Ceremonia de decernare a Premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța




 
  • Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța împreună cu Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România organizează sâmbătă, 16 martie 2024, ora 11, în Aula Bibliotecii Județene, ceremonia de decernare a Premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România pe anii 2022 și 2023 și a premiilor revistei Ex Ponto pe anii 2022 și 2023.

Eveniment emblematic pentru orașul Constanța, acordarea premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România este menită să aducă la cunoștința publicului literatura dobrogeană, scriitorii care o scriu și să ofere o perspectivă asupra valorilor pe care literatura le promovează în spațiul de cultură și civilizație dobrogeană, asupra identității culturale dobrogene.

Juriul care acordă premiile este alcătuit din: prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, în calitate de președinte și prof. univ. dr. Lăcrămioara Berechet, coordonatoarea festivalului Poezie la nisip, dr. Daniela Varvara, redactorul-șef al revistei Ex Ponto, Ovidiu Dunăreanu și președinta Clubului Solteris, Emilia Dabu, ca membri.

Ceremonia este acompaniată de mai multe momente muzicale asigurate de către Cvartetul Ovidius,  alcătuit din Cristina Dinescu (vioară), Mihai Dunărințiu (vioară), Tănase Garciu (violă), Ghiorghiță Tănase (cello). Cvartetul Ovidius unește tinerețea cu experiența muzicală a membrilor săi, în dorința de a aduce pe scenă un mesaj de valoare interpretativă în muzica clasică și nu numai. Muzicienii recunoscuți în plan național și internațional care alcătuiesc acest  cvartet propun publicului una dintre capodoperele marelui compozitor Wolfgang Amadeus Mozart.

De asemenea, cu ocazia ceremoniei, publicul va putea vedea și expoziția de desen în cărbune și pastel cu titlul INFORMALL, realizată de către artistul plastic Eusebio Spînu, expoziție care va ambienta scenografic scena Aulei Bibliotecii Județene. Unul dintre cei mai importanți ceramiști din România, Eusebio Spînu, semnează și trofeele care vor servi ca premii, fiecare fiind o piesă unicat.

„Artist vizual polivalent, abordând pictura, desenul, sculptura, Eusebio Spînu știe că este în primul rând ceramist. Știe că materialele ceramicii, dacă le cunoști tainele și le înțelegi, îți oferă chiar ele șansa de a fi și pictor și grafician și sculptor. (…) Artistul s-a născut la Constanța și chiar dacă locuiește în București, are o legătură specială cu spațiul, cu pământul dobrogean, cu care consonează fizic, spiritual, vibrațional. El și acum își prepară singur materialele ceramice, folosind caolin de la Medgidia, nisip de la Nisipari, preparat după rețetele proprii.”, spune Maria Zintz.


Gala premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România și ale Revistei Ex Ponto se încheie cu o agapă organizată de filială. Intrarea este liberă.

Evenimentele culturale organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.
 
 

 Citește și
„Lecție” despre Literatura română de avangardă, la Biblioteca Județeană „Ioan N Roman” Constanța
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Expoziția „Constanța anilor '60, '70, '80 - Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice” a arhitectului Radu Cornescu poate fi vizitată la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 450

LIVE TEXT Radu Paraschivescu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" Constanța (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 531

Conferința „Puncte cardinale în dispozitivul social. De la succes la reziliență” are loc la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

23 Apr 2024 413

Eveniment literar la Constanța Lansarea romanului lui Radu Paraschivescu, la Biblioteca Județeană

22 Apr 2024 419

Masă rotundă cu tema „Shakespeare și marea” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

22 Apr 2024 384

Consilierii județeni din Constanța se întrunesc pentru a aproba actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru reabilitarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” (DOCUMENT)

16 Apr 2024 360

Ședință CJ Constanța Sumă de peste patru milioane de euro alocată pentru reabilitarea Bibliotecii Județene. Este vizată creșterea eficienței energetice (DOCUMENT)

14 Apr 2024 528

Ziua Internaţională a Rock and Roll-ului, marcată de Biblioteca Județeană Constanța

06 Apr 2024 429

LIVE Text Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu vine la Biblioteca Județeană Constanța, în cadrul unei mese rotunde (Galerie FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 750

Expoziție dedicată „Zilei Cărții și Dreptului de autor” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Care este tematica acesteia (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 408

Biblioteca Județeană Constanța Masă rotundă cu Angelo Mitchievici și Adrian Cioroianu, prilejuită de lansarea jurnalului fostului ministru de Externe

02 Apr 2024 588

Arta goblenului! “Pictură” cu acul, la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO)

01 Apr 2024 475

LIVE Încep conferințele Dilema la Constanța. Ce subiecte sunt prezentate în prima zi (Galerie FOTO)

28 Mar 2024 701

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța Trei seri de conferințe Dilema la malul mării. Care este tema acestei ediții

26 Mar 2024 639

LIVE TEXT Vernisaj despre fotografiile lui Virgil Nicolau la MINA Constanța (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 801