Cultura

Un nou basm de Andersen prinde viață pe scena constănțeană Premiera „Lebedele”, un dar de Ziua Mondială a Teatrului, adresat copiilor


Duminică, 24 martie, de la ora 11.30, la Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare” din Constanța are loc premiera piesei „Lebedele”, o adaptare neconvențională, dar plină de sensibilitate și profesionalism, după minunatul basm al lui Hans Christian Andersen, regia și scenariul fiind semnate de Cristian Mitescu, actor, scenarist și regizor de teatru de animație.
 
Astăzi, gazda primei conferințe de presă din 2019 a Teatrului pentru copii și tineret „Căluțul de mare” a fost teatrologul Anaid Tavitian, personalitate a comunității culturale constănțene, cooptată în consiliul artistic al acestei instituții.
Întâlnirea a fost prilejuită de premiera piesei „Lebedele” ce va avea loc în preambulul Zilei Mondiale a Teatrului, un gest născut din dragoste pentru copii și pentru arta scenică.
 
Regizorul Cristian Mitescu, căruia îi aparține și scenariul, este la a 10-a montare la Teatrul „Căluțul de mare” și mărturisea, astăzi, că a reușit să închege la Constanța o echipă de care este foarte mândru, pe care se poate baza nemijlocit, de la echipa tehnică, oamenii din ateliere și până la... director.
 
Premiera „Lebedele” - care vine după răsunătorul succes al „Micii Sirene” (spectacol multipremiat acum trei ani, la Cluj) - se bazează pe textul ofertant pentru teatrul de animație al lui Hans Christian Andersen.
 
 
„În această poveste sunt foarte multe personaje, foarte multe transformări, foarte multe situații de care eu m-am folosit. Am păstrat povestea clasică a lui Andersen, dar am intervenit inventând personaje în plus. Am folosit mijloacele clasice ale teatrului de animație și nu am apelat la nebuniile tehnicii moderne”, declara regizorul.
 
Scenografia, foarte elaborată, este semnată de Eugenia Tărășescu Jianu, care a compus opt tablouri pentru cele 42 de păpuși în care se schimbă 15 costume, o adevărată combinație de actori, păpuși, himere.
Regizorul mai declara că fost o muncă fantastică, atât din punct de vedere scenografic, cât și din punctul de vedere al producției, care a durat două luni și jumătate în ateliere.
 
Actrița Daniela Vlad, cea care o întruchipează pe Eliza, eroina principală, mărturisea ieri că nu îi plac rolurile pozitive din simplul motiv că nu-ți oferă libertatea de a improviza. „De fiecare dată mi s-a părut că acest gen de rol este ingrat, călcat în picioare de celelalte personaje. Trebuie să te lupți foarte tare pentru personajul pozitiv ca să aibă impact la public. Mi-e foarte ușor să joc roluri negative, pentru că ai posibilitatea de a te juca, de a inventa”, a mai spus actrița, adăugând că își iubește enorm meseria „fantastică” pe care și-a ales-o.
 
Directorul artistic Tiberiu Roșu a vorbit despre complexitatea actorului păpușar. „Echipa aceasta poate face minuni. Poate că nu a fost folosit la maxim potențialul lor, dar ei știu să cânte... noi știm să dansăm, știm să jucăm, lucruri pe care am putea să le facem chiar alături de actorii de la Dramă. Iar acest spectacol pune în valoare toate aceste calități. Textul este în versuri, pentru că regizorul scrie în versuri, ceea ce nu este ușor să transpui într-o vorbire firească. Spre deosebire de colega mea Dana, mie îmi place să joc roluri pozitive, dar de data aceasta voi juca o compoziție, un personaj negativ”.
 
Cele cinci momente coregrafice sunt realizate de talentatul coregraf Ionuţ Sergiu Anghel, un colaborator mai vechi de-al regizorului Cristian Mitescu. Din distribuţie fac parte: Daniela Vlad, Clara Ghiuvelechian, Lică Gherghilescu, Daniel Minciună, Andrei Stroescu, Arina Cojocaru, Tiberiu Roşu, Rovena Paraschivoi. Muzica este semnată de tânărul compozitor Alexandru Berehoi.
 
La conferința de presă a participat și directorul Romică Stan, prilej cu care a dezvăluit câteva din intențiile sale legate de actul artistic pe scena Teatrului pentru copii și tineret „Căluțul de mare”, în măsura în care îi va fi aprobat bugetul de aproape trei milioane de lei.
 
Așadar, duminică, 24 martie, sunteți așteptați alături de blânda și curajoasa Eliza care se sacrifică și pătrunde într-o lume a tăcerii pentru a rupe vraja aruncată asupra celor 11 frățiori ai ei. Cei mici vor face cunoștință cu personaje ca vicleana Mașteră, Împăratul, cruda Babă Zdreanța, Prințul, misterioasa Zâna Morgana, spiritele sau Pisica vrăjitoarei și vor învăța cât de important este să îți prețuiești familia (Eliza suferă enorm că ea și frățiorii ei sunt orfani de mamă), cât și faptul că bunătatea și blândețea reprezintă întotdeauna soluțiile în abordarea unor situații extreme în viață.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

La mulți ani, Anaid Tavitian! Eruditul teatrolog constănțean împlinește 64 de ani (galerie foto)

12 Jun 2019 924

#citeşteDobrogea In Memoriam Georgeta Mărtoiu, teatrolog. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)

03 May 2019 840

#citeşteDobrogea La mulţi ani, maestre Virgil Andriescu! Omagiu pentru o viaţă dedicată scenei (galerie foto)

26 Apr 2019 1046

#citeşteDobrogea A fost odată Săptămâna Teatrelor de Păpuşi la... mare. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

24 Apr 2019 716

#citeşteDobrogea Florian Pittiş pe scena constănţeană, în stagiunea 1980-1981. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

22 Apr 2019 963

#citeşteDobrogea Rolul educativ al teatrului, din perspectiva Ninei Cassian. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

15 Apr 2019 791

Palmaresul primei ediţii a Concursului „O poveste într-o poezie“ (document)

11 Apr 2019 654

#citeşteDobrogea „Ce cantitate de cultură şi de ce calitate se răspândeşte în timpul verii pe litoral“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

08 Apr 2019 801

La Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” Concurs de recitări poezii și monoloage „O poveste într-o poezie”

02 Apr 2019 1270

#citeșteDobrogea La mulți ani actorilor păpușari constănțeni! Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

21 Mar 2019 916

„Armenii dobrogeni în istoria şi civilizaţia românilor” - Lansare de carte Simion Tavitian, Biblioteca Județeană Constanța, 27.06.2003 (galerie foto)

15 Feb 2019 670

Diploma Jubiliară, Liceul Mircea cel Batrân Constanta, 25.05.1996

15 Feb 2019 650

Diploma Liber gratus - Biblioteca Județeană Ioan N. Roman Constanța, 23.11.2006

15 Feb 2019 560

Diploma Liber gratus - Biblioteca Județeană Constanța, 23.04.2003

15 Feb 2019 532

Medalia Jubiliară, Liceul Mircea cel Batrân Constanța, 21.05.1996

15 Feb 2019 394