Legea s-a schimbat anterior depunerii ofertei?! Pe repede înainte, spitalul modular de la SCBI Constanța s-a scumpit cu 8.2 milioane de lei! (DOCUMENTE)

  • Achiziția lucrărilor de proiectare și creare spital modular pentru consolidarea capacitații medicale a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, în contextul COVID-19” a fost lansată în luna septembrie a anului 2022
  • La începutul anului în curs se aștepta un aviz din partea Comisiei din cadrul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, care verifica etapa fazei de evaluare DUAE a procedurii de achiziție, un aviz care a venit cu condiționări
  • Abia în februarie a.c. , Primăria Constanța a încheiat contractul cu asocierea formată din Medicare Engineering SA, Med Q Clinexpert SRL, Vici Evolution SRL și CON-A Operations SRL
  • Valoarea de atribuire din contract este de 41.367.351,85, fără TVA, respectiv 49.318.111,31 lei cu TVA
  • Luna această, în ședință extraordinară, primarul a propus majorarea contractului până la 49.662.739,45 lei fără TVA, respectiv 59.037.201,26 lei cu TVA
  • Singura justificare au fost cele de natură legislativă și o serie de memorii primite de la antreprenorul lucrării



Contractul de finanțare pentru construirea modularului promis de administrația locală pentru a suplimenta numărul de paturi de la Spitalul de Boli Infecțioase, afectat grav de un incendiu în timpul pandemiei de Covid 19 a fost semnat încă din noiembrie 2021. Modularul urmează să asigure servicii medicale de imagistică cu CT și RMN, plus 50 de paturi de spitalizare continuă (dintre care 10 ATI).

Achiziția pentru „proiectare (PT+DTAC+DDE), execuție lucrări, furnizare aparatură medicală și dotări pentru creare spital modular pentru consolidarea capacitații medicale a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, în contextul COVID-19”, în valoare totală, estimată de 41,443.791,02 lei, fără TVA, adică 49.318.111, 31 lei cu TVA , a fost lansată în luna septembrie a anului 2022.

La începutul anului în curs se aștepta un aviz din partea Comisiei din cadrul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, care verifica etapa fazei de evaluare DUAE a procedurii de achiziție.

Document Unic de Achiziție European reprezintă un instrument care facilitează participarea operatorilor economici la procedurile de atribuire a contractelor de achiziție publică/sectoriale, acesta fiind obligatoriu a fi utilizat atât de către autoritățile contractante/entitățile contractante, cât și de către operatorii economici participanți la procedurile de atribuire (în funcție de calitatea pe care aceștia o au în respectiva procedură de atribuire – candidat, ofertant, terț susținător, subcontractant.

În fapt, DUAE reprezintă o declarație pe propria răspundere a operatorului economic, potrivit căreia acesta nu se află într-una dintre situațiile de excludere prevăzute de legislația natională și îndeplinește criteriile de calificare si selecție precizate de autoritatea/entitatea contractantă la nivelul fișei de date a achizitiei.
 
Acest aviz al ANAP a fost unul condiționat, dar problemele relevate de ANAP nu au fost corectate, după cum afirmă fostul city-manager al municipalității, Felicia Ovanesian.
 
Abia în februarie a.c. , Primăria Constanța a încheiat contractul de servicii de proiectare, execuție lucrări și dotări pentru obiectivul de investiții „Creare spital modular pentru consolidarea capacității medicale a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța cu asocierea formată din Medicare Engineering SA, Med Q Clinexpert SRL, Vici Evolution SRL și CON-A Operations SRL.


Valoarea de atribuire din contract este de 41.367.351,85, fără TVA, respectiv 49.318.111,31 lei cu TVA, vezi secțiunea „documente”, preț aprobat inclusiv de Consiliul Local Municipal.



Contractul are o valabilitate de șase luni, dintre care două luni va dura proiectarea și alte patru execuția lucrărilor.

La câteva luni de la semnarea contractului, primarul Vergil Chițac propune consilierilor locali prin intermediul unei noi hotărâri de Consiliu majorarea costurilor contractului cu aproximativ 8,2 milioane, așa cum rezultă din diferența aprobată de consilierii locali versus contractul încheiat de Primăria Constanța și asocierea formată din Medicare Engineering SA, Med Q Clinexpert SRL, Vici Evolution SRL și CON-A Operations SRL, vezi secțiunea „documente”.





Astfel în cadrul unei ședinței extraordinare de CLM din luna această, Chițac a propus modificarea art. 2 din HCL nr. 293/2022, cu următorul cuprins: "Art.2 Se aprobă valoarea totală estimativă a investiției, conform anexei nr. 1 - Deviz general, care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Valoarea totală estimativă a investiției este în cuantum de 49.662.739,45 lei fără TVA, respectiv 59.037.201,26 lei cu TVA, din care C+M: 29.886.418,79 lei fără TVA, respectiv 35.564.838,37 lei cu TVA."

Cum a justificat inițiatoril majorarea prețului stabilit prin licitație? Prin modificarea legislației, cel puțin asta li s-a transmis consilierilor locali municipali în cadrul Comisiilor de specialitate.
 
Într-un dintre Comisiile de specialitate, funcționarii Primăriei au explicat că suplimentarea se datorează unor memoriilor justificative transmise de antreprenorul proiectului.

Din textul hotărârii adoptate pe repede înainte, în cadrul unei ședințe extraordinare, doar o persoană avizată ar fi putut discerne nuanțele acestei reglementări aplicabile pentru construcția de spitale, care oblige realizarea lucrărilor la o înălțime a tuturor încăperilor de minim 2,80 m față de 2,40 cât era anterior.
 
Fostul viceprimar, Florin Cocargeanu, lider al consilierilor locali USR spune că în Comisie Juridică din care face parte, nu au fost aduse alte argumente cu excepția modificărilor legislative care ar conduce la creșterea costurilor acestui modular.

Alți aleși locali pe care i-am întrebat dacă votul pe acest proiect în ședința din 11 iulie a.c. a fost unul politic, nu au răspuns mesajelor transmise.
 
În schimb, fostul city-manager, Felicia Ovanesian afirmă răspicat că noua hotărâre de majorare a proiectării și construcției modularului este ilegală: „ Justificarea majorării prețului rezultat din licitație este, de la un capăt la celălalt, un FALS, iar hotărârea de consiliu local ilegală de la un capăt la altul ( ceea ce nu a împiedicat seceratul general să o vizeze pentru legalitate). Pentru că: documentația în baza căreia s-a organizat licitația vorbea de o înălțime de minim 2,40 m, nu de fix 2,40 m.
 
Ceea ce putea însemna și 7m, nu doar 2,80m; normativul s-a schimbat anterior depunerii ofertei de către cel ce a câștigat. Ceea ce înseamnă că acesta l-a cunoscut cam cu o lună anterior depunerii ofertei și putea propune prin oferta tehnică 2,80 m sau 7 m sau cât credea de cuviință și un preț pe măsură. Pentru că legea permite oferte financiare cu 15% mai mari decât valoarea estimată a achiziției. Adică exact majorarea, pe care o primesc partenerii de afaceri; (…). De ce ofertantul adjudecatar care nu a contestat documentația despre care afirmă acum că e greșită. Cum naiba să îi dai unuia cât vrea el?
 
Sintetic, documentația nu era greșită pentru că prevedea înălțimea minimă, chiar dacă ar fi fost greșită, trebuia contestată în cadrul licitației și rezolvată transparent. Efectul: o licitație cu rezultate denaturate, la care unii nu au participat pentru că nu s-au oferit clarificările necesare pe parcursul desfășurării ei. Dacă ar fi participat mai mulți ofertanți, prețul ar fi scăzut cu siguranță. Ăsta este rezultatul concurenței.
 
Și nu este singura problemă a procedurii. ANAP a dat aviz condiționat, dar problemele relevate de ANAP nu au fost corectate. Iar problemele erau grave, contribuind la restrângerea accesului mai multor ofertanți”, susține fostul city-manager al municipiului Constanța.
 
 
Ei sunt câștigătorii licitației pentru spitalul modular


Medicare Engineering SA
 
Compania a fost înființată în 2022 și este deținută de Compenia Associates LTD. cu sediul în Cipru și Mugurel Stancu. Administrator este CDM Invest Expert SRL.

Stancu mai figurează ca acționar și în Medicare Technics SA.

Medicare Engineering SA a declarat pentru 2022 doar pierderi de 40.524 lei și un singur angajat, potrivit www.termene.ro.
 
 
Med Q Clinexpert SRL

Cifra de afaceri a companiei a fost de 2,310,680 lei în anul 2022, cu un profit de -869,131 lei și un număr de 2 angajați.
Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 1068.61%.
Firma a fost înființată în 2016 și are ca obiect principal de activitate codul CAEN 4669 - Comerț cu ridicata al altor mașini și echipamente.

Asociații și administratorii firmei sunt Alexandru Ivanov-Voronenco și Ana-Cătălina Matei.

Compania nu figurează cu alte contracte din achiziții publice.
 
Vici Evolution SRL
 
Cifra de afaceri a companiei a fost de 21.526.099 lei în anul 2022, cu un profit de 1.702.348 lei la un număr de 8 angajați.

Compania a fost înființată în 2020.

Asociat și administrator este Laura-Florentina Danciu.

Danciu mai administrează și Innova Integration SRL.

Compania figurează cu trei contracte din achiziții publice în valoare de 28.836.528 lei.
 
CON-A Operations SRL
 
CON-A Operations SRL are sediul social în Sibiu, se ocupă de „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“ și îi are ca asociați pe: Cona SRL, Bulboacă Mircea Vasile, Cristea Narcis Sorin, Oros Adrian, Croitorescu Maria, Ghilea Vasile Horaţiu și Maniţiu Constantin Cristian.

Compania CON-A Operations S.R.L. a încheiat două contracte de achiziții publice în valoare totală de 11.638.755,00 lei.

Cifra de afaceri a fost de 573.359.937 lei în anul 2022, cu un profit de 26.997.121 lei și 542 de angajați.

Menționăm că am solicitat și un punct de vedere municipalității pe acest subiect, pe care îl vom publica în momentul în care îl vom primi.

Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

A fost atribuit contractul de execuție a spitalului modular din Constanța. Trebuie să fie gata în patru luni de la finalizarea proiectării. Ce asociere de firme se va ocupa de lucrări ? (DOCUMENT)

Licitația a intrat în prelungiri dar echipa de proiect primește prime ! Modularul de la Infecțioase este încă în verificare la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (DOCUMENT)
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a demarat procedura cu pentru achiziția studiului de prefezabilitate pentru realizarea unui spital cu deservire regională (DOCUMENT)

24 Apr 2024 489

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 892

Se renunță la licitație în favoarea negocierii directe Elevii constănțeni au depus amendamente pentru lotul 3 de transport pe traseele din județul Constanța (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 568

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1380

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 818

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 716

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 747

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 479

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 2101

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 859

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 740

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1524

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 823

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 806

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 924