Oamenii care și-au dedicat viața scenei au primit aplauze și diplome aniversare la Gala Teatrului Constănțean (GALERIE FOTO+ VIDEO)

  • Invitat de onoare al Galei a fost scenograful Dragoș Buhagiar, Președintele UNITER (Uniunea Teatrală din România), dar și autorități locale și județene, sponsori și parteneri ai instituției teatrale constănțene
  • Gala a fost dominată de multe momente de aplauze și emoție, asezonate cu momente artistice susținute de artiștii teatrului cu câteva fragmente din piesa „Meciul de comedie”, un spectacol de improvizație, de poezie și jazz
  • Actori și angajați din toate compartimentele teatrului dar și susținători ai vieții teatrale au primit diplome de recunoștință din partea directorului general al Teatrului de Stat Constanța, regizorul Erwin Șimșensohn
  • Cel mai emoționant moment al Galei a fost cel al decernării titlurilor onorifice de artiști emeriți ai Teatrului de Stat Constanța
 
 
Teatrul de Stat Constanța a omagiat oamenii care și-au dedicat viața scenei constănțene în cadrul unei Gale, prilejuite de Ziua Mondiale a Teatrului.

Invitat de onoare al Galei a fost scenograful Dragoș Buhagiar, Președintele UNITER (Uniunea Teatrală din România), dar și autorități locale (n.r. viceprimarii Ionuț Rușu și Florin Cocargeanu) și județene (n.r. președintele CJ, Mihai Lupu și vicepreședinții Stelian Gima și Petre Enciu), sponsori și parteneri ai instituției teatrale constănțene.





Gala a fost dominată de multe momente de aplauze și emoție, asezonate cu momente artistice susținute de artiștii teatrului cu câteva fragmente din piesa „Meciul de comedie”, un spectacol de improvizație, competițional, în care actorii sunt împărțiți în două echipe care se înfruntă într-o serie de probe, iar textul, mișcarea scenică, luminile și muzica sunt create în fața spectatorilor.



Pe scena Galei s-a cântat jazz și s-a recitat poezie.



Actori și angajați din toate compartimentele teatrului dar și susținători ai vieții teatrale au primit diplome de recunoștință din partea directorului general al Teatrului de Stat Constanța, regizorul Erwin Șimșensohn.



Cel mai emoționant moment al Galei a fost cel al decernării titlurilor onorifice de artiști emeriți ai Teatrului de Stat Constanța.









Au primit aplauze la scenă deschisă și diplomă aniversară: scenograful Carmencita Brojboiu, Aneta Forna Christu -actor păpușar, Lucian Iancu, actor, Anaid Tavitian, teatrolog, Liviu Manolache ,actor, Nina Udrescu, actriță, Cristina Oprean, actriță, Mihai Sorin Vasilescu, actor, Agatha Nicolau, actriță, Virgil Andriescu, actor, Ileana Ploscaru, actriță, Gina Tărășescu Jianu, scenograf și regizorul Silviu Purcărete, al cărui debut regizoral a avut loc la Teatrul din Constanța, unde a montat Ecuba de Euripide, Miles Gloriosus de Plaut.




2023 se anunță un an cel puțin interesant pentru Teatrul de Stat Constanța.

În lipsa unei infrastructuri adecvate pentru desfășurarea activității( n.r. clădirea teatrului se află într-un proces de reabilitare), actorii și colegii lor din spatele cortinei vă așteaptă să vizionați spectacolele lunii aprilie la Sala Studio pe strada Ion lahovari nr.2A.





Luna aprilie debutează cu spectacolul „Îndoiala” în regia Dianei Mititelu, continuă cu „Meciul de comedie”, regia Dragoș Muscalu și „Universuri paralele” a lui Radu Iacoban. Urmează apoi „Maria Tănase. O poveste”, scenariul și regia Carmen Lidia Vidu, „8 tați” în regia lui Iris Kovacs, „Doi tineri din Verona”, regia Alexandru Mâzgăreanu și „Jocuri din curtea din spate”, regie semnată de Diana Mititelu. Aprilie se încheie cu „Logodnă relativă”, piesă pusă în scenă de Iulian Enache.
Iar peste câteva săptămâni urmează o nouă Gală importantă, premiile UNITER 2023, considerate cele mai importante premii din teatrul românesc.

Pentru prima dată în istoria sa, Teatrul de Stat Constanța are patru nominalizări, după ce, în cei doi ani precedenți, a avut câte două nominalizări și câte un premiu.

Cele patru nominalizări sunt:

Nominalizare la Premiul pentru Cel mai bun spectacol - „SEASIDE STORIES” în regia lui Radu Afrim,  care este și autorul scenariului, un colaj de texte despre mare, scrise de șase autori români contemporani: Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, la care se adaugă un poem de Nina Cassian.
Nominalizare la Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar – NINA UDRESCU, pentru rolurile din spectacolul „SEASIDE STORIES”.
Nominalizare la Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar – THEODOR ȘOPTELEA pentru rolurile din spectacolul „SEASIDE STORIES”.
Nominalizare la Premiul pentru Cel mai bun Debut - THEODOR CRISTIAN NICULAE, pentru scenografia spectacolului  „SEASIDE STORIES”. 

Premiul Senatului UNITER pentru Întreaga Activitate în scenografie a fost acordat scenografei Carmencita Brojboiu, una dintre cele mai cunoscute și apreciate scenografe din România, membru în Consiliul Artistic al Teatrului de Stat Constanța.
 
Fotografii și video: Alexandru Sîrbu
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

LIVE TEXT “Nevoia de spații alternative în teatrul prezentului și viitorului”, conferință organizată de Teatrul de Stat Constanța (FOTO)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei Dinastia Alexandrescu - cap de afiș în cultura Constanței

26 Apr 2024 507

LIVE TEXT+VIDEO Dumitrache reales Conferință de alegeri în cadrul Organizației Municipale a PSD Constanța. Cine sunt vicepreședinții organizației municipale? (Galerie FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 1117

Erwin Șimșensohn, managerul Teatrului de Stat Constanța, printre laureaţii Galei Premiilor Radio România Cultural 2024 (VIDEO)

23 Apr 2024 541

ANM Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării

22 Apr 2024 650

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 718

Umiditatea solului în Dobrogea. Evaluare recentă a specialiștilor ANM

19 Apr 2024 421

Ateneul Român primește distincție din partea Comisiei Europene

19 Apr 2024 313

Conferința Municipală a PSD Constanța „se joacă" pe scena mică de la Casa de Cultură!

18 Apr 2024 770

Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării. Evaluare la data de 16 aprilie 2024

16 Apr 2024 633

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etaj în zona Casei de Cultură. Detalii de ultim moment de la IPJ Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 1317

Imobiliare Constanța Investitorul turnului din Portul Tomis, răspuns de la Direcția de Cultură - „Nu considerăm oportună creșterea înălțimii clădirii”

12 Apr 2024 5562

ANM Rezerva de umiditate în Dobrogea. Date actualizate

12 Apr 2024 510

Constanța Persoană decedată găsită pe trotuar în zona Casa de Cultură (GALERIE FOTO + VIDEO)

12 Apr 2024 3339

Primarul Vergil Chițac - „Mi-am asumat, am făcut. Investiții în cultura și în sportul din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 546

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2408