Biblioteca Județeană Constanța anunță lansarea cărții „Marea carte a uitării” în Aula Universității „Ovidius”

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, împreună cu Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța organizează luni, 3 aprilie 2023, ora 11:00, în Aula Universității „Ovidius” din Constanța, Aleea Universității nr.1, Campus universitar, Corp A, et.1, lansarea romanului lui Gabriel CHIFU, „Marea carte a uitării” (Editura Cartea Românească, 2022) în prezența autorului și a invitaților săi: președintele Uniunii Scriitorilor din România, academician Nicolae MANOLESCU, redactor al României literare, Cristian PĂTRĂȘCONIU, directorul revistei Luceafărul de dimineață, criticul literar Dan CRISTEA și directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor din România, scriitorul Horia GÂRBEA.

Gazdele evenimentului vor fi: decanul Facultății de Litere, conf. univ. dr. Alina BUZATU și prof. univ. dr. habil. Angelo MITCHIEVICI.

Un poet remarcabil, Gabriel CHIFU este totodată unul dintre cei mai buni prozatori contemporani, autor al romanelor Maratonul învinşilor (Cartea Românească, 1997), Cartograful puterii (Cartea Românească, 2000), Povestirile lui Cesar Leofu (Cartea Românească, 2002), Visul copilului care păşeşte pe zăpadă fără să lase urme sau Invizibilul, descriere amănunţită (Polirom, 2004), Punct şi de la capăt (Polirom, 2014), Ploaia de trei sute de zile (Cartea Românească, 2017), „Romanul lui Gabriel Chifu oferă un efect de perspectivă asupra unor destine pe care, chiar dacă particulare, le simțim generalizabile sau, mai precis, ridicându-se la exemplaritatea unor situații existențiale.

Există aici un fapt tulburător pe care, în eseul său, „Refuzul total al moștenirii sau Iannis Xenakis” antologat în volumul „O întâlnire”, Milan Kundera l-a numit «caracterul fatal al finitudinii». Reflecția romancierului ceh surprinde posibilitatea trăită, nu doar gândită, în momentul invadării Cehoslovaciei de către Uniunea Sovietică, în 1968, ca țara sa să dispară înghițită de o altă civilizație, civilizația rusă. Sfârșitul istoriei, da, dar nu pentru toată lumea, ci pentru o națiune, pentru o civilizație înglobată de o alta.

Ce a rămas din civilizația interbelică românească, ce i-a supraviețuit? Ce s-a întâmplat cu spiritul acelei lumi care se adăpostește în câteva personaje și lucrează în ele? Romanul răspunde unor interogații care circulă și în spațiul istoriei ideilor, privitoare la moștenirea de dinaintea comunismului, dar și la cea comunistă. Răspunsul dat de Gabriel Chifu privește nu aceste lumi care au fost, ci aceea în care ne aflăm, și, cu toate că amnezia nu este o temă a romanului, ea reprezintă forma tulburătoare și subtilă pe care romancierul o conferă sfârșitului.” (Angelo Mitchievici) 

Lansarea cărții se încheie cu o sesiune de autografe pe care le va acorda autorul, Gabriel Chifu.

Evenimentele culturale organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a bibliotecii.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Radu Paraschivescu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" Constanța (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 496

„Ziua Bibliotecarului din România", marcată de Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea

23 Apr 2024 362

Conferința „Puncte cardinale în dispozitivul social. De la succes la reziliență” are loc la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

23 Apr 2024 389

Eveniment literar la Constanța Lansarea romanului lui Radu Paraschivescu, la Biblioteca Județeană

22 Apr 2024 402

Biblioteca Județeană Constanța Ziua Pământului, sărbătorită la Ludotecă (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 333

Masă rotundă cu tema „Shakespeare și marea” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

22 Apr 2024 367

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 389

Consilierii județeni din Constanța se întrunesc pentru a aproba actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru reabilitarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” (DOCUMENT)

16 Apr 2024 354

Ședință CJ Constanța Sumă de peste patru milioane de euro alocată pentru reabilitarea Bibliotecii Județene. Este vizată creșterea eficienței energetice (DOCUMENT)

14 Apr 2024 519

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 639

Ziua Internaţională a Rock and Roll-ului, marcată de Biblioteca Județeană Constanța

06 Apr 2024 426

Expoziție cu ocazia Zilei Internaționale a Rock and Roll-ului la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO)

05 Apr 2024 409

LIVE Text Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu vine la Biblioteca Județeană Constanța, în cadrul unei mese rotunde (Galerie FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 746

Expoziție dedicată „Zilei Cărții și Dreptului de autor” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Care este tematica acesteia (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 400

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 577