Administratie locala

Vizită de informare a delegaţiei Primăriei Cumpăna în judeţul Harghita „Este o lecţie de viaţă pe care trebuie să o învăţăm unii de la alţii“

 
În perioada 9 -11 ianuarie 2018, o delegaţie a Primăriei Cumpăna a efectuat o vizită de informare în judeţul Harghita, pentru a cunoaşte metodele aplicate de gospodarii din această zonă prin care au reuşit să prelucreze tradiţional produse din lapte şi carne, urmând ca acestea să fie înregistrate ca marcă la OSIM.
 
Din delegaţie au făcut parte reprezentanţi ai administraţiei publice locale, crescători de animale, microfermieri din localitate, precum şi reprezentanţi ai mediului universitar: ec. Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, Elena Diea, inspector tehnic Compartiment Investiţii, Mihai Dumitru, microfermier, preotul Alin Cosmin Bumb, crescător de animale, Simion Pop, crescător de animale, prof. Eden Mamut, de la Universitatea „Ovidius“, prof. Cosmin Sonea, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti.
 
Pentru a cunoaşte mai bine realitatea, membrii delegaţiei din Cumpăna au vizitat mai multe puncte de lucru de pe raza judeţului Harghita, fiind însoţiţi de directorul Departamentului Dezvoltare Rurală din cadrul Consiliului Judeţean Harghita - Marton István şi deputatul UDMR Antal István Iános. Printre punctele de lucru vizitate de către delegaţia din Cumpăna se numără: fabrica de prelucrare a laptelui din proprietatea Cooperativei Agricole Csengo, din comuna Frumoasa; bucătăria comună şi punctul de prelucrare a fructelor şi legumelor din sat, echipament aflat în proprietatea Asociaţiei Agricultorilor din comuna Văcăreşti; atelierul de prelucrare a cărnii aflat în proprietatea unei familii din comuna Dăneşti; atelierul de prelucrare a laptelui aflat în proprietatea unei familii din satul Valea Strâmbă, comuna Suseni; bucătăria comună şi punctul de prelucrare a fructelor şi legumelor din sat aflate în proprietatea Asociaţiei Turistice şi Tradiţionale Fenyoalja din comuna Ciumani; fabrica de prelucrare a laptelui - în proprietatea Târnava Mare Cooperativă Agricolă, din oraşul Cristuru Secuiesc.
 
„Aceasta este încă o lecţie de viaţă pe care trebuie să o învăţăm unii de la alţii. Deşi au trecut mulţi ani de când avem la dispoziţie fonduri europene, nu au existat formele de cooperare, fiind greu de schimbat mentalitatea oamenilor în ceea ce priveşte asociaţiile (asocierea gospodarilor). Specific acestei zone este sprijinul de care au beneficiat comuna, în primul rând, şi asociaţia de la nivelul comunei, din partea Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Consiliului Judeţean. Spre exemplu, sprijinul oferit pentru înregistrarea produselor la OSIM şi înfiinţarea asociaţiilor de dezvoltare rurală.
 
Consiliul judeţean a accesat fonduri europene pe care le-a atribuit asociaţiilor de dezvoltare rurală de la nivelul comunelor, fondurile fiind folosite pentru utilarea completă a spaţiilor - utilarea bucătăriilor comunale şi a celor de dezvoltare tradiţională, respectiv pregătirea profesională şi informarea personalului care lucrează în aceste asociaţii“, a declarat ec. Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.
 
Ca urmare a acestei vizite de informare, administraţia locală din Cumpăna va organiza o întâlnire de informare a tuturor crescătorilor de animale din comună. La rândul lor, universităţile angrenate în acest proiect vor identifica surse de finanţare pentru construirea şi dotarea cu utilajele necesare a unor microfabrici de procesare a cărnii şi laptelui la Cumpăna.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpăna, gazda unei delegaţii din China Oaspeţii, întâmpinaţi cu pâine şi sare, ţuică şi plăcintă dobrogeană (galerie foto)

31 Oct 2017 967

UPDATE Imagini de la evenimentPrimaria Cumpăna, vizitată de o delegaţie din China (galerie foto+video)

30 Oct 2017 1086

Delegaţie chineză la Primăria Cumpăna Primarul Mariana Gâju a înmânat lui Liu Yunshan o ie românească, un ştergar şi cheia comunei (galerie foto)

17 Jul 2017 1729

Oaspeţi de seamă O delegaţie din Israel a rămas impresionată de lucrurile frumoase pe care le-a găsit la Cumpăna

16 Apr 2016 2015

Primăria şi Consiliul Local Cumpăna au primit o delegaţie din Oberbayern (galerie foto)

08 Sep 2015 1037

Exemplu de bune practici în administraţia publică Delegaţii din Republica Moldova şi din Belgia, în vizită la Primăria Cumpăna

13 Jul 2015 1445

O delegaţie din comuna Budeşti, Republica Moldova – în schimb de experienţă în comuna Cumpăna, judeţul Constanţa

05 Jun 2015 885

Mariana Gâju, premiată la Ceremonia Națională de Premiere a Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale din Moldova (galerie foto)

12 Dec 2014 1151

O delegaţie a Federaţiei Femeilor din Shanghai va vizita Primăria Cumpăna

20 Aug 2012 804