Legea zonelor metropolitane. Constanța ar urma să includă cinci orașe și 10 comune. Iată lista lor (DOCUMENTE)

  • Legea zonelor metropolitane stabilește cadrul instituțional, obiectivele, competențele și instrumentele specifice politicii de dezvoltare metropolitană în România
  • Legea revizuiește definiția zonei metropolitane din Codul Administrativ prin introducerea conceptului de teritoriu metropolitan
  • Mai multe comune din jurul marilor orașe vor fi cuprinse în zona metropolitană, care va beneficia de bani pentru dezvoltare
  • La Constanța, zona metropolitană va include: Eforie, Murfatlar, Năvodari, Ovidiu, Agigea, Bărăganu, Castelu, Corbu, Cumpăna, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Poarta Albă, Topraisar, Valu lui Traian și Techirgiol
  • Legea ar urma să intre în vigoare până la sfârșitul lunii iunie
 

Investițiile prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență sunt legate direct de o serie de reforme cerute de Uniunea Europeană de la statele membre.

Printre acestea, și legea zonelor metropolitane – Comisia Europeană a cerut expres introducerea legii pentru a asigura un cadru coerent pentru dezvoltarea localităților din aceste zone metropolitane.

Legea zonelor metropolitane a intrat în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării.

Legea este prevăzută în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR) și vine cu liste de zone metropolitane, vezi secțiunea „documente".

Legea zonelor metropolitane stabilește cadrul instituțional, obiectivele, competențele și instrumentele specifice politicii de dezvoltare metropolitană în România.

Legea revizuiește definiția zonei metropolitane din Codul Administrativ prin introducerea conceptului de teritoriu metropolitan.

Mai multe comune din jurul marilor orașe vor fi cuprinse în zona metropolitană, care va beneficia de bani pentru dezvoltare.

La Constanța, zona metropolitană va include: Eforie, Murfatlar, Năvodari, Ovidiu, Agigea, Bărăganu, Castelu, Corbu, Cumpăna, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Poarta Albă, Topraisar, Valu lui Traian și Techirgiol.

Legea ar urma să intre în vigoare până la sfârșitul lunii iunie.


„Sunt două chestiuni care sunt prevăzute ca reforme în PNRR, Legea zonelor metropolitane, care să asigure un statut şi un cadru coerent pentru dezvoltarea integrată a tuturor localităţilor din aceste zone metropolitane, care să ducă şi la îmbogăţirea zonelor periurbane, lucru cerut expres de Comisia Europeană, şi doi: posibilitatea formării unor consorţii administrative între mai mult unităţi administrativ-teritoriale, la fel, o chestiune bine privită de Comisia Europeană, în care anumite tipuri de activităţi de servicii publice din anumite UAT-uri să poată fi exercitate şi pentru alte UAT-uri. Adică cel mai important pentru noi este ca cetăţeanul să fie servit, serviciile publice să putem să le asigurăm şi atunci putem să avem eficienţă”, a afirmat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în vara anului trecut.
 
Cum se vor finanța zonele metropolitane
 
Zonele metropolitane se vor finanța de la bugetele locale, dar vor putea stabili și taxe locale speciale pentru finanțarea unor activități ale acesteia sau tarife în vederea finanțării serviciilor publice furnizate prin intermediul acestora, se mai arată în proiectul de lege.

Proiectul de lege propune și un mecanism prin care se vor vira banii contribuabililor care au domiciliul pe raza zonei metropolitane.

„30% din impozite va merge către bugetele locale ale comunelor, ale orașelor și ale municipiilor pe al căror teritoriu își au domiciliul angajații, iar 70% către bugetele locale ale comunelor, ale orașelor și ale municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea angajatorii care au calitatea de plătitori ai impozitului pe venit”, se arată în proiectul de lege.
 
Obiectivele Zonelor metropolitane
 
Zonele metropolitane se pot constitui pentru  dezvoltarea infrastructurilor și a obiectivelor de dezvoltare de interes comun care să asigure mobilitatea în cadrul zonei metropolitane, îmbunătățirea, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare, furnizarea în comun a unor servicii publice sau de interes local și dezvoltarea integrată și durabilă a teritoriului tuturor unităților administrativ-teritoriale care compun zona metropolitană.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

Ministerul Afacerilor Interne, precizări importante despre zonele metropolitane

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firma este controlată de afaceristul Gheorghe Muhscină Plasty Prod SA a cumpărat de la Primăria Constanța un teren de pe strada Industrială nr.11

04 May 2024 854

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a demarat procedura cu pentru achiziția studiului de prefezabilitate pentru realizarea unui spital cu deservire regională (DOCUMENT)

24 Apr 2024 551

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1046

Se renunță la licitație în favoarea negocierii directe Elevii constănțeni au depus amendamente pentru lotul 3 de transport pe traseele din județul Constanța (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 626

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1421

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 882

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 738

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 782

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 502

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 2127

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 885

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 777

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1568

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 852

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 836