Oamenii care și-au dedicat viața scenei au primit aplauze și diplome aniversare la Gala Teatrului Constănțean (GALERIE FOTO+ VIDEO)

  • Invitat de onoare al Galei a fost scenograful Dragoș Buhagiar, Președintele UNITER (Uniunea Teatrală din România), dar și autorități locale și județene, sponsori și parteneri ai instituției teatrale constănțene
  • Gala a fost dominată de multe momente de aplauze și emoție, asezonate cu momente artistice susținute de artiștii teatrului cu câteva fragmente din piesa „Meciul de comedie”, un spectacol de improvizație, de poezie și jazz
  • Actori și angajați din toate compartimentele teatrului dar și susținători ai vieții teatrale au primit diplome de recunoștință din partea directorului general al Teatrului de Stat Constanța, regizorul Erwin Șimșensohn
  • Cel mai emoționant moment al Galei a fost cel al decernării titlurilor onorifice de artiști emeriți ai Teatrului de Stat Constanța
 
 
Teatrul de Stat Constanța a omagiat oamenii care și-au dedicat viața scenei constănțene în cadrul unei Gale, prilejuite de Ziua Mondiale a Teatrului.

Invitat de onoare al Galei a fost scenograful Dragoș Buhagiar, Președintele UNITER (Uniunea Teatrală din România), dar și autorități locale (n.r. viceprimarii Ionuț Rușu și Florin Cocargeanu) și județene (n.r. președintele CJ, Mihai Lupu și vicepreședinții Stelian Gima și Petre Enciu), sponsori și parteneri ai instituției teatrale constănțene.

Gala a fost dominată de multe momente de aplauze și emoție, asezonate cu momente artistice susținute de artiștii teatrului cu câteva fragmente din piesa „Meciul de comedie”, un spectacol de improvizație, competițional, în care actorii sunt împărțiți în două echipe care se înfruntă într-o serie de probe, iar textul, mișcarea scenică, luminile și muzica sunt create în fața spectatorilor.Pe scena Galei s-a cântat jazz și s-a recitat poezie.Actori și angajați din toate compartimentele teatrului dar și susținători ai vieții teatrale au primit diplome de recunoștință din partea directorului general al Teatrului de Stat Constanța, regizorul Erwin Șimșensohn.Cel mai emoționant moment al Galei a fost cel al decernării titlurilor onorifice de artiști emeriți ai Teatrului de Stat Constanța.

Au primit aplauze la scenă deschisă și diplomă aniversară: scenograful Carmencita Brojboiu, Aneta Forna Christu -actor păpușar, Lucian Iancu, actor, Anaid Tavitian, teatrolog, Liviu Manolache ,actor, Nina Udrescu, actriță, Cristina Oprean, actriță, Mihai Sorin Vasilescu, actor, Agatha Nicolau, actriță, Virgil Andriescu, actor, Ileana Ploscaru, actriță, Gina Tărășescu Jianu, scenograf și regizorul Silviu Purcărete, al cărui debut regizoral a avut loc la Teatrul din Constanța, unde a montat Ecuba de Euripide, Miles Gloriosus de Plaut.
2023 se anunță un an cel puțin interesant pentru Teatrul de Stat Constanța.

În lipsa unei infrastructuri adecvate pentru desfășurarea activității( n.r. clădirea teatrului se află într-un proces de reabilitare), actorii și colegii lor din spatele cortinei vă așteaptă să vizionați spectacolele lunii aprilie la Sala Studio pe strada Ion lahovari nr.2A.

Luna aprilie debutează cu spectacolul „Îndoiala” în regia Dianei Mititelu, continuă cu „Meciul de comedie”, regia Dragoș Muscalu și „Universuri paralele” a lui Radu Iacoban. Urmează apoi „Maria Tănase. O poveste”, scenariul și regia Carmen Lidia Vidu, „8 tați” în regia lui Iris Kovacs, „Doi tineri din Verona”, regia Alexandru Mâzgăreanu și „Jocuri din curtea din spate”, regie semnată de Diana Mititelu. Aprilie se încheie cu „Logodnă relativă”, piesă pusă în scenă de Iulian Enache.
Iar peste câteva săptămâni urmează o nouă Gală importantă, premiile UNITER 2023, considerate cele mai importante premii din teatrul românesc.

Pentru prima dată în istoria sa, Teatrul de Stat Constanța are patru nominalizări, după ce, în cei doi ani precedenți, a avut câte două nominalizări și câte un premiu.

Cele patru nominalizări sunt:

Nominalizare la Premiul pentru Cel mai bun spectacol - „SEASIDE STORIES” în regia lui Radu Afrim,  care este și autorul scenariului, un colaj de texte despre mare, scrise de șase autori români contemporani: Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, la care se adaugă un poem de Nina Cassian.
Nominalizare la Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar – NINA UDRESCU, pentru rolurile din spectacolul „SEASIDE STORIES”.
Nominalizare la Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar – THEODOR ȘOPTELEA pentru rolurile din spectacolul „SEASIDE STORIES”.
Nominalizare la Premiul pentru Cel mai bun Debut - THEODOR CRISTIAN NICULAE, pentru scenografia spectacolului  „SEASIDE STORIES”. 

Premiul Senatului UNITER pentru Întreaga Activitate în scenografie a fost acordat scenografei Carmencita Brojboiu, una dintre cele mai cunoscute și apreciate scenografe din România, membru în Consiliul Artistic al Teatrului de Stat Constanța.
 
Fotografii și video: Alexandru Sîrbu
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

LIVE TEXT “Nevoia de spații alternative în teatrul prezentului și viitorului”, conferință organizată de Teatrul de Stat Constanța (FOTO)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Incendiu într-un bloc din Constanța! Locatari evacuați și mult fum (FOTO+VIDEO)

08 Jun 2023 1325

Expoziții de neratat în acest final de săptămână la Muzeul de Artă Constanța

08 Jun 2023 538

In memoriam Jean Constantin, actorul sinonim cu Teatrul de Stat Constanța

26 May 2023 1329

Eveniment la Constanța pentru cei care vor să descopere tradițiile și cultura Turkmenistanului

23 May 2023 765

Ce mesaj a transmis primarul Chițac constănțenilor și sărbătoriților zilei

21 May 2023 680

Expoziția „Constanța – oraș milenar”, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”

15 May 2023 643

Concerte, piese de teatru, evenimente sportive și spectacol cu drone vor marca Zilele Constanţei 2023. Programul complet al evenimentelor

09 May 2023 1809

În urmă cu 23 de ani deceda Adrian Rădulescu, om însemnat pentru cultura dobrogeană

05 May 2023 845

UPDATE Motociclist rănit într-un accident rutier în zona Casei de Cultură din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 May 2023 2014

Cine face parte din echipa care va implementa proiectul parcare supraetajată zona Casa de Cultură din Constanța?

01 May 2023 1216

Ce spectacole pot fi urmărite în luna mai la Casa de Cultură Constanța și la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin". Cât costă biletele

01 May 2023 712

#DunăreaCălăuzăTuristică Defileul Dunării - „Frumuseţea pitorescului său este de o grandoare apăsătoare“ (I)

29 Apr 2023 3703

#DunăreaCălăuzăTuristică „Dunărea românească - Generalități (II)“

29 Apr 2023 2739

#DunăreaCălăuzăTuristică „Dunărea românească - Generalități“

26 Apr 2023 1617

Seceta pedologică se menţine pe suprafeţe extinse din România. Printre ele și Dobrogea

22 Apr 2023 915