Cultura

Miza - 228 de lucrări, în valoare de 2,5 milioane de euro Muzeul de Artă Constanţa a câştigat prima bătălie cu Mario Vintilă


 
Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă“, secţia din Topalu a Muzeului de Artă Constanţa, rămâne cu cele 228 de lucrări (tablouri, sculptură şi grafică), în valoare de 2,5 milioane de euro, donate de medicul Gheorghe Vintilă în anul 1960. Judecătorii de la Curtea de Apel Constanţa au respins cererea de anulare a donaţiei formulată de fiul medicului Vintilă în urmă cu aproape opt ani.
 
Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au respins, pe data de 15 iunie, ca fiind neîntemeiat, apelul reclamantului Vintilă Mario, în contradictoriu cu Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă“ din Topalu,  Primăria comunei Topalu şi Muzeul de Artă Constanţa - pârâţi.
 
Este vorba despre dosarul nr. 7324/118/2010*, înregistrat la Curtea de Apel Constanţa, Secţia I Civilă, materie - civil, obiectul - revocare donaţie rejudecare, stadiul procesual - apel. Părţile dosarului sunt: Vintilă Mario - apelant (reclamant) şi Comuna Topalu, prin Primar, Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă“, Muzeul de Artă Constanţa - intimaţi (pârâţi).
 
În şedinţa din 15 iunie, completul C3AC (C 5 A) a respins apelul ca neîntemeiat. „Admite solicitările de majorare a onorariilor şi suplimentarea onorariului acordat exp. Olteanu Cristina cu suma de 3.000 de lei şi onorariul acordat exp. Paul Luminiţa cu suma de 1.000 de lei. Obligă apelantul reclamant la plata acestor sume. Obligă apelantul la plata către intimatul Muzeul de Artă «Dinu şi Sevasta Vintilă» Topalu a sumei de 4.000 de lei onorariu avocat. Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată formulate de intimatul Muzeul de Artă Constanţa ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, pronunţată în şedinţă publică din 15.06.2016“.
 

„Lucrările sunt în proprietatea comunei Topalu şi în custodia Muzeului de Artă Constanţa. Muzeul rămâne intact, rămâne în folosul ţării, al vizitatorilor şi al artei româneşti. Constănţenii se vor bucura în continuare de faptul că aceste lucrări vor face pare din patrimoniul judeţului Constanţa. Sunt lucrări extraordinare, lucrări fără de care nu se poate scrie istoria artei moderne româneşti. Este vorba despre 228 de lucrări, în valoare de 2,5 milioane de euro“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa.


Luptă grea în instanţă

În anul 1960, medicul Gheorghe Vintilă a donat Consiliului Local din Topalu o colecţie de tablouri, evaluate la 2,5 milioane de euro.
Muzeul din Topalu a fost organizat în casa părinţilor doctorului, cărora instituţia le poartă numele - Muzeul de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă” -, iar colecţia include 228 de lucrări de pictură, sculptură şi grafică.
 
Din anul 2008, Muzeul de Artă Constanta se judecă cu Mario Vintilă, moştenitorul doctorului Gheorghe Vintilă, care cere revocarea donaţiei colecţiei expuse la Topalu, susţinând că tablourile nu sunt bine conservate.
 
Considerând că donatarul nu şi-a îndeplinit aceste obligaţii, reclamantul Mario Vintilă a formulat o acţiune privind revocarea donaţiei, ce a făcut obiectul dosarului civil nr. 17324/118/2010 al Tribunalului Constanţa, respinsă atât pe fond, cât şi în apel.
 
Ulterior, prin cererea adresată instanţei de judecată şi înregistrată sub număr de dosar 321/842/2013, reclamantul Mario Vintilă, în contradictoriu cu Comuna Topalu, Muzeul de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă” şi Muzeul de Artă Constanţa, a solicitat obligarea Comunei Topalu şi Muzeului de Artă Constanţa să restaureze lucrările de pictură şi grafică ce fac obiectul colecţiei de artă „Dinu şi Sevasta Vintilă”, obiect al donaţiei din 1960.
 
În motivarea cererii sale, reclamantul arăta că această colecţie de artă, a cărei restaurare o solicită, a fost donată Comunei Topalu în anul 1960, prin contractul de donaţie autentificat sub nr.-/1960 de Notariatul Principal de Stat al Regiunii Constanţa. Intenţia proprietarului a fost ca, prin această donaţie, să aducă un omagiu locului în care s-a născut, dar şi părinţilor săi, să contribuie la sănătatea spirituală şi culturală a poporului.
 
Doctorul Gheorghe Vintilă a prevăzut, în mod expres, în sarcina donatarului, obligaţii a căror îndeplinire condiţionează însăşi valabilitatea donaţiei. Printre sarcinile impuse în mod expres donatarului se numără şi obligaţia de a conserva, întreţine şi restaura colecţia de artă. Deoarece nu a constatat, din analiza materialului probator existent în dosar, că lucrările de artă donate sunt supuse unui risc evident de degradare, că, până în prezent, starea acestora este bună, că pârâta Comuna Topalu a depus eforturi semnificative pentru îmbunătăţirea condiţiilor în care sunt expuse aceste obiecte, sub directa îndrumare şi control al Muzeului de Artă Constanţa, cererea reclamantului de restaurare a lucrărilor ce fac parte din colecţia „Dinu şi Sevasta Vintilă“ este neîntemeiată.
 
În aprilie, magistraţii au respins cererea formulată de reclamantul Mario Vintilă de obligare a pârâţilor Comuna Topalu şi Muzeul de Artă Constanţa să restaureze lucrările de pictură şi grafică din colecţia de artă „Dinu şi Sevasta Vintilă“, ca neîntemeiată. De asemenea, au respins cererea de autorizare a reclamantului să restaureze lucrările de pictură şi grafică din colecţia de artă „Dinu şi Sevasta Vintilă“, ca fiind formulate de o persoană fără calitate procesuală activă.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lupta pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Lipsește expertiza. Cazul, în atenția vicepreședintelui Curții de Apel Galați

05 Jun 2020 814

Procesul privind Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, repus pe rol. Ce se va discuta la următorul termen

29 May 2020 1133

Ce au decis judecătorii gălățeni în procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu

07 May 2020 356

Procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Se efectuează expertiza asupra tablourilor

07 Jan 2020 866

Cazul Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă - se discută despre expertiză

04 Nov 2019 534

Cerere de recuzare admisă Experţi noi în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă

23 Oct 2019 577

O nouă înfăţişare în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu Ce solicita Gheorghe Vintilă în actul prin care a donat cele peste 200 de tablouri

21 Oct 2019 986

Lupta pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Cum a vrut Mario Vintilă să restaureze operele de artă

30 Sep 2019 876

De ce se tot (re)judecă procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Ultima decizie a instanţei

27 Sep 2019 1937

Se pregăteşte audierea experţilor în dosarul tablourilor de milioane de euro de la muzeul din Topalu

11 Dec 2018 925

Topalu. Omul Centenar Dr. Gheorghe Vintilă (1898 - 1978) odihneşte la doar câţiva paşi de comoara pe care a dăruit-o comunităţii de pe malul Dunării (document)

10 Nov 2018 4175

Decizie importantă în cazul tablourilor de la Topalu Judecătorii vor documentele care au permis scoaterea şi circulaţia unor lucrări din Colecţia „Dinu şi Sevasta Vintilă“

13 Sep 2018 2022

Tablouri de milioane de euro în muzeul de la Topalu. Cine va judeca dosarul

11 Jul 2018 1183

Exclusiv Avem decizia mult aşteptată. Ce se întâmplă cu tablourile de milioane de euro din muzeul de la Topalu

07 Nov 2017 1606

Judecata s-a terminat! Tablouri de milioane de euro în muzeul de la Topalu. Când va avea loc pronunţarea

19 Oct 2017 1038