Născut la Constanța Vasile Cojocaru și cele peste trei decenii de emanare a talentului actoricesc la Teatrul de Stat

  • Imediat după absolvirea IATC, Vasile Cojocaru s-a întors în Constanța și a fost cooptat în echipa de actori a Teatrului Dramatic, denumirea de atunci a Teatrului de Stat
  • Cariera sa pe scena pontică se întinde pe o perioadă de 35 de ani (1974 – 2009), timp în care a jucat în o sumedenie de roluri
Actorul Vasile Cojocaru s-a născut la Constanța, în familia lui Gheorghe și Florica Cojocaru, în ziua de 17 ianuarie 1950.
 
El a absolvit în orașul natal Liceul „Mircea cel Bătrân”, în anul 1970. Pe urmă, a plecat la București și a studiat timp de patru ani la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București.
 
Imediat după absolvirea IATC, Vasile Cojocaru s-a întors în Constanța și a fost cooptat în echipa de actori a Teatrului Dramatic, denumirea de atunci a Teatrului de Stat.
 
Cariera sa pe scena pontică se întinde pe o perioadă de 35 de ani (1974 – 2009), timp în care a jucat în o sumedenie de roluri. El a și condus instituția de cultură între anii 1990 – 1992.
 
Redăm o parte din spectacolele în care a jucat și rolurile interpretate: Reverendul Parris („Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller); Nae Grimea („D`ale carnavalului” de I.L. Caragiale); Belpiros („Adunarea femeilor” de Aristofan); Periandru („Melissa” de N. Kazantzakis); Ion („Năpasta” de I.L. Caragiale); Domnul X („Operă pentru viitorii dictatori” de Andonis Doriades); Efrim („A înnebunit lumea” de Sukșin); Richard Willey („Hotel” de Ray Coony); Diomed („Pentesileea” de Mioara ți Adam Cremene); Papkin („Răzbunarea” de Al. Fredro); Jevakin („Căsătoria” de N.V. Gogol); Abel („Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă” de Horia Lovinescu); Berenger („Rinocerii” de Eugen Ionesco); Garbus („Ghebosul” de S. Mrozek); Tartaglia („Regele cerb” de C. Gorz); Boiangiu („Trăsura la scară” de Mihai Ispirescu); Marcu („Acești îngeri triști” de D.R. Popescu); Lukașin („Revelion la baia de aburi” de E. Braghinskin și E. Reazonov); Andrei („Passacaglia” de Titus Popovici); Leonard Brazil („Cum se numeau cei patru Beatles” de S. Poliakoff); Galus („Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri); Val Xavier („Omul în piele de șarpe” de Tennessee Williams); Vasea („Cercul pătrat” de Valentin Kataev) etc.
 
Amintim și de rolurile în filmele de televiziune pe care le-a avut: Coana Efimița („Conul Leonida față cu reacțiunea” de I.L. Caragiale); Gheorghe („Furtuna în Pacific”); Ion („Un echipaj pentru Singapore”); C.A. Rosetti („La răscrucea marilor furtuni”).
 
Vasile Cojocaru a primit următoarele premii și distincții: premiul de interpretare pentru cel mai bun rol masculin (Lukașin) în cadrul Festivalului „Despre arta comediei”, Galați, 1985; premiul pentru cel mai bun rol secundar (Papkin) în cadrul festivalului „Despre arta comediei”, Galați, 1981; diplomă de excelență acordată de Teatrul Național Constanța, 2004; diplomă de onoare acordată de Teatrul „Ovidius” și Primăria Municipiului Constanța, 2001, pentru merite deosebite în slujba scenei constănțene.
 
Redăm un fragment din cartea „Dulcea povară”, în care autorul Jean Badea îl evocă pe regretatul actor:
 
„Vasile Cojocaru avea și alte preocupări, era poet, membru al Uniunii Scriitorilor, autor al unor cărți de versuri, cu precădere pentru copii, al mai multor scenarii, dramatizări, adaptări scenice. A fost atras și de regia artistică, precum și de dăscălie – și-a dat doctoratul și a devenit conferențiar la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius”. Dar profesiunea sa de căpătâi rămânea actoria, chiar dacă a «cochetat» în două rânduri cu fotoliul directorial, fără să-și ducă vreodată mandatul până la capăt. A preferat să demisioneze decât să accepte umilința managerului nevoit să stea cu mâna întinsă la diferite uși din Primărie.

În forul său interior, Ică era probabil nemulțumit de ceea ce realizase până la un prag al vieții. Ratase, la diferite vârste artistice, șansa de a-i fi interpretat pe Romeo, pe Tipătescu sau Cațavencu, pe Hamlet say Cyrano.
Mi-aș fi dorit să rămână acolo unde îi era locul, în «căruța cu paiațe», dar se vede că s-a lehămetisit de microbul scenei și s-a refugiat exclusiv în spațiul universitar. Era pasionat de calvarul creației artistice cu studenții săi, care îl venerau ca pe un eminent meșter”.
 
În februarie 2023, personalitatea a fost comemorată prin lansarea volumului „Lumile lui Zagreus. De la drama sacră la reprezentația teatrală”, găzduit de Universitatea „Ovidius” Constanța.

 
„Am scris acest volum pentru a salva memoria actorului”, a declarat Adriana Cîteia.
 
Vasile Cojocaru a trecut în neființă pe 20 ianuarie 2010, la doar trei zile după ce împlinise 50 de ani.
 
Citește și:
LIVE VIDEO-TEXT Volum despre memoria actorului Vasile Cojocaru, lansat la Universitatea „Ovidius” Constanța, în Sala Senatului (FOTO)

„Am scris acest volum pentru a salva memoria actorului” Universitatea „Ovidius” Constanța, gazda lansării unei lucrări scrise în amintirea lui Vasile Cojocaru

73 de ani de la nașterea actorului, regizorului și scriitorului constănțean Vasile Cojocaru

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare” Organigrama, Statul de Funcții și Regulamentul de Organizare și Funcționare pentru 2024 au fost aprobate în ședința CJC (DOCUMENT)

29 Dec 2023 724

Rugby Tomitanii Constanța, cu ambele echipe pe podium. „A devenit o caracteristică a lunii noiembrie“ (GALERIE FOTO)

15 Nov 2023 1835

LISTĂ 13 judecători și procurori ies la pensie! Klaus Iohannis a semnat decretele

10 Nov 2023 1103

Rugbyștii de la Tomitanii Constanța, succese la categoriile Under-14 și Under-16. „Produsul muncii AJR în teritoriu“ (GALERIE FOTO)

18 Oct 2023 1788

Eveniment impresionant organizat cu ocazia lansării numărului 11 al Revistei Tomis

18 Sep 2023 902

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 30 august 2023

31 Aug 2023 1081

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 24 aprilie 2023

25 Apr 2023 1541

„Am scris acest volum pentru a salva memoria actorului” Universitatea „Ovidius” Constanța, gazda lansării unei lucrări scrise în amintirea lui Vasile Cojocaru

24 Feb 2023 1306

LIVE VIDEO-TEXT Volum despre memoria actorului Vasile Cojocaru, lansat la Universitatea „Ovidius” Constanța, în Sala Senatului (FOTO)

24 Feb 2023 2020

73 de ani de la nașterea actorului, regizorului și scriitorului constănțean Vasile Cojocaru

17 Jan 2023 2714

Constanța Micii rugbyști s-au întrecut la Cupa 1 Decembrie. „O zi minunată petrecută împreună“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

05 Dec 2022 2591

Farul Constanța II a pierdut partida cu CS Tunari

07 Aug 2022 2126

MApN Secretarul de stat pentru politica de apărare, vizită de lucru în Spania, în contextul organizării viitorului Summit NATO

29 Apr 2022 1256

#DobrogeaDigitală Vasile Cojocaru i-a oferit lui Oedip „o umanitate vie și caldă”

17 Jan 2022 1906

Videoconferință a conducerii MApN cu echipele de comandă ale detașamentelor aflate în misiuni externe (GALERIE FOTO)

30 Nov 2021 1518