Ultima oră! Dosarul Retrocedărilor. Statul Român, autorizat să intervină în uraganul imobiliar „dezlănţuit“ în Capitală! Sunt vizate aproape 50 de terenuriFoto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanţa
  • La finalul acestui mega-proces de recuperare a terenurilor, hotărârea pe care o va pronunța în cauză Tribunalul București va putea fi atacată de oricare dintre părțile nemulțumite, procesul urmând să continue, în această situaţie, la Curtea de Apel Bucureşti.
  • Decizia a fost pronunțată în dosarul civil cu indicativul 25579/3/2020, aflat pe rolul Secției a V-a Civile a Tribunalului București, în care UAT Municipiul Constanța a chemat în judecată nume binecunoscute pe piața imobiliară din Constanța.

Decizie de ultim moment a Tribunalului București, în procesul deschis de UAT Municipiul Constanța pentru recuperarea a aproape 50 de terenuri vizate de Dosarul Retrocedărilor!

Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice a fost autorizat să intervină în proces, după ce instanța a încuviințat în principiu cererea de intervenție voluntară principală formulată de autoritățile centrale.

Aceeași instanță a decis să respinsă cererea de intervenție voluntară principală formulată de Banca Națională a României, apreciind-o ca inadmisibilă.

Hotărârea de respingere a intervenției BNR poate fi atacată odată cu fondul cauzei.

Decizia a fost pronunțată în dosarul civil cu indicativul 25579/3/2020, aflat pe rolul Secției a V-a Civile a Tribunalului București, în care UAT Municipiul Constanța a chemat în judecată nume binecunoscute pe piața imobiliară din Constanța.

O parte dintre pârâți sunt actori ai Dosarului Retrocedărilor din Constanța, persoane condamnate de instanța supremă din România, alătruri de fostul primar Radu Mazăre, în legătură cu retrocedările dispuse de fostul edil.
 
În prezent, potrivit Biroului de presă al Primăriei Constanța, în dosarul civil se solicită constatarea nulității absolute privind tranzacțiile ce vizează 49 de terenuri, solicitarea fiind formulată în baza Deciziei penale 32/2019, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

 
Prin decizia respectivă, Înalta Curte nu numai că a dispus condamnarea la închisoare a persoanelor pe care le-a găsit vinovate de acuzațiile aduse de procurorii anticorupție, dar a decis și desființarea mai multor înscrisuri prin care au fost retrocedați mii de metri pătrați din Constanța.

Reclamant în cauza prezentă este Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța, iar pârâți sunt Georgică Giurgiucanu (condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Oana Cucurezeanu (fostă Giurgiucanu), Mihai Camboianu (condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Cristian Borcea (condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Mihaela Mariana Bocea, Dragoș Emil Săvulescu (de asemenea, condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Rodica Cristina Ghionea (Săvulescu), Virgil Călina, dar și compania Habitat și Ambient (vizată de Dosarul Retrocedărilor).

La finalul acestui mega-proces de recuperare a terenurilor, hotărârea pe care o va pronunța în cauză Tribunalul București va putea fi atacată de oricare dintre părțile nemulțumite, procesul urmând să continue, în această situaţie, la Curtea de Apel Bucureşti.

Între timp, următoarea înfăţişare în procesul de la Tribunalul Bucureşti este programată să se desfăşoare la data de 24 februarie 2022.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mazăre şi moştenitorii Pe cine caută Tribunalul Constanţa în procesul pentru casa fostului primar

21 Jan 2022 9587

Ultima oră! Dosarul Retrocedărilor. Beneficiar de top, pus în libertate!

18 Jan 2022 1352

Zgârie-nori la Poarta 2? Hotărârea prin care CLC a anulat PUD-ul imobilului, atacată la Tribunalul Constanța. Terenul apare în Dosarul Retrocedărilor (DOCUMENTE)

17 Jan 2022 2698

Tribunalul Constanța, explicații de specialitate legate de Dosarul Retrocedărilor, într-un proces anume

13 Jan 2022 643

Al cui rămâne Portul Tomis? (DOCUMENTE)

10 Jan 2022 3846

Oficial. Ministerul Justiției, despre cunoscutele extrădări legate de Constanța!

10 Jan 2022 773

Primarul Constanței, Dosarul Retrocedărilor și „exces de putere“. Explicațiile judecătorilor (DOCUMENT)

08 Jan 2022 1248

Dosarul Retrocedărilor. Ce s-a ales de „urganaul financiar“ lansat de Primăria Constanța

07 Jan 2022 1281

Ultima oră! Dosarul Retrocedărilor, pretenții de 2,8 milioane de dolari! Ce a decis Tribunalul Constanța

06 Jan 2022 800

Pretenții în Dosarul Retrocedărilor din Constanța. Pronunțare amânată de patru ori

05 Jan 2022 1567

Anul Nou începe cu pronunțări legate de Dosarul Retrocedărilor! Sunt peste 2,8 milioane de dolari în joc!

22 Dec 2021 1256

Dosarul Retrocedărilor! Un al treilea suspect condamnat, pe cale să părăsească penintenciarul

15 Dec 2021 1491

Plângerile pentru terenuri Alte două companii din Constanța, încurcate de sentința din Dosarul Retrocedărilor

11 Dec 2021 1314

Se cer peste 2,8 milioane de dolari, pentru Dosarul Retrocedărilor! Verdictul, amânat

07 Dec 2021 788

Primarul Vergil Chițac, apelant la Curte! Despre ce este vorba (DOCUMENTE)

06 Dec 2021 991