Cultura

Premieră la Noaptea Muzeelor. Concert de jazz HARRY & AIDA TAVITIAN la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa


Cu prilejul manifestărilor dedicate Nopţii Muzeelor, Fundația Culturală Harry Tavitian şi Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța invită publicul constănţean la concertul extraordinar de jazz HARRY & AIDA TAVITIAN, sugestiv intitulat „Arheologie muzicală”, sâmbătă, 19 mai, de la ora 22, la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanța.
Intrarea este liberă.
 
Arheologul - un artist al istoriei... muzicianul - un arheolog al sunetelor
Şi pentru că este absolut inedită o astfel de abordare, l-am provocat pe artistul Harry Tavitian să ne povestească de ce a acceptat această provocare.

„Am mai avut o experienţă de acest gen, în urmă cu câţiva ani, tot în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, dar la Institutul Cultural Român de la Bucureşti, împreună cu formaţia mea, Orient Express, şi ţin minte că a fost o seară extraordinară.
De data aceasta, am acceptat să susţin un concert împreună cu fiica mea, Aida Tavitian, cu prilejul Nopţii Muzeelor, pentru că, s-a constatat de-a lungul anilor,  de când se organizează acest eveniment în toată ţara, că există o altfel de mobilizare, de participare, chiar şi calitativă a publicului, dar şi numerică, creându-se o atmosferă foarte plăcută, care m-a atras foarte mult. M-am gândit să le propun organizatorilor ca acest concert să fie un cadou al nostru pentru publicul constănţean. Singura condiţie va fi dorinţa publicului şi plăcerea de a participa la concertul nostru.
Cadrul deosebit în care va avea loc concertul mi-a permis să propun publicului o paralelă între arheologie şi muzică, de aceea l-am intitulat astfel. O comparaţie între preocupările şi mai ales munca arheologului şi cea a muzicianului. Privind arheologul ca pe un artist al istoriei şi pe muzician ca pe un arheolog al sunetelor. Ce aş vrea să propun publicului în seara de 19 mai este o privire comparativă asupra muncii celor doi: aşa cum arheologul caută, sapă după vestigii, ruine, dovezi ale trecutului mai îndepărtat sau mai apropiat, la fel, de fapt, este şi munca muzicianului şi cu atât mai mult a celui de jazz, care se ştie că 80-90% din creaţia lui este una spontană. Aşa încât munca muzicianului este aceea de a scormoni în interiorul sunetului. Voi încerca să atrag atenţia, chiar dacă nu o să fie timp prea mult, circa o oră şi jumătate, foarte pe scurt şi prin câteva prezentări ale temelor respective, dând la iveală mereu alte aspecte, dar cântând aceeaşi partitură, dar de fiecare dată altfel“.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

pitzi

14 May, 2018 10:02

salvati arta manuala (jazz) inainte de a fi mancata de tehnica it.mersi de idee

Articole asemanatoare

Acțiune de ecologizare a siturilor arheologice

29 Mar 2019 737

#citeşteDobrogea Primul ghid, de la 1937, al exponatelor Muzeului de Arheologie Constanţa, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)

19 Feb 2019 748

Un proiect suspendat în istorie Revista „Albanica“ - redivivus după 82 de ani (galerie foto)

15 Feb 2019 804

Imagini de la eveniment Vernisajul expoziţiei „Dobrogea - poveştile tărâmului dintre ape“. Mansarda Muzeului de Istorie, metamorfozată în galerie de artă

12 Feb 2019 763

Expoziția „Dobrogea – poveştile tărâmului dintre ape” îşi deschide porţile la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

05 Feb 2019 734

160 de ani de la Mica Unire sărbătoriți la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

21 Jan 2019 655

O lansare așteptată. Lavinia și Gheorghe Dumitrașcu – „Raporturi între românii – turcii și tătarii din România”

15 Jan 2019 808

Simpozion dedicat Centenarului Marii Uniri la Muzeul de Istorie Națională și Arhelogie Constanța

28 Nov 2018 639

#Dobrogeaetnică „Mihai Irimia s‐a dedicat profesiei, şi nu funcției; colegilor, şi nu amatorilor; catedrei şi studenților“

24 Nov 2018 306

#Dobrogeaetnică Arheologul D. M. Teodorescu, profesor la Cluj-Napoca, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

21 Nov 2018 470

Muzică, poezie și dans, la evenimentul „Oglinzi“, desfășurat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (galerie foto + video)

19 Nov 2018 763

Interviu live Pregătește un CD pentru copii împreună cu Alexandru Neș. Ileana Șipoteanu, despre spectacolul de poezie, muzică și dans „Oglinzi“ (video)

17 Nov 2018 1128

Interviu live Ileana Şipoteanu vă invită la un altfel de spectacol. Cu muzică bună, poezie rafinată şi dans copleşitor

15 Nov 2018 1396

Declaraţii din culise Spectacolul "Oglinzi", la Constanţa. Publicul este invitat să intre în atmosfera aniilor 1920

14 Nov 2018 638

Dr. Ion I. Solcanu lansează la Constanţa două volume cu remarcabilă valoare documentară

09 Nov 2018 913