179 de ani de la nașterea poetei Carmen Sylva, prima regină a României

  • Regina a rămas cunoscută în istorie ca fiind o patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, poetă, eseistă și scriitoare
  • A scris peste o mie de poezii, 90 de nuvele strânse în patru volume antologice, 30 de opere dramatice și patru romane
  • Regina Elisabeta a murit pe 18 februarie 1916, la 72 de ani, în București și a fost înmormântată la Mănăstirea Curtea de Argeș
 
Una dintre marile personalități ale României, regina Elisabeta, prima suverană a țării noastre, s-a născut pe 29 decembrie 1843 la castelul Monrepos, Neuwied, Germania.

Elizabeth Pauline Ottillie Luise zu Wied, pe numele complet, a fost fiica prințului de Wied, Hermann și a prințesei Marie de Nassau.

A rămas cunoscută în istorie ca fiind o patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, poetă, eseistă și scriitoare.

Operele sale erau semnate sub pseudonimul Carmen Sylva, provenit din latină și care înseamnă „cântecul pădurii”.

În anul 1869, principesa Elisabeta venea în România și se căsătorea, la doar 26 de ani, cu principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

După Războiul de Independență din anul 1877, România a fost recunoscută drept regat de Poarta Otomană și de marile Puteri Europene. Astfel, Elisabeta devenea prima regină a țării, domnind alături de regele Carol I. Cei doi au avut o singură fiică, principesa Maria, decedată în 1874, la doar patru ani.

Regina a dat dovadă de compasiune și de spirit civic în timpul Războiului de Independență, prin construirea de spitale, constituirea serviciilor de ambulanță și îngrijire și procurarea de medicamente pentru răniți.

Regina Elisabeta s-a implicat energic în sprijinirea artelor și a societății filantropice, prin intermediul cărora a încurajat doamnele din înalta societate să aibă un rol activ în strângerea de fonduri și în gestionarea actelor caritabile. În acest sens, în anul 1893 a înființat organizația caritabilă Societatea „Regina Elisabeta”, prin intermediul căreia a tratat benevol aproximativ 17.000 de pacienți pe an, a distribuit medicamente gratuite și a monitorizat situația familiilor nevoiașe.


Și-a făcut o datorie din a încuraja tinerii talentați să studieze prin intermediul unui program de burse. Regina s-a înconjurat cu artiști în devenire precum: George Enescu, Vasile Alecsandri, Nicolae Grigorescu, Elena Văcărescu sau Mihai Eminescu.

Pentru a ajuta România să capete o imagine pozitivă pe plan turistic internațional, Elisabeta a inițiat o campanie în cadrul căreia trenul Orient Express făcea o oprire la Sinaia, iar călătorii erau găzduiți la castelul regal. Tot ca parte a campaniei, România participa la Expoziția Universală de la Paris, în anii 1867, 1889 și 1900 cu multe articole tradiționale realizate de femei, precum broderii și tapițerii. În 1912, regina a organizat la Berlin expoziția „Femeia în artă și meșteșuguri”.
 

Poeta care își găsea inspirația la malul mării

Elisabeta era pasionată de scris și s-a dedicat acestei activități pe durata întregii vieți. Lucrările ei purtau semnătura pseudonimului Carmen Sylva, nume pe care l-a ales la îndemnul regelui Carol, pentru a separa poeta de regină.

Regretata Doina Păuleanu, fostul director al Muzeului de Artă Constanța, a scris despre regină în lucrarea „Regalitatea și Marea”:

Intru în intimitatea vieții reginei Elisabeta în zilele pe care ea le petrecea la Pavilionul Regal, acolo unde stătea în vuietul mării, ca să-i vină inspirația și să scrie pagini din opera ei literară, pe de o parte, iar pe de altă parte, invita intelectualitatea urbei și oamenii care veneau spre a putea fi primiți de Casa Regală, demonstrând că la acea vreme Constanța era o zonă a elitelor. Atât regele, cât și regina erau deschiși către elitele locale, pe care le cunoșteau, pe care le îndrăgeau, pe care le cooptau în proiectele naționale pe care le gândiseră. 

Regina era un spirit foarte deschis, un spirit delicat, de altfel, se știe faptul că ea nu și-a revenit niciodată sufletește după pierderea copilului lor, Principesa Mărioara, și, atunci, pentru a se echilibra emoțional, a început să scrie. Și noaptea, pe terasă, stătea și scria. Este important că s-a manifestat în epocă drept un monarh foarte modern, pentru că scrierile ei se publicau, și chiar dacă publica sub pseudonim, toată lumea știa că este vorba de regină”.


Regina Elisabeta a scris în mai multe limbi. Vorbea fluent germană, franceză, engleză și română. Cunoștea și limbile latină și greacă. Textele le-au atras atenția lui Pierre Loti și Mark Twain, cel din urmă spunând despre ea:

„Acea prințesă și poetă germană încântătoare, adorabilă, își aduce aminte că florile codrului și câmpiile «i-au vorbit»”.


A scris peste o mie de poezii, 90 de nuvele strânse în patru volume antologice, 30 de opere dramatice și patru romane.

Operele ei au fost traduse în română de Mihai Eminescu, George Coșbuc, Mite Kremnitz sau Adrian Maniu.

Redăm mai jos câteva dintre lucrările sale:

  • Poezii românești

  • Pelerinajul Dunării (1882)

  • Cugetările unei regine (1882)

  • O rugăciune (1883)

  • Printre veacuri (1885), dedicat lui Vasile Alecsandri

  • Poșta militară (1887), dedicat lui Mite Kremnitz

  • Poveștile Peleșului (1882)

  • Rinul meu (1894)

  • Cuibul meu

  • Cântecele mării

Regina Elisabeta a murit pe 18 februarie 1916, la 72 de ani, în București, și a fost înmormântată la Mănăstirea Curtea de Argeș, împreună cu soțul său.

După moartea sa, sindicatele navigatorilor au decis să-i ridice în fața Cazinoului din Mamaia o statuie de bronz în mărime naturală, orientată cu fața spre mare. În anul 2013, după refacerea zonei vechi peninsulare și a falezei, statuia a fost așezată pe soclu în zona faleza Cazino - bulevardul Elisabeta.

Citește și:
#DobrogeaDigitală În urmă cu 148 de ani se năștea regina-poetă Carmen Sylva – „Stătea în vuietul mării ca să-i vină inspirația“

#DobrogeaDigitală Portretul Reginei Elisabeta a României – „Mama răniţilor şi totdeodată cea mai rănită mamă...“

175 de ani de la naşterea reginei-scriitoare Elisabeta a României (galerie foto)

#citeșteDobrogea 174 de ani de la nașterea reginei-poetă Carmen Sylva, cea îndrăgostită de mare

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Au început să dispară stâlpișorii din Peninsula Constanța! Procesul cu Poliția pe aviz, ajuns la Curtea de Apel (FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 787

Marea Britanie Puțini știu că regina Elisabeta a II-a avea o sosie. Cine este femeia care o înlocuia

20 Apr 2024 849

Constanța Două care trase de boi, transportă butoaie cu apă sfințită pentru credincioșii care nu au ajuns la slujbă! Pe ce traseu circulă (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 964

Sărbătoarea Bobotezei la Constanța aduce restricții de trafic

06 Jan 2024 789

Primăria Constanța Restricții de trafic în municipiu, de Bobotează

04 Jan 2024 773

Aniversări românești Regina Elisabeta, poeta Carmen Sylva – 180 de ani de la naștere

02 Jan 2024 755

Lucrările exterioare, reabilitarea terasei, zidului de apărare și a balustradei Cazinoului, estimate la aproximativ 12 milioane de lei (DOCUMENT)

01 Dec 2023 1233

Un tânăr care a vrut să o atace cu o arbaletă pe Regina Elisabeta a II-a a fost condamnat la 9 ani de închisoare

05 Oct 2023 880

Mobiler urban nou în municipiul Constanța! Zeci de bănci, montate pe bulevardele Alexandru Lăpușneanu și Regina Elisabeta

12 Sep 2023 805

Un an de la decesul Reginei Elisabeta a II-a! - „Viaţa ei lungă, serviciile ei devotate şi tot ceea ce a reprezentat“

08 Sep 2023 875

Cazinoul din Constanța, atracția turistică pentru vizitatorii de pe coasta românească

04 Sep 2023 1427

Ziua Marinei 2023. Restricții de circulație la Constanța!

11 Aug 2023 1234

Firme Constanța Rohrer Catering & Crewing Services SRL și-a schimbat sediul social

10 Aug 2023 943

Cum vor circula autobuzele CT BUS pe perioada festivalului NEVERSEA

06 Jul 2023 1640

Programul de transport CT BUS pe perioada festivalului NEVERSEA

30 Jun 2023 1566