96 de ani de la înființarea Patriarhiei Române „Neamul românesc a fost mereu credincios, ortodoxia curge prin fibra lui“

  • La data de 4 februarie 1925, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înființarea Patriarhiei Române.
  • Mitropolitul primat Miron Cristea a devenit „Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române“.
  • Părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a explicat pe larg, pentru ZIUA de Constanța, ce a însemnat acest moment pentru neamul românesc.
  • „Odată cu declararea independenței statale a României, era firesc ca și latura sufletească să urmeze același drum, cu atât mai mult cu cât românii au fost dintotdeauna ortodocși, iar neamul românesc a fost mereu credincios, ortodoxia curgând prin fibra lui“, a explicat părintele Eugen Tănăsescu.
Data de 4 februarie 2021 înseamnă 96 de ani de la înființarea Patriarhiei Române.
 
Pe 4 februarie 1925, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înființarea Patriarhiei Române, iar Mitropolitul primat Miron Cristea a devenit „Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române“.
 
Părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a explicat pe larg, pentru ZIUA de Constanța, ce a însemnat acest moment pentru neamul românesc.
 
„Data de 4 februarie reprezintă un moment esențial în istoria materială și spirituală a neamului românesc, pentru că spiritualitatea ține de suflet, dar noi acționăm și în trup, deci material“, a explicat părintele.
 
„O patriarhie înseamnă că biserica se administrează autonom în beneficiul credincioșilor. De-a lungul timpului, dată fiind istoria zbuciumată a neamului nostru, donațiile pe care credincioșii le-au făcut cu inima deschisă către biserici nu se întorceau la ei, în beneficiul lor, ci luau drumul altor țări, inclusiv seculizarea averilor mănăstirești, introdusă de Alexandru Ioan Cuza, avea în vedere acest lucru. Astel, înființarea Patriarhiei a însemnat autonomie, care, însă, nu este rupt de manifestarea Bisericii Ortodoxe Române, ci înseamnă demnitatea de a-ți manifesta credința“, a precizat părintele Tănăsescu.
 

„Era firesc ca și latura sufletească să urmeze același drum“

 
În continuare, acesta a mai explicat că „așa cum am spus anterior, neamul românesc a avut o istorie zbuciumată și, odată cu declararea independenței statale, era firesc ca și latura sufletească să urmeze același drum, cu atât mai mult cu cât românii au fost dintotdeauna ortodocși, iar neamul românesc a fost mereu credincios, ortodoxia curgând prin fibra lui. Inclusiv la ultimul recensământ, peste 80% din populația României s-a declarat ortodoxă, iar în Europa suntem pe primul loc ca persoane ce cred în Dumnezeu“.
 
De asemenea, părintele a amintit și de faptul că, în ultima vreme, foarte multe biserici ortodoxe surori au recunoscut rolul important deținut de Biserica Ortodoxă Română în propășirea credinței ortodoxe, prin Patriarhia Română.
 

Patriarhia Română, contribuții peste hotare


În acest sens, părintele a făcut referire la contribuția constantă pe care Patriarhia a și-a adus-o la Sfântul Munte Athos, inclusiv și la susținerea schiturilor românești de către statul român.
 

Totodată, părintele Tănăsescu a vorbit și despre contribuția teologică pe care Patriarhia Română și BOR au avut-o la teologia ortodoxă universală. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului i-a amintit pe doi dintre marii teologi ortodocși români, academicienii părinte profesor Dumitru Stăniloae, dar și pe prof.dr. Mircea Păcurariu.
 
Nu în ultimul rând, preotul Eugen Tănăsescu a subliniat rolul Patriarhiei Române inclusiv în ce privește comunitățile de români din afara țării, care au putut să își organizeze propriile parohii ortodoxe, în sânul propriilor comunități, lucru ce nu ar fi fost posibil dacă nu exista autocefalia și autonomia asigurate prin Patriarhia Română.

 
Citește și:

Interviu cu preotul Dănuț Marius Bertea, paroh al Bisericii Buna Vestire:
„După această perioadă, cred că toți vom aprecia mai mult creația Lui Dumnezeu“

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O parohie din Arhiepiscopia Tomisului revendică un teren preluat abuziv de comuniști, la sistematizarea orașului

31 Mar 2021 1293

Eugen Tănăsescu referitor la știrea aparută în presa centrală cu privire la reînființarea Mitropoliei Tomisului

25 Feb 2021 903

Declaraţie pe propria răspundere pentru săvârşirea botezului în timpul postului. Câte astfel de cazuri au fost la Constanţa

01 Aug 2019 3541

Arhiepiscopia Tomisului şi ITM Constanţa au ajuns în instanţă. Ce contestă instituţia clerică

29 Mar 2019 1999

Arhiepiscopia Tomisului „Licitația pentru valorificarea bisericii din Bugeac s-a anulat“

11 Mar 2019 1279

Biserica „Izvorul Tămăduirii“ nu va mai fi relocată în parcarea din Tomis 3. Ce spun reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului (galerie foto)

07 Jul 2018 4976

Preoții și-au făcut o rețea de socializare tip Facebook. Printre utilizatori și un slujitor al Domnului din Constanța

23 Jan 2018 1454

Vedete din România, cununate, pe plaja din 2 Mai, de un preot caterisit

22 May 2017 3354

Atac la un schit situat în câmp, în Constanţa. Călugăr bătut şi legat. Povestea schitului. Ce spune Arhiepiscopia Tomisului (galerie foto şi video)

12 May 2017 10552

Lumina Sfântă de la Ierusalim, la Constanţa. Pe cine a delegat Arhiepiscopia Tomisului să preia Lumina şi cum ajunge în parohii

15 Apr 2017 5111

Nemulțumiri. Încă o biserică se va construi în zona Tomis III (galerie foto)

30 Mar 2017 12538

Cine poate fi preot paroh? Cum poate fi schimbat un preot paroh şi de ce? Iată ce spune statutul BOR!

09 Mar 2017 8121

Cum se face relocarea Bisericii „Sfântul Mucenic Haralambie“. Vom avea parte de un proiect grandios? (galerie foto)

07 Feb 2017 3147

Info-sud-est.ro Despre ipocrizie și manipulare. Cazul preotului Eugen Tănăsescu

27 Oct 2016 5082

Cu acordul Primăriei Constanţa Un nou lăcaş de cult în Mamaia, iar Capela Tinerilor ar putea deveni biserică!

20 Apr 2016 5528