Constanteanul suparat

Constănţeanul supărat Petiţie online pentru ecologizarea lacului Tăbăcărie din Constanţa. Directorul ABADL - „Curăţăm, dar nu putem zilnic, recunosc!“ (galerie foto+document)

Un constănţean a creat în spaţiul public o petiţie pentru a încerca salvarea ecosistemului lacului Tăbăcărie, aflat în administrarea, dar şi în bătaia de joc a Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral.
„Lacul Tăbăcărie adăposteşte multe specii de animale, păsări şi peşti. Dar, pe lângă aceste specii, lacul adăposteşte de luni de zile PET-uri de bere, sucuri, ambalaje de plastic, resturi de mâncare, scutece folosite, absorbante şi tot felul de alte deşeuri. Lacul a devenit practic un focar de infecţie. Cerem curăţarea lacului şi amplasarea mai multor coşuri de gunoi în apropierea lacului şi patrule de poliţişti locali care să împartă amenzi atunci când observă pe cineva care aruncă deşeurile în lac. Semnează şi tu dacă vrei un oraş curat!”, este textul petiţiei online.
 
Textul se adresează conducerii Direcţiei Apelor Române Dobrogea - Litoral, pe care şi noi am sesizat-o în repetate rânduri în legătură cu situaţia lacului. Degeaba!
 
Dacă la începutul sezonului estival directorul instituţiei, Hristu Uzun (PSD), spunea că vor face curat şi vor deversa apă din Siughiol în Tăbăcărie pentru împrospătarea apei, de mai bine de o lună luciul lacului s-a transformat într-o veritabilă ghenă de gunoi (vezi „galeria foto”).
 
Tocmai pentru că nu putem aştepta să ne salveze Dumnezeu de la autodistrugere, l-am întrebat din nou pe Uzun când are de gând să trimită echipele de angajaţi ai ABADL să cureţe lacul Tăbăcărie. Răspunsul primit este uluitor: „Suntem depozitarul unui gunoi care nu e al nostru. Curăţăm când putem, poate la patru-cinci zile, nu în fiecare zi, recunosc“.
 
Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Marieta Iorga, a precizat că echipele ABADL ar fi realizat lucrări de ecologizare în după-amiaza zilei de 31 iulie (vezi „secţiunea Documente”) şi că un reprezentant al instituţiei monitorizează permanent zona şi solicită echipe de intervenţie, punctual pentru curăţenie. Una peste alta, ABADL s-a văzut nevoită să apeleze la sprijinul Poliţiei Locale pentru că nu mai face faţă gunoiului care se acumulează în lac şi din cauza nepăsării şi nesimţirii cetăţenilor.
 
Din informaţiile noastre, şi pe linie politică, i s-a cerut lui Uzun să aibă în atenţie lacul Tăbăcărie, în jurul căruia se află parcul cu acelaşi nume, frecventat de constănţeni, dar şi de turişti.
 
Mai mulţi constănţeni vor să se mobilizeze pentru ecologizarea lacului, însă pentru aceasta ar fi nevoie ca angajaţii de la Apele Române să taie măcar stuful. Alţii consideră că lacul poate fi curăţat de administrator, recte Apele Române.
 
Sursa foto: Facebook
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Naty

02 Aug, 2019 08:12

"De mai bine de o lună luciul lacului s-a transformat într-o veritabilă ghena de gunoi" Cu riscul de a fi contrazisă, eu cred ca nu doar autoritățile sunt responsabile de acest lucru, ci in primul rand, noi cetățenii care aruncam deșeurile unde ne taie capul. Ma plimb des prin parc si nu o data am vazut tineri stând pe marginea lacului "admirand peisajul" cu o sticlă de cate ceva in mana, apoi sticla a ajuns în lac. Zilnic cei care se ocupă de curățenie, stâng saci mari de gunoi in urma noastră. Haideți să fim mai educați, mai responsabili și apoi și personalul responsabil de curățenie va face față mai bine la adunarea deșeurilor.

Articole asemanatoare

Constănţeanul supărat Claudiu Banu, preot paroh la Biserica „Sfântul Mina“ Constanța, despre mizeria din Parcul Tăbăcărie - „Mă doare sufletul! Zi de zi aceeași situație. Nu caut vinovați, ci remediere”!

17 Jul 2019 1897

Mizeria plutitoare din lacul Tăbăcărie. Cine se face responsabil? (galerie foto)

28 Jun 2019 1860

USR Constanţa, sesizări către ABADL şi Poliţia Locală Lacul Tăbăcărie a devenit bătaia de joc a autorităţilor. Ce spune administratorul luciului de apă?

14 Jun 2019 2243

Constănţeanul supărat Asociația „Verde Urban“ - „Cine curăţă lacul Tăbăcărie?“

08 Jun 2019 1788

Constanța Incendiu pe bulevardul Mamaia, zona lacul Tăbăcărie. Intervin pompierii

26 May 2019 537

Planul propus ar putea afecta în mod semnificativ ariile naturale PUZ-ul lacului Tăbăcărie, într-o nouă fază de evaluare a impactului asupra mediului

08 May 2019 1128

Alertă la ISU Dobrogea. Un incendiu a izbucnit în apropierea Delfinariului din Constanța

09 Mar 2019 908

Constănţeanul supărat „Nu există cineva în acest oraş care să nu-şi fi dat seama că PUZ-ul lacului Tăbăcărie nu este pentru cetăţeni, ci pentru buzunarele unor şmecheri!“ (document)

25 Feb 2019 2298

Constanţa. Un autoturism a ajuns în lacul Tăbăcărie (galerie foto+video)

30 Dec 2018 9706

Imagini incredibile! Cum a reușit un conducător auto să își „parcheze“ mașina în apropiere de lacul Tăbăcărie din Constanța (galerie foto)

09 Dec 2018 1574

Senatoarea USR Ramona Dinu îi cere explicaţii ministrului Apelor în legătură cu situaţia lacului Tăbăcărie (document)

23 Oct 2018 1367

Ivan Patzaichin a dat startul, la Constanţa, la „Marathon Kayak 2018“ „În sportul românesc lipseşte un proiect de ţară“ (galerie foto+video)

15 Oct 2018 1845

Imagini de la eveniment Constanța. Marele campion Ivan Patzaichin a dat startul cursei de pe lacul Tăbăcărie "Marathon Kayak 2018" (galerie foto+video)

13 Oct 2018 1304

Cursă pe lacul Tăbăcărie din Constanţa Ivan Patzaichin dă startul „Marathon Kayak 2018“

11 Oct 2018 1445

PUZ-ul lacului Tăbăcărie, pe masa Comisiei tehnice de urbanism. Actul, elaborat de o firmă din Miercurea Ciuc (document)

24 Sep 2018 2156