Imagini de la eveniment Cristian Cealera a lansat „Poveștile Mării Negre“, dedicate memoriei lui Virgil Coman (galerie foto)

Perspectiva de a afla mai multe despre... poveștile Mării Negre i-a făcut pe iubitorii de lectură să iasă din case și să înfrunte gerul pentru a fi alături de Cristian Cealera la Librăria Dorian Gray, într-un moment important din viața sa: lansarea celui de-al patrulea volum de proză care îi poartă semnătura.
 
„Poveștile Mării Negre“ este titlul celui de-al treilea volum al acestei antologii care reunește legende din spațiul dobrogean și este închinat memoriei lui Virgil Coman, regretatul șef al Arhivelor constănțene, care și-a dat ultima suflare pe 5 august 2016, chiar în cadrul evenimentului de lansare a romanului „La marginea Imperiului. Origini“, scris de Cristian Cealera.
 
„Dobrogea are încă de oferit atâtea povești, mituri și istorii, toate în măsură să ne arate ce minunat este acest tărâm dintre Dunăre și Mare. Poveștile acestea sunt ale Dobrogei, iar autorul cărților nu este decât un intermediar timid, care încearcă să modeleze, așa cum poate și cum știe, toate informațiile adunate, pentru a vi le oferi dumneavoastră, cititorilor... Închin acest volum unui prieten dispărut, extraordinarul Virgil Coman, precum și tuturor celorlalți înaintași în ale condeiului, cei ce de-a lungul ultimelor veacuri au luptat pentru a păstra vii aceste amintiri dobrogene“, se arată în cuvântul-înainte al cărții.
 
În cadrul evenimentului editorial a avut loc și un moment de reculegere în memoria lui Virgil Coman.
 

„Cartea configurează multiculturalitatea acestui spațiu“

 
Volumul a fost prezentat de publicistul și prozatorul Ovidiu Dunăreanu, noul director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Sorin-Marcel Colesniuc și muzeograful Lavinia Dumitrașcu. „Este o carte extraordinară, la care nu s-a mai gândit nimeni (...) Este o carte pe care merită să o citești (...), structurată pe trei dimensiuni: o parte jurnalistică, o parte de documentare și informare și o parte de creație“, a spus Ovidiu Dunăreanu.
 
„Cristi Cealera, ca să ne convingă de forța, frumusețea, autenticitatea acestor basme, povești, legende, istorii literare, și-a luat, prin cei citați în bibliografie, niște martori. Prezența acestor martori dă greutate, dă seriozitate, dă certitudinea că ele chiar sunt de valoare și au existat dintotdeauna“, a mai spus Dunăreanu, amintind nume precum G. Dem Teodorescu, Dimitrie Cantemir, Nicolae Ariton, Marin Ionescu Dobrogianu, Teodor Burada, Constantin Brătescu, Emanoil Bucuța, Adrian Rădulescu, Ion Bitoleanu, Petre Diaconu, Valentin Ciorbea, Doina Păuleanu, Gheorghe Dumitrașcu.
 
„Cartea configurează multiculturalitatea acestui spațiu“, a conchis Dunăreanu. „Aceste povești sunt, de fapt, niște articole științifice. Dacă vă veți uita cu atenție, veți vedea notele la finalul fiecărui capitol, veți vedea bibliografia de unde s-a inspirat (...) Mă bucur că în acest al treilea volum Cristian Cealera a inserat povestea papirusului, un artefact deosebit de important pentru istoria Dobrogei: datează din secolul IV î. HR, a fost descoperit la Mangalia în 1959 și în prezent este unicul artefact de acest gen din România“, a spus directorul MINAC, dr. Sorin-Marcel Colesniuc.
 

„Cartea aceasta este formată din legende, adică din povești care au un sâmbure de adevăr“

 
„Tuturor copiilor, mai mici și mai mari, ne plac poveștile și ne plac legendele (...) Cartea aceasta nu este o poveste, nu este formată din povești. Este formată din legende, adică din povești care au un sâmbure de adevăr, transmite pe cale orală de-a lungul timpului și care bat documentele, pentru că sunt mai vechi“, a spus dr. Lavinia Dumitrașcu.
 

„Am dedicat această carte lui Virgil Coman, un om extraordinar, care a crezut în mine și căruia îi mulțumesc. Sunt foarte mulți oameni care m-au ajutat, persoane care m-au încurajat de când am început să public «Poveștile Mării Negre». Dacă astăzi am succes cu aceste povești, acest lucru se datorează tuturor dobrogenilor care vor să știe cât mai multe despre acest tărâm minunat“, a spus, în încheierea evenimentului, Cristian Cealera.
 
Moderatorul evenimentului editorial a fost Valentin Coman.

 
Locul de desfășurare a evenimentului editorial are o semnificație aparte: în acest spațiu al cărților, ocupat în prezent de Librăria Dorian Gray, a funcționat, în anii ’70, secția pentru copii a Bibliotecii Județene Constanța.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:

Publicistul Cristian Cealera lansează cel de-al treilea volum din seria „Poveştile Mării Negre“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Catalogul expoziției Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut a văzut lumina tiparului

10 Feb 2024 663

UPDATE Concurs.„Poveștile Mării Negre”, vol IV, ediție limitată Află cum poți câștiga o carte cu autograful și dedicația personalizată a autorului Cristian Cealera, oferită de ZIUA de Constanța

20 Nov 2023 1029

Vernisajul expoziției foto-documentare Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882), la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

13 Nov 2023 747

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 01 noiembrie 2023

02 Nov 2023 1190

LIVE TEXT. Vernisaj la Constanța Expoziția „Ovidiu acasă, la Tomis” are loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (GALERIE FOTO+VIDEO)

31 Aug 2023 922

Lansare de carte la MINA Constanța Cristian Cealera prezintă noul volum din „Poveștile Mării Negre” (FOTO +VIDEO)

28 Jul 2023 1636

Volumul patru din „Poveștile Mării Negre”, prin ochii lui Cristian Cealera „Dobrogenii și turiștii trebuie să înțeleagă că regiunea are foarte multe povești de oferit”

26 Jul 2023 940

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța Cristian Cealera își va lansa noul volum al cărții „Poveștile Mării Negre”

25 Jul 2023 875

Scriitorul și istoricul din Constanța, Cristian Cealera, câștigător la prima participare la emisiunea „Câștigă România!“

07 Jun 2023 2575

Eveniment editorial la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. A fost lansat volumul „Istorii pontice în benzi desenate – Tomis” (GALERIE FOTO)

17 Dec 2022 1503

Discover Dobrogea „Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials”, un volum despre patrimoniul arheologic dobrogean

24 Nov 2022 6949

#arheologiepublica Dobrogea144 Patrimoniul arheologic dobrogean în epocile Modernă și Contemporană. IV. Interesul francez - Câteva inscripții tomitane aflate astăzi la Luvru

23 Nov 2022 2937

#arheologiepublica Dobrogea144 Patrimoniul arheologic dobrogean în epocile Modernă și Contemporană. III. Interesul francez - Desjardins, identificarea Histriei și inscripțiile din Tomis

22 Nov 2022 2930

#arheologiepublica Dobrogea144 Patrimoniul arheologic dobrogean în epocile Modernă și Contemporană. II. Kustendjie, Valul lui Traian și interesul britanicilor pentru vestigiile antice

14 Nov 2022 3128

#arheologiepublica Dobrogea144 Patrimoniul arheologic dobrogean în epocile Modernă și Contemporană - Un preambul și primele mărturii (I)

11 Nov 2022 2877