Revista ExPonto, cel mai recent număr Ovidiu Dunăreanu, despre revistele literare în spațiul cultural românesc


 
  • Revista ExPonto a luat naștere în ultimul trimestru al anului 2003. De atunci și până în prezent, trimestrial își face apariția în spațiul public așteptând să fie citită și admirată. 
Biblioteca Județeană Constanța a găzduit Joi, 27 ianuarie, lansarea celui mai recent număr al revistei Ex Ponto, dar și dialogul „Revistele literare azi“, unde prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii Județene Constanța l-a avut ca invitat pe redactorul-șef al revistei Ex Ponto, scriitorul Ovidiu Dunăreanu, membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România.
 
„În 1995 a apărut Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor, iar revista ExPonto a văzut lumina tiparului pentru prima dată în anul 2003“, a ținut Ovidiu Dunăreanu să precizeze din start pentru a clarifica aceste date, des încurcate.
 
Astfel a început discuția dintre cei doi critici literari contemporani.

Primul număr al revistei ExPonto a fost publicat în ultimul trimestru al anul 2003, cuprinzând lunile octombrie, noiembrie și decembrie, ea fiind o revista trimestrială.
 
„Mie nu mi-a plăcut să ies la balcon, nu mi-a plăcut să mă dau … sunt omul faptelor pentru că originea mea țărănească m-a învățat că atunci când te apuci de un lucru, să-l faci, să-l duci până la capăt. După aceea să vorbești despre el, nu să te apuci să-l descrii înainte ca pe o chestie fabuloasă și să nu faci nimic.

Trebuie să fim mulțumiți toți cei care sunt în jurul ei, cât și editura ExPonto, tipografia, că iată am putut să ajungem la numărul 70, intrând pe 2022, vom face până la sfârșit numărul 75 și am ajuns în al 20-lea an de apariție neîntreruptă.

În general, în spațiul nostru dobrogean, revistele au avut o viață efemeră.“

 


 
„Cu foarte puține excepții, Convorbiri literare spre exemplu, revistele au rezistat puțin. Revista ExPonto și-a propus să fie o prefață a culturii dobrogene“, spune Angelo Mitchievici.

 

„Revista a apărut din câteva motive întemeiate și o ispită. Ispita a venit de la regretatul și bunul meu prieten Ioan Popișteanu, directorul Bibliotecii Universității, care avea de mult în cap o idee de a scoate o revistă literară din clipa în care el a devenit și directorul editurii ExPonto, având o bază clară.

[…]

Toate revistele acestea din Dobrogea care au avut o anumită forță, au avut și niște nași. “

 



Ovidiu Dunăreanu a vorbit de-a lungul discuției despre subiectele pe care cititorii le vor găsi pe paginile printate. De la proză, poezie, eseu, arheologie la pictură, recenzii de teatru, filme sau muzică. De-a lungul celor două decenii, atât scriitorii, autori ai rândurilor, cât și revista în sine au evoluat.

Oviu Dunăreanu vorbește deschis și mândru de munca pe care această mână de oameni o depune lunar astfel încât revista să fie pregătită trimestrial, fără întârzieri.

Pe lângă subiectele care conturează Dobrogea, redactorul-șef al revistei Ex Ponto spune că mereu încearcă să adauge câte ceva important la nivel național astfel încât contopește regiunea care ne este casă cu patria mamă.

Rândurile pline de inspirație, umor, informație pe care cei zeci de autori le scriu, așteaptă zi de zi să fie citite și dezbătute de bibliomani.
 
Dialogul integral se poate urmări pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene Constanța sau pe link-ul de mai jos.

 
 
 
Citește și:
 
Conferință închinată scriitorului Ion Luca Caragiale, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naștere - „Caragiale, contemporanul nostru“
 
A apărut cel mai nou număr al revistei EX PONTO: Angelo Mitchievici și Ovidiu Dunăreanu, dialog cu tema „Revistele literare azi“


 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In memoriam Jean Constantin, actorul sinonim cu Teatrul de Stat Constanța

26 May 2023 1034

Eveniment la Constanța pentru cei care vor să descopere tradițiile și cultura Turkmenistanului

23 May 2023 700

Ce mesaj a transmis primarul Chițac constănțenilor și sărbătoriților zilei

21 May 2023 592

Expoziția „Constanța – oraș milenar”, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”

15 May 2023 594

Concerte, piese de teatru, evenimente sportive și spectacol cu drone vor marca Zilele Constanţei 2023. Programul complet al evenimentelor

09 May 2023 1748

În urmă cu 23 de ani deceda Adrian Rădulescu, om însemnat pentru cultura dobrogeană

05 May 2023 820

UPDATE Motociclist rănit într-un accident rutier în zona Casei de Cultură din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 May 2023 1942

Cine face parte din echipa care va implementa proiectul parcare supraetajată zona Casa de Cultură din Constanța?

01 May 2023 1189

Ce spectacole pot fi urmărite în luna mai la Casa de Cultură Constanța și la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin". Cât costă biletele

01 May 2023 677

#DunăreaCălăuzăTuristică Defileul Dunării - „Frumuseţea pitorescului său este de o grandoare apăsătoare“ (I)

29 Apr 2023 3626

#DunăreaCălăuzăTuristică „Dunărea românească - Generalități (II)“

29 Apr 2023 2661

#DunăreaCălăuzăTuristică „Dunărea românească - Generalități“

26 Apr 2023 1545

Seceta pedologică se menţine pe suprafeţe extinse din România. Printre ele și Dobrogea

22 Apr 2023 898

UPDATE Alertă în zona Casei de Cultură din Constanța. Intervin mai multe echipaje de pompieri (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2023 2712

De mâine intră în vigoare Codul de Conduită Etică din 2023 şi integritate al membrilor comisiilor de specialitate din domeniile patrimoniu cultural şi monumente de for public

20 Apr 2023 636