Lucrări fără aviz de la Cultură în sit-ul din curtea Spitalului de Boli Infecţioase Primăria Constanța s-ar putea alege cu dosar penal!





Încă din vara acestui an se lucrează la amplasarea unui spital modular în curtea Spitalului de Boli Infecţioase de pe Bulevardul Ferdinand din Constanța.

În luna august a.c., după ce au fost sesizați în legătură cu aceste lucrări, directorul executiv al Direcției pentru Cultură Constanța de la acel moment,  Irina Nicolae a declarat că vor face vizite în teren și vor fi luate măsurile care se impun, deoarece la acel moment certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru această lucrare fuseseră emise fără avizul Direcției cu toate că lucrările se desfășurau în plin sit arheologic.

La acel moment, Primăria Constanța riscă amenda maximă de 50.000 de lei pentru faptul că au emis certificatul de urbanism și ulterior autorizația de construire pentru spitalul modular fără să mai solicite avizul Ministerului Culturii prin Direcția Județeană pentru Cultură.

De altfel, chiar și în cazul dezafectării unor construcții, așa cum au susținut reprezentanții municipalității că s-ar fi procedat era nevoie măcar de supraveghere arheologică.

Arheologii au ajuns în teren după ce mare parte din platforma pe care se amplasează spitalul modular fusese deja betonată.

Pe restul de teren escavat, în timpul desfășurării cercetării arheologice, săpăturile au scos la iveală mai multe morminte de incinerație și de inhumație, din perioada romană (secolele II-III p.Chr.).

Într-un final, în plin scandal, Primăriei Constanţa a solicitat și a obținut autorizației de cercetare arheologică de la Ministerul Culturii și începerea săpăturilor propriu-zise.

Prea târziu însă pentru a mai repara ceva.


Direcţia Judeţeană de Cultură Constanţa a depus o sesizare la IPJ cu privire la faptul că lucrările de construcţie a spitalului modular din curtea Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa au demarat fără autorizaţie din parte instituţiei.

Dat fiind datele din teren, sesizarea ar putea fi preludiul unui dosar penal pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie fără autorizaţie de la Direcţia de Cultură împotriva emitentului, respectiv Primăria Constanța, dat fiind faptul că certificatele de urbanism sunt validate pentru legalitate de către primar, arhitectul-șef și secretarul general al municipiului.

Ce spune Primăria Constanța?

Biroul de presă al municipalității a precizat pentru ZIUA de Constanța că până în acest moment „nu a fost primit niciun document din care să reiasă că Primăria ar fi parte a unui dosar penal generat de lucrările de la spitalul modular".

Totodat[, reprezentanții Primăriei Constanța au mai transmis că dțein aprobarea autorizație de la Ministerul Culturii pentru lucrările desfășurate.



Despre investiție

Corpul modular va avea 52 de paturi din care 10 paturi de ATI si va fi dotat cu Computer tomograf, RMN, farmacie și laborator.

Structara modulară a fost gândita ca un nucleu al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța și va asigura completarea serviciilor medicale pentru aceasta unitate. Serviciile de imagistica sunt o premiera pentru SCBI care nu a avut in dotare CT si RMN.

Valoarea noului Spital modular este de 10 milioane de euro, iar termenul de finalizare este de 4 luni de la data începerii lucrărilor. Proiectul vine în completarea amplelor lucrări de modernizare, reabilitare energetică si consolidare ale clădirii vechi a spitalului care se afla la stadiul de realizare a proiectului tehnic.

Reconstructia clădirii vechi de 85 de ani urmează să demareze anul viitor după finalizarea spitalului modular. In acest moment Contractul de finanțare pentru reabilitarea si consolidarea clădirii edificata în 1938 este semnat si are o valoare de aproximativ 27,8 milioane de lei, cu TVA, dintre care 11,8 milioane sunt alocați consolidării.


Menționăm că am solicitat și un punct de vedere oficial al Direcției Județene pentru Cultură în legătură cu demersurile făcute către organele de cercetare în acest caz și vom publica răspunsul acestora în momentul în care îl vom primi.

sursă foto: Primăria Constanța/Facebook
 

Citește și:

UPDATE Au emis autorizația de construire pentru spitalul modular fără avizul de la Ministerul Culturii. Primăria Constanța riscă o amendă de 50.000 de lei


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, reclamat la CNSC. Este vizată o licitație pentru materiale sanitare. S-a dictat modificarea documentației de atribuire!

30 Mar 2024 564

Municipalitatea trebuie să achite dr. Halichidis, fostul manager SCBI Constanța, salariile restante! Răspunsul Judecătoriei la contestarea executării (MINUTA)

13 Mar 2024 1115

Primarul Municipiului Constanța, în instanță cu dr. Halichidis, fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase! Se contestă executarea

29 Feb 2024 777

Spitalul Modular din curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, inaugurat astăzi

19 Feb 2024 881

Primarul Constanței proces cu dr. Stela Halichidis! Nemulțumiri după victoria în instanță a fostului manager de la Infectioase!

03 Jan 2024 3116

Oficial de la Direcția de Cultură Constanța despre lucrările de modularul din curtea SCBI „Se așteaptă estimarea pagubelor produse patrimoniului cultural. A fost sesizat Inspectoratul de Poliție al Județului"!

26 Oct 2023 2453

Proiect depus la Mediu Spitalul de Boli Infecțioase Constanța se extinde

19 Oct 2023 1078

Judecătorii de la Curtea de Apel mai au nevoie de timp în procesul intentat de dr. Halichidis Primarului Constanței

02 Oct 2023 812

Demisă după tragedia de la Infectioase Zi decisivă pentru dr. Stela Halichidis în procesul cu Primarul Constanței. A câștigat în primă instanță

01 Oct 2023 1873

Dr. Halichidis, la judecată cu Primarul Municipiului Constanța! S-a stabilit data pronunțării

19 Sep 2023 1202

Licitații Constanța A fost atribuit un nou contract pentru Spitalul Modular Covid 19 de pe Bulevardul Ferdinand (DOCUMENT)

30 Aug 2023 1280

Noutăți din ancheta incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța! Urmează eventuale puneri sub acuzare

03 Aug 2023 2105

Începe construcția de zece milioane de euro a noului Spital Modular de la Constanța!

24 Jul 2023 1665

Legea s-a schimbat anterior depunerii ofertei?! Pe repede înainte, spitalul modular de la SCBI Constanța s-a scumpit cu 8.2 milioane de lei! (DOCUMENTE)

17 Jul 2023 1811

Curtea de Apel Constanța, anunț important! Este vizat cazul medicului Stela Halichidis, managerul demis după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța!

20 Jun 2023 2179