„Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor", la Constanța. Când va avea loc

  • Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din Antichitate până în zilele noastre va avea loc la Constanța.

Expoziția va fi deschisă  în perioada 11-30 noiembrie.

Exponatele pregătite cu această ocazie vor putea fi vizitate de către persoanele interesate, în perioada respectivă, în fața clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC (Piața Ovidiu), precum și în Sala Pictată aflată la etajul I al Muzeului.
 

Mai multe detalii în comunicatul oficial al Primăriei Constanța.

Ambasada Republicii Elene în România, în colaborare cu Primăria municipiului Constanța și cu sprijinul partenerilor naționali și locali, respectiv Uniunea Elenă din România, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC și Comunitatea Elenă Elpis Constanța, organizează la Constanța, în perioada 11-30 noiembrie, "Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din Antichitate până în zilele noastre".
 
Exponatele pregătite cu această ocazie vor putea fi vizitate de către persoanele interesate, în perioada respectivă, în fața clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC (Piața Ovidiu), precum și în Sala Pictată aflată la etajul I al Muzeului.
 
Vernisajul expoziției va avea loc la Sala Pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, joi, 11 noiembrie 2021, ora 12.00, cu respectarea regulilor și măsurilor actuale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. La vernisaj vor participa reprezentanți ai organizatorilor, inclusiv Excelenţa Sa doamna Sofia Grammata, Ambasador al Republicii Elene în România şi domnul Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele Uniunii Elene din România.
 
Expoziția este organizată pentru a marca bicentenarul începerii Războiului de Independență al Greciei/Revoluția greacă (1821). După prezentarea inițială a expoziției respective la București (la Parlamentul României și la Academia Română), aceasta este itinerată în principalele orașe din România - în special cele cu prezență istorică semnificativă a comunităților grecești.
 

Totodată, expoziția este prezentată la Constanța, cu sprijinul Primăriei, ca parte a programului de acțiuni al municipalității menite a celebra Ziua Dobrogei/14 Noiembrie; ea deschide, de facto, programul de acțiuni al Primăriei dedicat celebrării Zilei Dobrogei.
 
Cu această ocazie, municipalitatea evidenţiază rolul fundamental al comunităţilor etnice (cea grecească în particular) în dezvoltarea locală şi naţională, iar celebrarea Zilei Dobrogei reprezintă o oportunitate deosebită pentru a releva importanţa acestor comunităţi în viaţa municipiului Constanţa, a judeţului Constanţa, a regiunii Dobrogei şi a ţării.

 
Expoziția conține 30 de portrete ale unor personalități de origine greacă cu rol substanţial în istoria şi cultura românilor, printre care Regina Elena, Jean Moscopol, Apolodor din Damasc, Maria de Mangop, Despot Vodă, Gheorghe Duca, Constantin Mavrocordat, Alexandru Ipsilanti, Grigore III Ghica, Athanasios Christopoulos, Costache Aristia, Constantin Caracaş, Andreas Embirikos, Demostene Russo etc. Textele de prezentare a personalităţilor respective au fost realizate de domnul Tudor Dinu, profesor doctor habilitat la Universitatea din București.


Sursa foto: Primăria Municipiului Constanța
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanța a sărbătorit „Mica Unire” împreună cu elevii (GALERIE FOTO)

24 Jan 2022 556

LIVE TEXT Masa rotundă, la MINAC - "La ce bun cultura în vremuri de restriște?"

15 Jan 2022 2078

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

12 Jan 2022 1916

Constanța culturală Două milenii de istorie și moștenire culturală arheologică, prin ochii artiștilor plastici contemporani

31 Dec 2021 1797

Pe final de an, Consiliul Județean Constanța reia licitația pentru desemnarea proiectantului care să reabiliteze clădirea MINAC

16 Dec 2021 821

LIVE TEXT Lansări de carte și expoziții, la MINAC (GALERIE FOTO)

03 Dec 2021 2399

MINAC, Mesaj de Ziua Națională a României „1 Decembrie - cea mai importantă zi din istoria românilor“

01 Dec 2021 1942

Universitatea Ovidius din Constanța Concert dedicat sărbătorii de Crăciun

24 Nov 2021 766

Cea de-a 54-a ediție a revistei „Pontica“ a juns la final. Iată ce subiecte vor fi abordate în ultima zi

19 Nov 2021 1980

Expoziție dedicată artei fotografice la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

17 Nov 2021 2055

„Istorie și Arheologie în Spațiul Vest-Pontic“, tema cele de-a 54-a ediții a Sesiunii Științifice Internaționale Pontica a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (DOCUMENT)

16 Nov 2021 2027

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul La Mulți Ani, Dobrogea! Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată în documentarul finanţat de cotidianul ZIUA de Constanţa

14 Nov 2021 3974

LIVE TEXT „Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor", la MINAC. Primarul Chițac, prezent la eveniment (GALERIE FOTO)

11 Nov 2021 2423

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials Interviu cu Cristian Cealera, reprezentant MINAC

28 Oct 2021 1038

ZIUA LIVE. Dobrogea 143. Generația Millennials pe urmele grecilor din Milet. Poveștile cetăților antice care ne conectează cu istoria

22 Oct 2021 798