Al patrulea volum semnat de diplomatul-scriitor Dorin Popescu „Captivi la pontul hibrid” - singura carte geopolitică despre Marea Neagră apărută în România


În urmă cu aproximativ o lună, dr. Dorin Popescu făcea publică bucuria sa de a fi reușit să predea tiparului Editurii Ideea Europeană din București cel de-al patrulea volum, intitulat „Captivi la Pontul hibrid” – volum de studii și eseuri geopolitice dedicate regiunii extinse a Mării Negre.

„«Captivi la Pontul hibrid» reprezintă, cred, singura carte geopolitică despre Marea Neagră care apare în România, în limba română, în ultimii 10 ani. Este un volum de autor care va fi publicat sub egida Asociației «Casa Mării Negre / Black Sea House» din Constanța, înființată de mine în urmă cu exact trei ani, în iulie 2017. Asociația «Casa Mării Negre / Black Sea House» este singurul think-tank geopolitic din România dedicat regiunii extinse a Mării Negre din afara capitalei și singurul think-tank geopolitic din Dobrogea (din sud-estul României)”, afirma autorul.
Volumul este prefațat de Valentin Naumescu, din Cluj-Napoca, președintele Inițiativei pentru Cultură Democratică Europeană / ICDE, conferenţiar doctor abilitat la Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, excelent analist și expert în domeniul relațiilor internaționale.
Iată un fragment din prefață:

„Dorin Popescu este un exuberant al geopoliticii. Un autor flamboiant, creativ și dornic să surprindă cu formule noi. Scrie luxuriant, vivace, colorat, însuflețit, revărsând asupra cititorului o abundență de figuri de stil și ornamente care dau un farmec inconfundabil articolelor sale. În spatele acestei feerii a cuvintelor, ideile sunt însă clare, puternice și lucide. Stilul baroc al scriiturii lui Dorin Popescu, rar întâlnit în analiza politicii internaționale, năvălește peste noi, mustind de pasiune înflăcărată pentru mesajul pe care vrea să ni-l transmită, chiar și atunci când acest mesaj vorbește despre realități politice sau observații cu rol premonitoriu, care au darul să ne îngrozească. Energia lui entuziastă, metaforele în cascadă și vârtejul de imagini ne prind într-un iureș al lecturii pe care trebuie neapărat să o terminăm înainte de a respira... Autorul acestui volum este, în opinia mea, unul dintre cei mai buni cunoscători ai spațiului est-european din analiza geopolitică românească. Personal, citesc cu răsuflarea tăiată, imediat ce devin publice, toate analizele sale despre Ucraina și Rusia, despre Republica Moldova, și bineînțeles despre regiunea Mării Negre. Dorin Popescu înțelege mult și repede, este prompt și cu putere de expresie semnificativă. Ajutat de imaginația sa debordantă și de figurile de stil despre care am vorbit, ne explică în câteva ore de la producerea unui eveniment politic, cât se poate de plastic dar extrem de sugestiv, ce s-a întâmplat acolo și despre ce este vorba, în esență... Salut apariția acestui nou volum al lui Dorin Popescu, în dubla lui valență – aceea de lectură agreabilă, pentru că autorul scrie realmente frumos și este o plăcere să îl citești, precum și aceea de instrument analitic util pentru regiunea complicată din care facem parte, având în vedere că textele propuse sunt cu adevărat ceea ce ne trebuie pentru a înțelege cu acuitate ce se întâmplă în jurul nostru, în spațiul Pontului Euxin „hibridizat”, așa cum îl vede și îl descrie autorul.
Geopolitica exuberantă a lui Dorin Popescu vă va cuceri”.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Reuniuni privitoare la strategia culturală a municipiului Constanța 2021-2031. Principalele propuneri

27 Apr 2021 696

Constănțenii pot trimite propuneri și recomandări cu privire la Strategia Culturală a municipiului

07 Apr 2021 499

ZIUA LIVE. Fragilitatea vieții culturale, combătută cu o strategie pentru următorii zece ani. Constanța candidează la un titlu UNESCO, dar alocă 2% pentru cultură!

24 Mar 2021 1467

Constanța depune candidatura pentru obținerea titlului “Capitală Mondială a Cărții” UNESCO 2023

23 Mar 2021 989

ZIUA LIVE. Consilierul primarului, Dorin Popescu „Ne-am gândit ca e momentul elaborării unei strategii culturale“

23 Mar 2021 861

ZIUA LIVE. Consilierul primarului, Dorin Popescu prezintă strategia culturală a municipiului Constanța!

22 Mar 2021 2683

Integrala revistei „Analele Dobrogei” intră în patrimoniul celor mai mari biblioteci digitale ale României și Europei

16 Jan 2021 3106

În cadrul proiectului educațional „Ateliere de oratorie” Dezbatere online la Colegiul Militar „Al.I. Cuza”, între elevi și un reputat judecător clujean

05 Nov 2020 1433

Totul despre consilierii personali ai lui Vergil Chițac. Cine sunt și cu ce s-au ocupat până să fie cooptați în echipa primarului?!

04 Nov 2020 7363

Vergil Chițac și-a ales consilierii personali. Cine sunt aceștia și ce atribuții au primit?

03 Nov 2020 5068

Trei ani de la crearea Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House din Constanța

21 Jul 2020 2384

Limbajele puterii la Marea Neagră, în lectura unor experți de top, la Constanța

01 Jul 2020 2427

16 experți din șase state participă la masa rotundă internațională „De la cyber la fake. Limbajele hibride ale puterii la Marea Neagră”

27 Jun 2020 1366

La inițiativa Asociației „Casa Mării Negre”, dar și pentru că le pasă Reprezentanți ai comunității civice constănțene au inventariat prioritățile culturale ale urbei

16 Jan 2020 2769

LIVE TEXT Masa rotundă organizată de Asociația Casa Mării Negre "Este Tomisul un spațiu al eșecului cultural" (galerie foto+video)

15 Jan 2020 2248