1 aprilie 1962 Cu ocazia unor lucrări civile efectuate în zona fostei Gări a orașului Constanța, a fost făcută o descoperire senzațională (FOTO)Pe data de 1 aprilie 1962, cu ocazia unor lucrări civile efectuate în zona fostei Gări a orașului Constanța, a fost făcută o descoperire senzațională. Sub terasamentul feroviar ce data din a doua jumătate a secolului al XIX-lea a fost dezvelită o groapă în care fuseseră ascunse, laolaltă, 24 de sculpturi.

Piesele scoase la iveală reprezintă și astăzi sunt valori inestimabile de patrimoniu, unice în România și recunoscute și apreciate pe plan internațional., informează Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. 

Tezaurul era compus din 24 de statui și reliefuri, toate datate în sec.II-III p.Chr, și care aparțineau unor divinități diverse din panteonul religios greco-roman, oriental și autohton.

Unele dintre artefacte sunt piese din marmură de foarte bună calitate, de o înaltă realizare artistică. Altele sunt făcute din materiale de o calitate mai modestă, în general calcar friabil extras din cariere locale, iar în unele cazuri și realizarea artistică lasă de dorit. Chiar dacă între obiecte există diferențe calitative, ele, luate per ansamblu, reușesc să creeze imaginea unui Tomis cosmopolit și cu un multi-divers univers religios., mai transmite sursa citată. 

Potrivit unei ipoteze a specialiștilor, Tezaurul de Sculpturi de la Tomis a fost ascuns, cel mai probabil, la sfârșitul sec.IV p.Chr., într-o perioadă în care creștinismul devenise singura religie oficială a Imperiului Roman iar celelalte culte, considerate păgâne și idolatre, fuseseră scoase în afara legii. O altă teorie propune ca ascunderea tezaurului să fie datată în epoca modernă, cel mai probabil în sec.XIX.

Din piesele de înaltă calitate artistică se remarcă ansamblul statuar Fortuna cu Pontos, zei protectori ai orașului Tomis, Șarpele Glykon (piesă unică în lume) dubla reprezentare a zeiței Nemesis și bustul marii divinități egiptene Isis.

Celelalte piese din tezaur reprezintă zeități precum Cybele, Bacchus (două basoreliefuri), Mercur, Diana, Selene (trei statuete și două basoreliefuri), Grațiile, Dioscurii, patru basoreliefuri ale Cavalerului Trac sau reprezentarea zeului Mihtras.foto: MINAC 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Octavian Georgescu, personalitate literară a Constanței

23 May 2023 717

Ziua Constanței Expoziția „Sejururile estivale la Constanța și Mamaia” vă așteaptă în Piața Ovidiu

21 May 2023 585

Muzică live la malul mării Cea de-a treia zi dedicată Constanței începe în parcarea de la Plaja Modern! Lista completă a evenimentelor

19 May 2023 758

Zilele Constanței 2023. Ce surprize sunt pregătite vineri pentru constănțeni

19 May 2023 15293

Noaptea Muzeelor 2023. Expoziții de neratat! Programul evenimentelor de la Constanța

13 May 2023 1001

Mai multe evenimente pregătite pentru Zilele Constanței. Ce concerte vor avea loc

12 May 2023 990

LIVE TEXT Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează expoziția „Simboluri Monocrome. Basarabi – Murfatlar” (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 May 2023 615

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a serbat Ziua Regalității prin două expoziții și o lansare de carte (FOTO)

11 May 2023 570

Ziua Regalității este celebrată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța printr-o suită de evenimente

09 May 2023 538

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Primăria Orașului Murfatlar organizează expoziția Simboluri monocrome Basarabi-Murfatlar

09 May 2023 529

In memoriam Vasile Culică, „distins magistrat, poet şi arheolog”

09 May 2023 702

Muzeul CotroceniColocviul Național de Istorie, ediția a XXV-a, la Muzeul Național Cotroceni 10-11 mai 2023

08 May 2023 276

Exponatul lunii la MINAC Mărturii creștine din Dobrogea antică – O țiglă cu reprezentarea Profetului Daniel descoperită la Capidava (secolul al VI-lea p. Chr.)

06 Apr 2023 642

Eveniment la Vaslui Expoziția „Destinul unei așezări antice. Cercetări arheologice preventive la periferia orașului Constanța“. Când are loc evenimentul

04 Apr 2023 701

Angela Pop, fost muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, ar fi împlinit 76 de ani

30 Mar 2023 953