Cultura

Asociaţia Casa Mării Negre, a doua masă rotundă, aceeaşi temă Există forme evoluate de viață culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România?


La 15 ianuarie (ziua nașterii lui Mihai Eminescu) se celebrează prin lege (Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010) Ziua Culturii Naționale.
Celebrăm această zi cu mândria de a aparține uneia dintre cele mai vechi culturi europene și cu responsabilitatea de a nu lăsa să piară urmele acesteia.
În cadrul unui program de acțiuni festive organizate (și) în 2019 sub motto-ul “CELEBRĂM CULTURA NAȚIONALĂ (ȘI) ÎN BĂTRÂNUL TOMIS”, Asociația Casa Mării Negre organizează masa rotundă informală cu tema Există forme evoluate de viață culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România? (ediția a doua), care va avea loc marți, 15 Ianuarie 2019, ora 12.00, la sediul Asociației (Bd. Mamaia nr. 203, et 4, birou 7, vis-a-vis de sediul ANAF, interfon 07).
Prea puține lucruri, în România de astăzi, ne mai amintesc de cultură. Prea puține cărți se mai deschid în biblioteci, prea puține poezii se mai scriu, tinerii cresc departe de chemările ei de sirenă. Temerea noastră profundă este că noile generații au pierdut aspirația pentru cultură ca model posibil al lumii.
Temerea noastră secundară este că Tomisul, oraș al lui Ovidius, oraș al mării și al poeziei, produce forme anemice de cultură.
La Tomis, comunitatea culturală locală nu și-a creat tabieturi de conduită cu această ocazie. Nu există manifestări cultural-artistice de referință, tradiționale și de impact, care să includă orașul pe harta Cetăților care iubesc cultura și obișnuiesc să exprime public această iubire în mod creativ.
Avem nevoie de antrenori de cultură care să aducă din nou, la Tomis și în Țară, mai multă emoție. Avem nevoie de recuperarea încrederii noastre în funcțiile terapeutice/salvatoare ale culturii. Cultura începe, în fond, din nevoia de a organiza o rezistență colectivă împotriva lumii care își pierde sensurile.
 
De Ziua Culturii Naționale (15 Ianuarie), o discuție informală privind formele de viață culturală la Tomis este binevenită, chiar obligatorie, pe fondul consolidării percepției (auto)izolării spațiului cultural și spiritual tomitan de proiectele spirituale paradigmatice produse/gestionate în restul României. În locul unor evenimente pozitiviste/festiviste, preferăm privirea îndrăgostită, deci critică asupra obiectului iubirii noastre (cultura la Tomis) și vă propunem o discuție dezinhibată privind cauzele și remediile eșecurilor culturii Tomisului. Invitații vor fi îmbiați să formuleze evaluări și să propună soluții de reconectare a Tomisului/Dobrogei la fenomenele de magnitudine culturală care se produc în  România.
Principalele teme de reflecție/interogație:
  • Sunt reale izolarea, provincialismul, natura periferică a culturii tomitane comparativ cu dinamica vieții culturale a Bucureștiului sau a periferiilor emancipate?
  • Este Tomisul un spațiu al eșecului cultural/spiritual, al formelor rudimentare de cultură și spiritualitate?
  • Există o comunitate culturală locală conștientă de sine? Care este profilul acesteia, care sunt urgențele ei consensuale?
  • Există o resursă culturală locală, omologată la nivel național/internațional?
  • Cât de departe este Constanța de proiectul transformării polis-ului actual în oraș european al culturii?
  • Folosește Tomisul în plan cultural avantajul rarisim al bunei poziționări geopolitice?
  • Sunt șanse ale culturii tomitane de a exista în 2018, se prevăd șanse paradigmatice ale culturii tomitane de a-și construi un profil cultural/spiritual pe termen lung?
  • Care sunt pârghiile și instrumentele comunității culturale locale de a-și depăși inhibițiile periferice, de a-și valorifica și consolida resursa culturală locală?
FOTO de la prima ediţie a evenimentului, în 2018

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Către constituirea unei hărţi martirice a poporului român (galerie foto)

10 Jul 2019 584

LIVE TEXT. Imagini de la eveniment Studenți și masteranzi de la Facultatea de Arte sărbătoresc Constanța printr-un vernisaj dedicat Cazinoului (galerie foto+video)

21 May 2019 889

Masă rotundă internaţională, cu istorici de la Cernăuţi şi Kiev, găzduită de MINAC

20 May 2019 686

Maratonul „Alerg pentru autism Marea Neagră“ - povestea unei comunităţi puternice (galerie foto)

07 May 2019 1749

Invitație lansată de Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House” Concert Extraordinar „Confluenze Musicali. România-Italia''

19 Apr 2019 652

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 7 martie 2019

11 Mar 2019 729

Călin Popescu-Tăriceanu - „Preşedintele pare decis să facă tot ce poate ca să pună beţe în roate Guvernului”

07 Feb 2019 541

Proiectul de țară, în Dobrogea Orizontul utopic trebuie conservat

28 Jan 2019 893

15 directori în 100 de ani Cine a condus Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Constanţa. Directorul cu cel mai lung mandat (galerie foto)

19 Jan 2019 3080

Cazinoul - o nedorită metaforă. Expresia ideală, dar rușinoasă a stadiului culturii Constanței (galerie foto)

17 Jan 2019 958

Întâlnirea publică deschisă anuală a Dobrogei, la Casa de Cultură Constanța

12 Jan 2019 820

Bilanțul activității Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House pe anul 2018 (document)

04 Jan 2019 973

Forumul Religiilor în Dobrogea Împotriva desacralizării şi exodului

23 Nov 2018 917

Proiect ZIUA de Constanţa „Forumul religiilor în Dobrogea“. Participă reprezentanţi ai BOR, ai Bisericii Catolice şi ai Cultului Musulman

19 Nov 2018 1143

Ziua Dobrogei Ce mesaj a transmis Dorin Popescu, Președintele Asociației Casa Mării Negre/ Black Sea House Constanța

14 Nov 2018 535