Știri Constanța azi LIVE TEXT. Vernisajul expoziției „Amprenta Brătienilor în Dobrogea. Podul Carol I de la Cernavodă”, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (FOTO+VIDEO)

Lavinia Dumitrașcu și Mihaela Florescu. Sursă: ZIUA de Constanța
  • Expoziția este realizată de MINAC și de artistul plastic Mihaela Florescu.
UPDATE 2

Artistul plastic Mihaela Florescu ia cuvântul. 
„Cu 2-3 săptămâni înainte de expoziție, am realizat că jumătate dintre lucrările de anul trecut de la Muzeul Național Brătianu au intrat în patrimoniul muzeului. În mare repezeală am completat expoziția“, spune Mihaela Florescu.

UPDATE 1

Dr. Lavinia Dumitrașcu ia cuvântul în deschidere.
„Pe de o parte este o expoziție foto-documentar, pe de altă parte și o expoziție de gravură“, spune în deschidere Lavinia Dumitrașcu. 
„Vreau să vă spun că Ion Brătianu și-a trimis cei trei băieți la studii în străinătate, unde au făcut politehnica. Astăzi ne vom referi doar la doi dintre ei,  Ionel și Vintilă“, a adăugat Lavinia Dumitrașcu. 
„Podul de la Cernavodă a fost foarte important, pentru că după revenirea Dobrogei la România, trebuia să existe o cale care să lege Dobrogea de România.  Anghel Saligny nu a realizat podul singur, ci alături de mulți ingineri tineri.

Din păcate ei nu sunt menționați, podul fiind cunoscut doar ca al lui Saligny. Lui Vintilă nu i-a plăcut la Cernavodă, nu i-au plăcut oamenii, țânțarii.

Acest pod a intrat timp de câteva zile în manualele de construcții de poduri“, a precizat Lavinia Dumitrașcu. 
Lavinia Dumitrașcu. Sursă: ZIUA de Constanța
Știrea inițială


Astăzi, 1 septembrie 2023, de la ora 15:00, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța prezintă vernisarea expoziției foto – documentare, de pictură, grafică și tehnici alternative „Amprenta Brătienilor în Dobrogea. Podul Carol I de la Cernavodă”.
 
Expoziția este realizată de MINAC și de artistul plastic Mihaela Florescu.

„Construcția Podului de la Cernavoda nu este legată doar de numele marelui nostru Anghel Saligny, ci și de tinerii ingineri români, colaboratori ai acestuia. Între ei, Ionel și Vintilă Brătianu, fiii primului ministru al României, I.C. Brătianu, și aceștia viitori mari oameni politici ai României”, precizează cei de la MINAC.

 
Despre povestea Podului de la Cernavodă și implicarea tinerilor ingineri Ionel și Vintilă Brătianu vor vorbi dr. Lavinia Dumitrașcu și artistul plastic Mihaela Florescu.

 
Expoziția este deschisă până pe 14 septembrie.

Citește și:

Vernisaj la MINA Constanța: Expoziție despre povestea Podului de la Cernavodă și implicarea lui Ionel și Vintilă Brătianu, fiii lui I.C. Brătianu

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazinoul, Comandamentul Marinei de pe faleza Constanța și MINAC, iluminate deja arhitectural (Galerie FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 633

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a închiriat un spațiu de depozitare. Cine îl pune la dispoziție (DOCUMENT)

09 Apr 2024 488

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 583

Manageri la raport Ce note au primit directorii instituţiilor de cultură din Constanţa? (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 625

Expoziția „Dobrogea Otomană în documente și artefacte de epocă” este găzduită de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Cine a adus contribuții din partea MINA Constanța

31 Mar 2024 520

Vernisajul expoziției „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată” va avea loc MINA Constanța

20 Mar 2024 555

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, partener al Muzeului de Istorie a Moldovei în cadrul expoziției „Lulele, imamele și tabachere. De la Kustenge la Iasbazar”

19 Mar 2024 547

MINAC închiriază imobil cu destinația de depozitare materiale arheologice și documente administrative pentru următorii 3 ani. Până când se depun ofertele?

14 Mar 2024 631

Constănțenii, invitați la expoziția „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, lansată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 746

LIVE TEXT Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 663

Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale” va avea loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

07 Mar 2024 685

Exponatul lunii martie, la MINAC În luna dedicată femeii - statuete de teracotă descoperite la Tomis ce reprezintă personaje feminine

04 Mar 2024 489

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 890

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1757

Descoperire importantă a arheologilor Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța! Ce au găsit într-o necropolă din apropierea Tomis-ului

14 Feb 2024 985