Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului reuneşte România cu etniile vecine, prin artele frumosului (galerie foto)

Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului este în plină desfăşurare. Ediţia cu numărul 44 a festivalului este găzduită de Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa. Prin acest eveniment s-a dorit şi celebrarea Marii Uniri.
 
Vineri a avut loc deschiderea Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului, printr-un spectacol intitulat „Concertul prieteniei româno-turce”. S-a pus accent pe legătura pe care românii şi turcii o împărtăşesc atât prin prisma faptului că Dobrogea este un spaţiu multicultural, cât şi prin faptul că această punte poate fi simbolizată şi prin muzică.
 
La startul spectacolului, directorul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa, Daniela Vlădescu, a vorbit cu emoţie despre festivalul din acest an, însă a accentuat importanţa primului concert, cel al prieteniei. A mai vorbit despre relaţiile multietnice care pot fi reprezentate şi prin muzică, deoarece aceasta poate lega oameni diferiţi, din etnii diferite.
 
Alături de directorul instituţiei, Daniela Vlădescu, a mai urcat pe scenă şi Seher Corju, care le-a urat bun venit tuturor celor prezenţi la evenimentul ajuns la cea de-a 44-a ediţie. „România şi Turcia împărtăşesc o istorie veche. Relaţiile diplomatice economice şi politice s-au dezvoltat datorită bunelor relaţii de vecinătate. Obiectivul este să dezvoltăm relaţiile culturale dintre cele două ţări. Azi, acest concert este un exemplu pentru legătura dintre Turcia şi România”, a precizat Seher Corju care a transmis felicitări şi pentru Centenar.
 
Pe scenă s-a mai aflat şi directorul Teatrului de Operă şi Balet din Izmir, care a ţinut să transmită publicului faptul că seara respectivă este una extrem de importantă şi că acest concert poate fi luat ca exemplu, pe viitor, pentru alte etnii.
 
Apoi s-au cântat imnul României şi al Turciei, pentru a puncta din nou legătura dintre cele două ţări.
„Teatrul din Izmir este la fel ca oraşul, al treilea pe ţară ca mărime. Colectivul este compus din 500 de persoane şi sper ca pe viitor să lucrăm mai des împreună”, a mai menţionat directorul Teatrului de Operă şi Balet din Izmir, care a ţinut să îi mulţumească Danielei Vlădescu pentru ospitalitate.
Concertul închinat prieteniei româno-turce a fost dirijat de Vladimir Lungu, iar în deschiderea acestuia s-a cântat Rapsodia Română nr. 1, pentru ca, apoi, să urce pe scenă solişti români şi turci, împreună cu orchestra şi corul TNOB.
 
Dintre solişti îi amintim pe Aytul Buyuksarac, Burcin Savigne, Aydin Uşutuk, Cengiz Sayin din Turcia, dar şi pe Nicoleta Ardelean, Laura Eftimie, Daniela Vlădescu şi Răzvan Săraru.
 

Duminică, la Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ au avut loc două spectacole, primul fiind „Cavalleria Rusticana” de P. Mascagni, iar cel de-al doilea - „Paiaţe” de R. Leoncavallo, în regia artistică a Sandrei Răsvana Cernat şi scenografia Natalia Kornilova.

În data de 2 noiembrie, la ora 18.30, va fi prezentat publicului, în premieră, concertul „Centenarul Marii Uniri. Un Centenar de Muzică Românească”, în regia artistică şi scenografia lui Mc. Ranin, coregrafia lui Horaţiu Cherecheş şi conducerea muzicală a lui Cristian Brâncuşi. Solişti sunt: Alexandru Tomescu la vioară, Marin Cazacu la violoncel, Horia Mihail la pian, Sebastian Tegzeşiu la vioară, Andreea Bratu, pian, dar şi mulţi alţii, coordonaţi de dirijorul Inga Postolache. Soliştii din balet sunt Adrian Mihaiu, Irina Ganea- Mihaiu, Bogdan Bîrsănescu, Mayu Takahashi, Mizuki Kubota, Douglas Stewart, Ryan Brown.


Pe 4 noiembrie, de la ora 18.30, va avea loc concertul „Flautul fermecat” de W.A. Mozart, în regia artistică a lui Ștefan Munteanu şi scenografia Adrianei Urmuzescu. Conducerea muzicală îi aparţine dirijorului Radu Ciorei.

Miercuri, 7 noiembrie, începând cu ora 18.30, în cadrul Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului, tot sub semnul Centenarului va fi prezentat un „Recital cameral de muzică românească”, în colaborare cu Universitatea Ovidius din Constanţa, prin Facultatea de Arte, avându-i drept solişti pe Mirela Voicu, Carmen Angheloiu, Adrian Roşu, dar şi pe Andreea Bratu, Iliana Velescu la pian, recitator pe actorul Geo Dobre, prezentator Mariana Frăţilă. Tot miercuri este programată şi o „Seară lirică. Pildă de istorie - Lecţie de cultură”.
 
Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului, are loc în perioada 26 octombrie - 25 noiembrie fiind la a 44-a ediţie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Șase spectacole ale Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului au fost anulate Directorul Daniela Vlădescu speră în derogări pentru repetițiile la cele două premiere

04 Nov 2020 4821

Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului, la final

21 Nov 2019 3052

Patru evenimente de marcă, în cadrul Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului de la Constanţa

06 Nov 2019 2327

Celebra cantată Carmina Burana deschide Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului de la Constanța

24 Oct 2019 3444

Pregătiri intense la Teatrul „Oleg Danovski“ din Constanţa Artişti de valoare din ţară şi din străinătate, la a 45-a ediţie a Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului

17 Oct 2019 3516

Daniela Vlădescu - „Oamenii de teatru ştiu să meargă mai departe, să treacă peste toate greutăţile pentru publicul lor“ (galerie foto)

27 Nov 2018 3201

Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului se încheie în weekend. Ce mai pot viziona constănțenii în ultimele zile de festival

23 Nov 2018 1694

Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului, la ediția cu numărul 44. Ce spectacole pot vedea constănțenii

24 Oct 2018 2168

Imagini de la eveniment „Forța destinului“, un emoționant final festivalier pe acorduri verdiene (galerie foto)

28 Nov 2017 1898

Imagini de la eveniment. Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului Baletul „Peer Gynt“, succes răsunător pe scena Teatrului „Oleg Danovski“ (galerie foto)

14 Nov 2017 2968

Imagini de la eveniment „Spărgătorul de nuci“, o poveste fără anotimp la Teatrul „Oleg Danovski“. Seara a doua de festival (galerie foto)

07 Nov 2017 3526

Claudia Dumitru de la Liceul Ovidus, pe scena Festivalului Internaţional de Limbă şi Cultură de la Chişinău (galerie foto)

23 May 2017 3776

„Turandot”, în această seară, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”

16 Nov 2014 2584