Aflați în cel mai greu moment de la căderea comunismului încoace Artiștii și operatorii culturali solicită președintelui României despăgubiri și relansarea domeniului


La mai bine de un an de când pandemia cauzată de virusul SARS CoV2 a dat iama în sănătatea populațiilor, cu efecte devastatoare în toate domeniile – al sănătății, economiei, culturii, educației – „victimele” își strigă disperarea.
 
Peste 200 de manageri, producători, muzicieni, dansatori, organizatori de festivaluri, actori, instrumentiști, într-un cuvânt „suflarea” culturii românești a semnat și transmis ieri o Scrisoare deschisă președintelui României privind sprijinirea sectorului cultural din România în contextul crizei de COVID-19.
„A trecut mai bine de un an de când efectele pandemiei cauzate de virusul SARS CoV 2 au început să se resimtă și în România. Cultura a fost printre primele domenii afectate de pandemie, fiind chiar un simbol al începutului acesteia, prin restricționarea sau anularea a numeroase evenimente sau activități culturale și, cel mai probabil, va fi ultimul domeniu care își va reveni la normal. 
Apelăm la dumneavoastră în calitate de Președinte al tuturor Românilor pentru urgentarea implementării unei scheme de ajutor de stat, precum și a unui plan de redeschidere a sectorului cultural, până nu este prea târziu.
Domnule Președinte Iohannis, sectorul cultural nu își dorește nici tratament preferențial, nici măsuri care să pericliteze eforturile autorităților de a proteja populația țării de pandemie. Atât artiștii, cât și operatorii culturali își doresc tratament egal și șansa de a-și proteja organizațiile, proiectele și inițiativele de care România a beneficiat și cu care s-a mândrit până în 2020.
 
Solicităm:
  • Luarea de măsuri economice conforme cu situația în care sectorul cultural se află: o schemă de ajutor de stat echitabilă pentru toți artiștii și operatorii culturali, adoptată în regim de urgență, care să prevadă despăgubire justă pentru toți operatorii culturali, indiferent de subdomeniul de activitate și forma de organizare juridică
  • Realizarea unui plan național de relansare a domeniului culturii, cu implicarea specialiștilor, bazat pe predictibilitate, care să prevadă o schemă de redeschidere a activităților, și pe baza căruia artiștii și operatorii să-și poată planifica activitatea, respectiv despăgubiri și asigurări pentru cei care nici la un an de la debutul pandemiei nu-și pot relua activitatea”.
 
 În secțiunea Documente puteți citi scrisoarea integral.
 
Citește și:

Artiştii bucureşteni protestează în această seară în Piaţa Victoriei
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociațiile de tineret solicită Guvernului echitate pentru tinerii români în exercitarea dreptului de vot

23 Feb 2024 581

Scandalul Depardieu escaladează Zeci de artiști francezi au înaintat o scrisoare deschisă

26 Dec 2023 1953

Federaţia Coaliţia Natura 2000 România, scrisoare deschisă pentru a nu se construi un parc de turbine eoliene în Rezervația Biosferei Delta Dunării, pe Grindul Chituc

28 Jul 2023 969

ZIUA LIVE. Proiectul de vânzare a 854 mp de plajă în stațiunea Mamaia, abuz în serviciu sau bani pentru bugetul local?

30 Mar 2023 2164

Două licee pedagogice din Constanța și un altul din Tulcea au semnat scrisoarea transmisă către Președinte, Parlament și Ministerul Educației. Nu vor desființarea specializării de învățător

18 Jan 2023 1563

Sindicatul Profesional al Transportatorilor și Activităților Conexe din cadrul CT BUS, scrisoare deschisă adresată primarului și Consiliului Local Constanța (DOCUMENTE)

19 Dec 2022 1363

Lucian Bode, scrisoare deschisă adresată ministrului de interne al Austriei „Ați făcut un joc politic nedemn de o țară care are o tradiție politică așa de bogată”

12 Dec 2022 1085

Sondaj de opinie Considerați oportună demolarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ din Constanța, din zona Macul Roșu - „biserica de pe trotuar“?

06 Jun 2022 12160

Organizația de Tineret Forța Dreptei, filiala Constanța, scrisoare deschisă către primarul Chițac „Municipiul Constanța suferă, domnule primar...”

31 May 2022 1543

O nouă scrisoare deschisă transmisă de Arimex Comexim 2000 SRL Cere creșterea sumei alocate pentru hrana pacienților din spitale

14 Mar 2022 2721

Elevii cer Senatului României respingerea Ordonanței de Urgență a Guvernului 50/2021 și gestionarea în mod optim a transportului gratuit al acestora

02 Mar 2022 1364

Primarul Vergil Chițac, scrisoare deschisă către ÎPS Teodosie „Vă invit să puneți în aplicare decizia definitivă a instanței judecătorești în cazul bisericii Izvorul Tămăduirii“

14 Feb 2022 4877

15 organizații civice cer senatorilor să nu voteze pentru lărgirea interceptării comunicațiilor. Despre ce este vorba

10 Feb 2022 1066

Scrisoare către Nicolae Ciucă și Alexandru Rafila „Unele spitale care tratează aceşti bolnavi au sprijin de la autorităţile locale, altele nu”

29 Nov 2021 2579

#DobrogeaDigitală Lobby pentru un intelectual dobrogean „merituos, dar oropsit”

04 Jun 2021 3355