Constanta.ro Mazăre a retrocedat o parcare publică și a pus pe jar locuitorii din zona ICIL

Doctorul Sorin Tomasian și-a trăit copilăria într-o casă construită de familia sa, undeva pe strada Cuza Vodă, în zona actualului consulat turc. Odată veniți la putere, comuniștii au regândit întreaga zonă și, în acest fel, familia Tomasian a fost mutată din propria locuință, care a fost demolată pentru a face loc actualei străzi şi blocului aflat în zonă. După Revoluția din 1989, profitând de noul cadru legal, familia, deposedată de proprietăți, și-a cerut drepturile de la Primăria Constanța, instituție care, acționând complet haotic, a retrocedat exact locul cerut, fără să țină cont de faptul că pe acel teren se află acum o parcare publică, locatarii blocului din apropiere fiind astfel privați de posibilitatea parcării autovehiculelor proprii. Mai mult, comportamentul haotic al Primăriei condusă de Radu Mazăre atinge apogeul, noul proprietar al terenului nefiind lăsat să construiască absolut nimic pe locul retrocedat.

Așadar, în urma dispoziției primarului cu numărul 3493 din data de 20.06.2009, se retrocedează în parcarea blocului R2, care figurează pe bulevardul Ferdinand, dar are intrarea pe strada Cuza Vodă, o bucată de teren de 207,51 mp, pentru restul de teren pe care s-a construit blocul respectiv fiind luată decizia de a se acorda despăgubiri. Locatarii blocului R2 au aflat imediat că doctorul Sorin Tomasian a primit terenul aparținând cândva familiei lui și, pentru o perioadă de timp, au încercat să conteste decizia de retrocedare la Primărie sau chiar în instanță, încercările lor fiind sortite eșecului de fiecare dată. Zvonul că în acea porțiune mică de teren se va construi un bloc imens le-a dat mereu frisoane, iar momentul în care reprezentanții Primăriei le-au trimis notificări pentru a-i chema să-și primească înapoi banii plătiți pe locurile de parcare a fost punctul culminant. Nu mai exista nicio îndoială în mintea lor că lumina apartamentelor în care locuiesc va fi obturată complet de construcția vreunui complex rezidențial imens. Conflictul a escaladat în momentul în care noul proprietar a venit la fața locului să-și împrejmuiască zona, așa cum are și dreptul, conform legii. Au existat îmbrânceli, țipete, certuri și amenințări din partea oamenilor, care l-au pus pe fugă pe noul lor vecin. În prezent, proprietarii apartamentelor din blocul R2 sunt deciși să facă plângeri la toate instituțiile pe care le cunosc, în acest moment existând deja o plângere la DNA pe numele primarului Radu Mazăre, pentru această retrocedare.

Ce nu știau vecinii este că proprietarul parcării lor se află într-o situație la fel de confuză, din cauza funcționarilor din Primăria Constanța. Sorin Tomasian a primit terenul care a aparținut familiei sale, dar i se refuză constant dreptul de a construi orice în acea zonă, fără motive pertinente, fiind obligat așadar să păstreze destinația actuală a terenului, adică aceea de parcare publică. Mai mult, proprietarul terenului acuză Primăria că a încasat bani pentru parcare, pe un teren care nu-i mai aparține din 2009, fiind nevoie de o solicitare făcută prin intermediul avocaților pentru ca această situație abuzivă să se oprească. „Eu nu am dorit să mă cert cu nimeni, mie mi se pare normal ca acel teren, acum retrocedat, să poată servi destinației pe care a avut-o atunci când a fost confiscat, adică să se poată construi o casă acolo. Primăria îmi refuză însă acest drept și nici măcar nu vrea să îmi dea un teren în altă parte. Sunt, astfel, proprietarul unui teren cu care nu pot să fac nimic. Sper să reușesc să-l vând, însă de ce l-ar cumpăra cineva, atât timp cât nu se poate folosi de el? M-am judecat cu Primăria, însă nu știu de ce instanța nu mi-a dat dreptate“, spune Sorin Tomasian.

„Blocuri între blocuri“ pare să fie noua strategie de dezvoltare a orașului

Teama vecinilor pare să fie reală, dacă ținem cont că situații de acest gen există tot mai des în orașul Constanța, în ultimii ani. Am semnalat deja situația parcărilor din zona Badea Cârțan, acolo unde terenurile au fost retrocedate unor „băieți deștepți“, apropiați de grupul Strutinsky & Co, investitori care vor construi turnuri imense, profitând și de faptul că noua arenă sportivă ce se va construi în zonă va crește simțitor prețul proprietăților. Desigur, în acea zonă, proprietarii au primit toate avizele necesare pentru a dezvolta construcțiile în liniște.
Rămâne de văzut în cât timp se va găsi un astfel de „băiat deștept“, cu trecere prin Primăria Constanța, care va cumpăra terenul din strada Cuza Vodă, pentru a dezvolta în zonă un proiect imobiliar.
 
Articol preluat integral de pe constanta.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

FASOLE

15 Oct, 2014 12:19

ASA LE TREBUIE DACA L-AU VOTAT

Articole asemanatoare

Trei hectare de teren din zona Popas Mamaia, revendicate în instanță! Un proces cu „jucători“ celebri

26 Jul 2021 1725

Procesul deschis de BNR beneficiarilor „preferați“ ai administrației Mazăre, suspendat. Ce s-a întâmplat

05 Jul 2021 1170

Cum a „dispărut“ Dosarul Retrocedărilor de pe Portalul Curții Supreme!

02 Jul 2021 752

Compania New Home Construct, pastilă amară de la Tribunalul Constanța. Legături cu Dosarul Retrocedărilor

30 Jun 2021 1426

Cum îi încurcă Dosarul Retrocedărilor pe afaceriștii cunoscuți ai Constanței

26 Jun 2021 1674

Urmările Dosarului Retrocedărilor Black Wave Center, compania ce deține spațiul de joacă Lake View, a cerut ștergerea mențiunilor despre sechestrul pe teren

23 Jun 2021 1379

Afacerist din Dosarul Retrocedărilor, cu cererile de eliberare respinse la Tribunalul Constanța

26 May 2021 1097

Începe „uraganul“ financiar al Retrocedărilor din Constanța!

21 May 2021 3085

Chițac versus Mazăre – miză de peste 10 milioane de euro. A fost fixată „Ziua Z“!

19 May 2021 2263

Dosarul Retrocedărilor - Curtea Supremă a respins recursurile în casație!

11 May 2021 1582

Ziua „Z“ în Dosarul Retrocedărilor! Curtea Supremă se pronunță asupra recursurilor în casație

11 May 2021 1091

Dosarul Retrocedărilor s-ar putea „clătina“ în luna mai!

30 Apr 2021 1318

Dosarul Retrocedărilor Un nou termen în recursul în casație declarat de Mazăre

27 Apr 2021 960

New Home Construct cumpără un teren de la Garden Shop Services, fosta Pomacost. Unde este situat

06 Mar 2021 1833

Recursul în casație din Dosarul Retrocedărilor, admis în principiu. Azi, un nou termen. Cine analizează cazul

02 Mar 2021 1704