Constanța culturală Viața și cântecele Mariei Tănase, într-un spectacol de excepție, la Teatrul de Stat Constanța

  • Sâmbătă, 5 iunie 2021, suntem invitați la Teatrul de Stat Constanța, la un inedit spectacol multimedia
 
„Maria Tănase. O poveste”  este recentul spectacol despre viaţa celebrei cântărețe supranumite „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”.
Fiind considerată prima divă apărută în peisajul spectacolului din ţara noastră, Maria Tănase a reprezentat un fenomen unic, tocmai datorită vocii sale desăvârșite, dar și a pasiunii fără limite cu care a trăit și a interpretat pe scenă.

Ea a avut, de-a lungul existenţei, iubiri pătimaşe, începând cu dragostea din adolescenţă pentru medicul cu care a rămas însărcinată, relaţia pasională cu sculptorul Constantin Brâncuşi, pe care l-a idolatrizat, dragostea nebună pentru un spion francez, pentru care şi-a vândut averea ca să-l scape de închisoare şi căsătoria cu Clery Sachelarie, cel care avea să-i tolereze toate capriciile şi aventurile…

Povestea acestei artiste, cu aspectele sale mai puțin cunoscute de publicul larg, este refăcută, din documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile şi amintirile ei, în splendidul spectacol pus în scenă la Teatrul de Stat din Constanța, într-o montare inedită, cu o imagistică luxuriantă.

Rolul titular este interpretat magistral de către actriţa şi cântăreaţa Mirela Pană, vocea sa reînviind şase dintre cântecele celebre ale Mariei Tănase, acompaniată fiind de pianista Elena Gatcin. 
Regia artistică îi aparține talentatei Carmen Lidia Vidu, iar imaginile care însoțesc spectacolul au fost lucrate de Cristina Baciu. Scenografia reprezentației este semnată de Lăcrămioara Dumitraşcu.

Din interviul acordat de Mirela Pană ziarului ZIUA de Constanța, cu două luni în urmă, când încă nu se știa dacă spectacolul va putea fi văzut din sală sau doar în format online, am desprins un fragment care redă satisfacția protagonistei vizavi de o reușită artistică, creată alături de oameni dăruiți:

„Cred că meritul cel mare al acestui spectacol, așa cum se prezintă acum, este al întregii echipe. Al Elenei Gatcin, o pianistă de mare sensibilitate, care conturează foarte bine partea muzicală a spectacolului, al colegilor de la tehnic, care urmăresc cu multă atenție evoluția spectacolului și vin fiecare în parte cu contribuția sa importantă.

Dar felul cum arată acum spectacolul la Teatrul de Stat Constanța se datorează în primul rând regizoarei Carmen Vidu, precum și Cristinei Baciu, cele care au pus această haină superbă reprezentației și m-au ajutat pe mine, ca actor, să înțeleg această întâlnire cu Maria Tănase. Carmen Vidu este un regizor tânăr care acum are o cotă foarte bună la nivel național, și nu numai. Și care știe să lucreze cu actorul atât de bine, astfel încât el să fie curat, sincer și adevărat pe scenă. Iar pentru asta îi mulțumesc în mod special. Eu sunt o actriță histrionică, cam greu de stăpânit, dar ea a știut să pună în mine tot ce a putut mai bun și mai frumos, ca eu să fiu strălucitoare pe scenă. Mulțumesc, de asemenea, Teatrului pentru că a realizat acest spectacol, care va rămâne în repertoriul său și de care ne vom putea bucura cu toții.”

 


Citește și:

Un nou spectacol multimedia la Teatrul de Stat Constanța „Cine iubește și lasă...”

ZIUA LIVE. "O poveste despre Maria Tănase" - pasiune, documente, scrisori, interviuri, amintiri și melodii celebre, interpretate de Mirela Pană
 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

22 iunie 1963- Ziua când „Pasărea Măiastră“ a României s-a stins din viață

22 Jun 2021 726

ZIUA LIVE. Teatrul de Stat Constanța și-a redeschis porțile cu trei premiere!

19 May 2021 1851

ZIUA LIVE. "O poveste despre Maria Tănase" - pasiune, documente, scrisori, interviuri, amintiri și melodii celebre, interpretate de Mirela Pană

09 Apr 2021 1339

ZIUA LIVE. Actrița Mirela Pană, detalii despre cea mai nouă producție a Teatrului de Stat Constanța

08 Apr 2021 827

ZIUA LIVE. Povestea Mariei Tănase, adusă în repertoriul Teatrului de Stat Constanța

07 Apr 2021 1675

Un nou spectacol multimedia la Teatrul de Stat Constanța „Cine iubește și lasă...”

03 Apr 2021 2435

Maria Mareș numită la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă

10 Oct 2020 3851

Știați că….O renumită cântăreață din România s-a născut la această dată

25 Sep 2020 733

„Pasărea Măiastră - Maria Tănase“, astăzi, la „Seri de teatru la Pontul Euxin“

21 Aug 2020 2122

ALDE Constanța are echipă nouă la municipiu. Cine este noul președinte

24 Jun 2020 2442

Maria Tănase, Pasărea Măiastră a României, 57 de ani de la trecerea în neființă (video)

22 Jun 2020 1493

Leonard Tănase, noul președinte ALDE Constanța

27 Feb 2020 2200

Doliu în Forțele Aeriene Române! Colonelul Adrian Tănase s-a stins la numai 48 de ani

13 Feb 2020 2759

Ce firmă se va ocupa de furnizarea sistemului de supraveghere video pentru Comandamentul Bazei Logistice Navale (document)

02 Jan 2020 1850

Seri de teatru la Pontul Euxin Spectacolul „Maria Tănase”, o poveste fascinantă despre viața marii artiste

06 Aug 2019 1011