Constanta.ro

Constanta.ro Fostul şef de la ANPA îşi face restaurant pescăresc pe terenul fără număr al avocatului lui Nicuşor Constantinescu

În luna iunie 2014, avocatul Marius Mocanu, cel care s-a evidenţiat în ultima perioadă prin reprezentarea lui Nicuşor Constantinescu în dosarele sale penale, a înregistrat la Agenţia de Protecţia a Mediului Constanţa o cerere pentru obţinerea acordului de mediu, în vederea construirii unui restaurant pescăresc. În cererea sa, avocatul lui Nicuşor preciza că este, deopotrivă cu soţia actuală Ştefania-Consuela, proprietarul terenului situat pe bulevardul Mamaia, în zona Pasteur. Ce lot, ce număr, ce încadrare - doar proprietarii par să ştie, căci aceste informaţii lipsesc din actul oficial al deciziei APM, disponibil ca atare pe site-ul instituţiei. Totuşi, un amănunt interesant ne lasă să întrevedem o veritabilă ţesătură de interese: dezvoltatorul investiţiei este firma Pontica Star SRL, înfiinţată în martie 2014 de către Marian Sorinel Mănăilă şi Dragoş-Sidor Buhai.
 
Cum a ajuns Mănăilă şef la ANPA

 
Mănăilă este absolvent al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, promoţia 1989, specializarea Pescuit oceanic. În anul de graţie 2009, pe când PSD-ul a fost cooptat la guvernare în cabinetul Boc III, organizaţia social-democrată de la malul mării anunţa, cu mândrie, nominalizarea unor profesionişti în vederea învestirii în posturi importante din administraţia publică centrală. Unul dintre aceştia s-a pomenit a fi tocmai Marian Sorinel Mănăilă, care a fost uns atunci preşedinte la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Mănăilă şi-a continuat misiunea şi în guvernul Boc IV, fiind schimbat din funcţie abia după sosirea la Palatul Victoria a actualului premier Victor Ponta. Însă nu a fost înlăturat din instituţie, ocupând şi acum, potrivit site-ului oficial al ANPA, funcţia de director al Direcţiei Maritime, fiind practic al treilea om din organigramă.
 
Buhai senior, partenerul CJC într-o afacere de multe milioane de euro

 
Asociatul lui Mănăilă, din firma care-şi face restaurant pescăresc pe terenul fără număr al avocatului lui Nicuşor Constantinescu, n-a lăsat prea multe urme în evidenţele publice disponibile pe Internet. În afară de faptul că a picat Bacul în 2011 şi a fost implicat într-un accident rutier doi ani mai târziu, Internetul nu suflă o vorbă despre Dragoş-Sidor Buhai. Aflăm însă, din circumstanţa picării Bacului, că este fiul lui Daniel Buhai, fost coleg de promoţie la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ cu Mănăilă, dar mai ales partener actual al Consiliului Judeţean Constanţa, într-o afacere pescărească de multe, multe milioane de euro (ca potenţial). Buhai senior a devenit partener oficial al CJC-ului pe 22 mai 2013, când instituţia condusă pe atunci de Nicuşor Daniel Constantinescu adopta nouă hotărâri epocale pentru dezvoltarea pescuitului maritim. Toate, fără excepţie, aprobau încheierea unor parteneriate între Judeţul Constanţa, ANPA şi câteva asociaţii nonguvernamentale, cu responsabilităţi, atribuţii şi aporturi neprecizate ce urmau să facă obiectul unor acte adiţionale ulterioare. Dar aşa, consilierii judeţeni au votat în alb, neştiind ce angajamente financiare aprobă, situaţia excedând clar cadrului legal în vigoare.

Asociaţia lui Buhai are sediul la TV Neptun


Patru din cele nouă acorduri de parteneriat au fost semnate de Daniel Buhai. Astfel, Asociaţia Pro-Pescador - Pescuit Marin Costier Tulcea, în care Buhai senior deţine calitatea de preşedinte, devenea partener oficial al CJC-ului pentru construirea unor porturi pescăreşti la Eforie Sud, Mamaia Sud şi Năvodari - digul de sud. S-ar spune că sudul a bătut cu multă căldură peste proiectele lui Buhai. Pe de altă parte, Federaţia pentru Dezvoltarea Pescuitului Marin Românesc „Ro-Pescador Marea Neagră”, reprezentată de acelaşi Daniel Buhai, şi tot ca preşedinte, devenea partener pentru „Modernizarea portului Midia prin realizarea de facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor specifice pescuitului”. În hotărârea judeţeană nr. 236/22.05.2013, se menţiona faptul că Federaţia în cauză are sediul social pe bulevardul Mamaia nr. 236. Astfel, potrivit datelor la fel de oficiale ale site-ului Ministerului Finanţelor Publice, Federaţia RO-Pescador funcţionează în clădirea situată pe bulevardul Mamaia nr. 296, exact acolo unde îşi are sediul postul local de televiziune TV Neptun, fondat de Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre, Sorin Strutinsky şi regretatul Mihail Cârciog. Credeţi că n-a ştiut actualul urmărit general unde funcţiona de fapt Federaţia, sau poate s-o fi gândit că adevărul putea să conducă la un alt vot al consilierilor? Trebuie să mai spunem că Federaţia Ro-Pescador Marea Neagră a accesat fonduri europene gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, în cuantum de 782.951,40 de lei, pe 29 noiembrie 2013, menţionând drept adresă bulevardul Mamaia nr. 296.

 
Revenind la restaurantul pescăresc pe care îl construieşte fiul lui Buhai pe terenul avocatului binefăcătorului tatălui său, trebuie să spunem că n-ar fi exclus ca acesta să fie situat în vecinătatea portului pescăresc Mamaia Sud. Căci acest obiectiv, lăudat la vremea lansării proiectului chiar şi de primarul Constanţei, Radu Mazăre, se situează pe bulevardul Mamaia nr. 312, la Pescăria veche, adică tocmai în zona Pasteur. Cum şi când a intrat terenul de sub viitorul restaurant în posesia avocatului lui Nicuşor Constantinescu rămâne deocamdată un mister. Dar şi-n această privinţă există un indiciu temporal destul de precis: după anul 2011. Căci terenul este proprietatea comună a soţilor Marius şi Ştefania Consuela Mocanu, care s-au căsătorit pe 28 mai 2011. Anterior căsătoriei, avocatul a purtat numele de stare civilă Marius Mocanu-Caraiani. Acesta a renunţat la numele Caraiani - care provenea de la prima sa soţie, după încheierea căsătoriei actuale. O dovadă în acest sens este şi acţiunea civilă din dosarul 5527/212/2012 al Judecătoriei Constanţa, prin care Marius şi Ştefania-Consuela au cerut modificarea certificatului de naştere al fiului lor, născut în 2010, în sensul că „la rubrica referitoare la numele de familie al tatălui se va trece Mocanu Marius în loc de Mocanu-Caraiani Marius”.
 
Material preluat de pe Constanta.ro
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanţa, reprezentată de avocatul lui Nicuşor Constantinescu Insolvenţa societăţii Telegondola-Mamaia SRL, amânată. Aproape 40 de termene

28 Jun 2017 3141

UPDATE 5. S-a suspendat şedinţa! Nicuşor Constantinescu, transportat la spital din cauza tensiunii mari (galerie foto + video)

08 Jun 2016 3456

Ciudăţeniile administraţiei „Mazăre“ (III) Evacuat de Ion Mirea, nu de proprietarul Husein Ozghen? (video)

07 Dec 2015 2642

Primăria Constanţa dă undă verde pentru construcţia unui restaurant pe terenul avocatului lui Mazăre şi al lui Constantinescu

06 May 2015 7491

Lipsă de inspiraţie în afaceri? De ce ar fi preluat Sorin Strutinsky o datorie bancară a societăţii denunţătorului său?!? (documente)

10 Apr 2015 1577

Arestat la domiciliul de serviciu din Constanţa Medicul Marius Militaru se întoarce la Spitalul Judeţean Constanţa (document)

30 Jan 2015 1988

Urmează să se decidă situaţia lui Nicuşor Constantinescu Va fi transportat în spital penitenciar sau în spital civil sub pază

06 Nov 2014 1336

Ministerul Justiţiei nu renunţă la cererea de extrădare Cine-i apără interesele lui Nicuşor Constantinescu (rechizitorii)

08 Oct 2014 2489

La Tribunalul Bucureşti Astăzi începe judecata lui Nicuşor Constantinescu (rechizitorii)

12 Sep 2014 1550

Nicuşor Constantinescu, o nouă intervenţie chirurgicală. După operaţie s-ar putea întoarce în ţară

02 Sep 2014 1941

Avocatul lui Nicușor Constantinescu consideră inutilă solicitarea procurorilor privind extrădarea

11 Jul 2014 1377

Avocatul lui Nicuşor Constantinescu a depus actele medicale în original la Curtea de Apel Bucureşti (document)

07 Jul 2014 1367

Avocatul şefului CJC „Nu am susţinut niciodată că Nicuşor Constantinescu a fost internat non-stop în spitalul din Chicago“ (document)

24 Jun 2014 1462

Avocatul leagă cazul șefului CJC de cel al lui Mircea Băsescu Decizia instanței privind arestarea lui Nicușor Constantinescu a fost contestată (documente + galerie foto)

23 Jun 2014 1464

HotNews Avocatul lui Nicuşor Constantinescu - „Am depus la dosar acte care arată că starea fizică a preşedintelui CJC face imposibilă deplasarea lui în România “

18 Jun 2014 2828