cazinoului din Constanţa.
 
La începutul acţiunii, Raluca Bărbulescu a declarat că „împreună putem scrie o nouă filă din istoria Cazinoului din Constanţa“. „În acest sens, am vrea să punctăm că această listă nu trebuie privită ca o listă neagră sau o listă a ruşinii, ci dimpotrivă, ca o oportunitate, o invitaţie la dialog în direcţia deblocării procesului de restaurare şi reactivare a Cazinoului din Constanţa. Nominalizarea acestuia pe această listă certifică valoarea excepţională a monumentului pentru patrimoniul european“, au precizat reprezentanţii Asociaţiei „Arché“.
 

Subiect de interes internaţional

 
Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a declarat că, în continuare, Cazinoul este un subiect de interes pentru constănţeni, pentru România şi pentru opinia europeană.
 
„După trei licitaţii organizate şi contestate, am avut o întâlnire cu Asociaţia «Arché», care a propus să includem Cazinoul pe lista celor şapte monumente periclitate din Europa. Compania Naţională de Investiţii se ocupă în continuare de consolidarea şi reabilitarea Cazinoului. Doar ca acum are şi nişte parteneri importanţi“, a declarat primarul Făgădău.
 
Acesta a prezentat şi rezultatele sondajului lansat de municipalitate privind Cazinoul, sondaj la care au răspuns 25.000 de persoane. Astfel, 76% dintre constănţenii participanţi la sondaj vor că Primăria să meargă mai departe cu Consiliul Naţional de Investiţii, cu care deja s-a întâlnit pentru a stabili termenii. 96% vor ca monumentul să fie deschis non-stop şi tot atâţia îşi doresc să existe activităţi generatoare de venit pentru a exista un suport financiar propriu. De asemenea, 16.800 de constănţeni îşi doresc cel mai mult o sală de evenimente - teatru, cinematograf, iar 13.700 îşi doresc o cafenea sau cofetărie unde să fie organizate lansări de carte sau alte activităţi culturale. Alţi 13.000 de constănţeni vor o sală de expoziţii, iar 10.000 îşi doresc un restaurant.
 
În context, primarul Decebal Făgădău a anunţat că a fost sunat de un pensionar care i-a transmis că vrea să doneze lemnul de la două hectare de pădure pentru lucrările necesare Cazinoului. Edilul-şef a anunţat că, până la Ziua Dobrogei, Cazinoul Constanţa va fi conservat. „Ne ocupăm de conservarea Cazinoului. Compania Naţională de Investiţii se va ocupa de consolidarea şi reabilitarea Cazinoului. Ne dorim ca cea de-a patra licitaţie să aibă succes. Dorim să stopăm degradarea Cazinoului până în momentul în care vor demara lucrările de reabilitare. Ne permitem financiar conservarea Cazinoului. Municipiul se ocupă de conservare, indiferent cât va costa“, a mai punctat primarul municipiului Constanţa.
 

Campanii de responsabilizare socială

 
Cei de la Neversea, prin reprezentanţii Bogdan Buta şi Edy Chereji, au anunţat că vor organiza campanii de responsabilizare socială pentru salvarea Cazinoului. Bogdan Buta a precizat că organizatori festivalului sunt preocupaţi să se implice în diferite programe sociale. „Vom demara o campanie pentru acest monument, astfel încât Cazinoul să beneficieze de o atenţie mai puternică din partea comunităţii internaţionale“, a anunţat acesta, adăugând că organizatorii Festivalului Neversea vor susţine toate eforturile întreprinse pentru reabilitarea Cazinoului.
 
La rândul său, Edy Chereji a menţionat că îşi asumă responsabilitatea demarării unei campanii de strângere de fonduri pentru Cazinoul Constanţa: „Neversea îşi doreşte să fie un amplificator al acestei campanii de implicare socială. Ne dorim o campanie care va pune în valoare acest simbol al Constanţei. La mijlocul lunii mai vom reveni la Constanţa cu această campanie“.
 
Inclus pe lista celor mai periclitate 12 situri din Europa
 
Reamintim că, pe 16 ianuarie, Cazinoul din Constanţa a fost inclus de Europa Nostra, federaţia paneuropeană a societăţii civile dedicată salvgardării patrimoniului cultural, pe lista scurtă a programului 7 Most Endangered, care cuprinde cele mai periclitate 12 situri din Europa.
 
Programul „Cele mai periclitate 7 situri“ a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra, cu sprijinul Institutul Băncii Europene de Investiţii, în calitate de partener fondator, şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în calitate de partener asociat. „Cele mai periclitate 7 situri“ nu este un program de finanţare. Scopul său este de a servi drept catalizator pentru acţiune şi pentru a promova puterea exemplului. Acesta beneficiază de sprijinul programului Uniunii Europene „Europa Creativă“, ca parte a programului Europa Nostra „Patrimoniul nostru - valorile noastre“.
 
Cele 12 monumente şi situri au fost selectate ţinându-se cont de valoarea lor patrimonială şi culturală deosebită, precum şi de pericolul iminent în care se află. Implicarea comunităţilor locale şi angajamentul diferitelor organisme publice şi private pentru salvarea acestor situri au fost, de asemenea, socotite cruciale. Un alt criteriu important a fost reprezentat de potenţialul acestor situri de a stimula dezvoltarea socio-economică durabilă.
 
Nominalizările pentru „Cele mai periclitate 7 situri“ au fost propuse de organizaţii ale societăţii civile sau de către instituţii publice care fac parte din vasta reţea Europa Nostra, ce include membri şi organizaţii asociate de pretutindeni din Europa. Cele 12 situri au fost selectate de o comisie de experţi în istorie, arheologie, arhitectură, conservare, analiză de proiect şi finanţe.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vești bune Au început lucrările de conservare la Cazinoul din Constanţa. Când vor fi finalizate (galerie foto+video)

22 Oct 2018 7249

Îşi va onora promisiunea primarul Făgădău? Ar trebui să înceapă lucrările de conservare la Cazinoul din Constanţa

22 Oct 2018 1020

Bogdan Huţucă (PNL) - „Sub o administraţie locală PSD-ALDE-PMP, cârpim Cazinoul cu lucrări de zero lei!“

19 Oct 2018 686

Încep lucrările de conservare la Cazinoul din Constanţa. Act important emis de municipalitate

13 Oct 2018 6717

Cazinoul din Constanța - O călătorie în timp

05 Oct 2018 180

Sondaj de opinie Credeţi că lucrurile vor merge bine şi Cazinoul din Constanţa va redeveni ceea ce a fost? (galerie foto)

01 Oct 2018 511

Oficial Expertizele şi avizele pentru restaurarea Cazinoului din Constanţa, actualizate de o firmă din Iaşi. Asociaţi şi cifră de afaceri (document)

28 Sep 2018 1000

Vești bune pentru Cazinoul din Constanța. Un prim pas pentru restaurarea și consolidarea clădirii simbol a orașului Constanța

27 Sep 2018 800

A „reînviat“ Cazinoul! Zeci de vizitatori îi trec pragul pentru expoziţia „România întregită în Europa unită“ (galerie foto)

13 Aug 2018 741

La MINAC poate fi vizitată până pe 19 august Expoziția „Regina Maria – 100 de ani de inspirație“ (galerie foto)

07 Aug 2018 666

Traficul rutier, restricționat parțial „Unirea - Sub zodia Mariei, Regina tuturor românilor“, eveniment în premieră naţională la Constanţa

02 Aug 2018 376

COMUNICAT DE PRESĂ Cazinoul, aşa cum nu l-aţi mai văzut niciodată

01 Aug 2018 205

Pe care CAZINOU să-l restaurăm?! (galerie foto)

22 Jun 2018 4817

Sevda Impex SRL vrea să extindă un spaţiu comercial situat lângă Cazinoul din Mamaia

18 Jun 2018 981

Este oficial! CNI a reluat a patra oară procedura pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa (galerie foto)

15 Jun 2018 2384

Starea cazinoului din Constanţa, evaluată de experţi internaţionali ai organizaţiei Europa Nostra

09 Jun 2018 630

Mircea Diaconu continuă turul României. Când va ajunge la Constanţa

01 Jun 2018 1273

Imagine de senzaţie. Cazinoul din Constanţa, într-o mare de „flăcări“!

27 May 2018 24120

Cazinoul din Constanța cum nu l-ați mai văzut. Imagini extraordinare cu simbolul Constanței, Plaja Modern, Portul Tomis, și faleza (galerie foto+video)

25 May 2018 3650

Radu Mazăre şi Liviu Dragnea, „vinovaţi” pentru situaţia Cazinoului din Constanta! Cine susţine asta?

25 May 2018 1395

Au început evenimentele dedicate Zilei Constanţei. Puteţi vizita Bricul Mircea şi Cazinoul!

20 May 2018 5174

Concert la Cazinoul din Constanța. Invitația, lansată de Placido Domingo. Concertul face parte din inițiativa SOS Conac

04 May 2018 2523

Fenomen spectaculos la malul Mării Negre după mai multe zile de ceață densă (galerie foto+video)

12 Apr 2018 2834

CNI a anunţat numele societăţilor ce vor să reabiliteze Sinagoga din Constanţa Printre ele, şi Euromateria SRL, care a contestat licitaţia privind Cazinoul (document)

28 Mar 2018 2318

Editorial Să dăm Cazinoul unui băiat deştept!?

26 Mar 2018 2259

Valuri spectaculoase, azi, la Cazinoul din Constanța. Spre deliciul celor prezenți treceau peste balustradă

24 Mar 2018 1860

Cazinoul din Constanţa a fost inclus în lista celor "7 minuni" ale Europei aflate în pericol! Anunţul a fost făcut de Plácido Domingo

15 Mar 2018 2880

UPDATE. Se caută planuri pentru salvarea Cazinoului din Constanța. Asociația ARCHÉ și organizatorii festivalului Neversea se implică în proiect

15 Mar 2018 848

Organizatorii NEVERSEA şi Asociaţia ARCHÉ se vor implica în proiectul de restaurare al Cazinoului!

14 Mar 2018 797

Sănătatea la Constanţa în perioada interbelică - statistici, boli, medici, spitale şi farmacii

05 Mar 2018 7424

Imagini de poveste. Cazinoul Constanței, în plină iarnă (fotoreportaj + video)

28 Feb 2018 1515

Sondaj de opinie 57 la sută dintre respondenţi ar fi de acord ca Primăria Constanţa să se împrumute pentru a reabilita Cazinoul! Mulţi consideră însă că primarul Făgădău nu va face nimic!

26 Feb 2018 706

Una dintre firmele care au vrut să reabiliteze Cazinoul va moderniza sala de tenis şi clădirea Liceului „Nicolae Rotaru“ din Constanţa

19 Feb 2018 1469

Sondaj de opinie Credeţi că Primăria Constanţa trebuie să se împrumute cu 10 milioane de euro pentru a reabilita Cazinoul?

19 Feb 2018 2254

Cazinoul ar putea fi preluat din nou de municipalitate şi reabilitat printr-un credit de 10 milioane de euro. Constănţenii sunt chemaţi să decidă soarta şi funcţiunea clădirii-simbol! (documente)

16 Feb 2018 1259

Chestionar privind reabilitarea Cazinoului, pus la dispoziția cetățenilor de Primăria Constanța

15 Feb 2018 1180

Imagini impresionante surprinse de la înălțime cu Cazinoul din Constanța. Cum arată Portul Tomis de sus (video)

30 Jan 2018 2053

Cad bucăți din Cazino Simbolul Constanței se ruinează pe zi ce trece! (galerie foto+video)

28 Jan 2018 2459

Cazinoul, primarii şi marinarii. Carol I, Creangă, Witti

26 Jan 2018 2334

#scrieDobrogea Hotelul Palace, simbolul din „umbra“ Cazinoului (galerie foto)

22 Jan 2018 2724

UPDATE Concluzia proiectului ARCHE Cine se ocupă de conservarea Cazinoului pe perioada reabilitării - NIMENI?! (galerie foto+video)

17 Jan 2018 1384

În pericol de distrugere! Cazinoul ajunge în atenţia europenilor Dezbatere la Constanţa pe marginea situaţiei critice a clădirii!

16 Jan 2018 2823

Vreme de primăvară la malul mării. Constănțenii au ieșit cu mic cu mare la plimbare. Acum un an Constanța era acoperită de zăpadă (fotoreportaj)

07 Jan 2018 1638

#scrieDobrogea Cazinoul Constanța, contestat încă de la fundație (galerie foto + documente)

18 Dec 2017 1554

#scrieDobrogea Marea Moschee „Carol I“, o scară spre cer și spre Constanța veche (galerie foto)

04 Dec 2017 2940

Imagini de la eveniment Cazinoul Constanța s-a redeschis pentru a vă arăta splendoarea litoralului interbelic (galerie foto)

15 Nov 2017 2913

Vremea frumoasă a scos constănțenii din case. Faleza de la Cazinoul din Constanța, printre preferate. Un bărbat a înotat în mare (fotoreportaj+video)

12 Nov 2017 2759

De Ziua Dobrogei Cazinoul se redeschide! Pentru „Arhitectura interbelică de pe litoralul românesc“

11 Nov 2017 2204

Cazinoul din Constanța așa cum arăta în perioada interbelică, în anul 1925

05 Nov 2017 807

Constanța, vedere de pe dig, din anul 1926

05 Nov 2017 473