Deschidere editie

Cu drag despre Dobrogea. O nouă întâlnire în casa ZIUA de Constanţa despre digitalizarea... trecutului şi încrederea în viitor (galerie foto)

Pentru că şi-a asumat misiunea de a promova fascinanta istorie a locului, în cadrul proiectului Biblioteca Virtuală - Fondul Documentar Online „Dobrogea de ieri şi de azi”, ZIUA de Constanţa continuă şi în acest an să aducă în prim-plan mărturiile scrise despre istoria tărâmului dintre Dunăre şi Mare.
 
Pentru a-şi îndeplini acest nobil obiectiv, cotidianul face trimitere la „documentele“ ce reflectă memoria trecutului - cărţi vechi, reviste, cărţi poştale ilustrate, fotografii ale unor personalităţi, hărţi, statistici -, pe care le pune cu generozitate la dispoziţia publicului larg prin digitalizare. ZIUA de Constanţa face apel şi la oamenii prezentului din Dobrogea - istorici, scriitori, directori de instituţii -, care să pună în valoare frumuseţea acestor nepreţuite mărturii ale trecutului. În acest context, sâmbătă, 10 februarie, în redacţia ZIUA de Constanţa a avut loc o întâlnire prilejuită de apropiata celebrare a împlinirii celor 140 de ani de la revenirea Dobrogei la România şi a centenarului Marii Uniri.
 
În cadrul reuniunii, la care au participat doar o mică parte dintre cei care susţin acest demers lăudabil, ZIUA de Constanţa şi-a stabilit ca obiectiv lansarea ediţiilor digitale ale publicaţiilor „Arhiva Dobrogei“ şi „Analele Dobrogei“, şi apoi a revistei „Tomis“, care se doreşte a fi un eveniment de marcă, parte din proiectul „Dobrogea 140 ani. 1878-2018“.
 
Numerele publicaţiilor „Arhiva Dobrogei“ şi „Analele Dobrogei“ vor fi puse la dispoziţie de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC).
 
ZIUA de Constanţa va derula o campanie de informare privind conţinutul revistelor, prin materiale şi puncte de vedere asumate de nume de referinţă care studiază şi cercetează Dobrogea. Ediţiile digitalizate ale revistelor vor fi puse la dispoziţia publicului, atât pe site-ul cotidianului, cât şi în şcoli, licee, universităţi, dar şi în alte instituţii de referinţă ale Dobrogei.
 
„Eu am subscris la acest proiect lăudabil, salutar încă de la început. Puteau să-l facă şi alte instituţii care au obiect de activitate acest lucru, dar iată că l-a făcut ZIUA de Constanţa. Este şi un moment ideal. Această arhivă poate fi accesată de la distanţă de studenţi, masteranzi, doctoranzi, profesori, jurnalişti“, a subliniat comandor (r) dr. Marian Moşneagu.
 

Trei personalităţi pentru Dobrogea

 
Un alt obiectiv al proiectului constă în promovarea a trei personalităţi direct implicate în revenirea Dobrogei la statul român: Carol I, I.C. Brătianu şi Mihail Kogălniceanu. Acest lucru se va înfăptui prin digitalizarea memoriilor, a cuvântărilor, a corespondenţei şi a scrierilor acestor iluştri înaintaşi, dar şi a cărţilor scrise în epocă de contemporanii lor.
 
„Am putea să folosim un motto, referitor la acest proiect şi la Mihail Kogălniceanu, deoarece lui îi aparţin cuvintele acestea «Să facem ceva pentru Dobrogea»“, a spus profesorul de istorie Constantin Vitanos.
 

Parteneriate cu instituţii de prestigiu

 
Istoria Dobrogei înseamnă mai mult decât carte veche, cărţi poştale ilustrate, fotografii. Înseamnă şi istoria instituţiilor care/prin care s-a făcut istoria Dobrogei şi care dispun de o valoroasă arhivă.
 
Printre aceste instituţii care sprijină demersul ZIUA de Constanţa se numără Baroul Constanţa, în a cărui arhivă există tablouri anuale de avocaţi (mulţi dintre ei primari, oameni politici marcanţi ai Constanţei), precum şi peste 600 de dosare de avocaţi.
 
Un alt partener de nădejde este Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, reprezentat la întâlnire de bibliotecara Ionela Simula. Colaborarea se referă nu numai la digitalizarea cărţilor de referinţă ale acestei instituţii de învăţământ reprezentative pentru Dobrogea, ci şi într-o serie de colaborări cu profesorii şi întâlniri cu elevii prestigiosului colegiu constănţean.
 
În stadiu de proiect se mai află colaborarea cu Administraţia Portului Maritim Constanţa şi punerea în valoare a cărţilor de referinţă ce au ca tematică Portul de la Marea Neagră.
 

Relansarea revistei „Tomis“, un vis ce va deveni realitate

 
La întâlnirea ZIUA de Constanţa au fost prezenţi şi cei care vor face ca un vis frumos să devină realitate, (re)lansarea prestigioasei reviste de cultură „Tomis“, serie nouă, care a cunoscut o perioadă tulbure, fiind desfiinţată în 2010, după 44 de existenţă, dar care continuă să existe ca spirit. Echipa care susţine relansarea publicaţiei a fost reprezentată, sâmbătă, de către directorul revistei, Bogdan Papacostea, preşedintele Asociaţiei „Casa Mării Negre / Black Sea House“ Constanţa, dr. Dorin Popescu, consilierul personal al primarului Decebal Făgădău, Mihai Petre, precum şi consilierul CJC din cadrul Comisiei de Cultură, Radu Matei.
 
Cu acest prilej, Mihai Petre a dat o veste îmbucurătoare: faptul că în această săptămână, în şedinţa Consiliului Municipal Constanţa, sunt prevăzuţi şi banii pentru revista „Tomis“. „Dorinţa noastră este aceea ca, odată cu relansarea revistei «Tomis», să fie publicată şi arhiva publicaţiei“, a spus consilierul Mihai Petre.
 
Scriitorul Ovidiu Dunăreanu, fost redactor şi redactor-şef al revistei „Tomis“, a propus lansarea publicaţiei într-o serie nouă, care să fie reprezentativă pentru tânăra generaţie de oameni de cultură şi care să aibă deschidere naţională.
 
„În ceea ce priveşte politica editorială, va fi serie nouă, însă în egală măsură este nevoie de asumarea unor mici elemente programatice ale programului cultural al generaţiilor anterioare fără de care nu ne putem asuma linia de continuitate“, a punctat dr. Dorin Popescu.
 
„Cu siguranţă, revista nu va fi strict constănţeană sau strict dobrogeană. Ea are o deschidere firească, spre lume, vă asigur de acest lucru“, a spus Bogdan Papacostea.
 

#branduridobrogene

 
Un alt obiectiv al cotidianului ZIUA de Constanţa constă în promovarea brandurilor dobrogene, prin readucerea în atenţia publicului/cititorilor a vieţii comerciale din Dobrogea, din 1878 până în perioada interbelică, inclusiv.
 
Pentru acest lucru este avută în vedere digitalizarea a 100 de statute aflate deja în arhiva ZIUA, referitoare la: bănci, societăţi de ajutor reciproc, bănci populare cooperative, societăţi de credit şi economie din perioadele 1900-1928, din localităţi dobrogene, cum ar fi Sulina, cătunul Docuzol, comuna Alacap, Mangalia, comuna Cuzgun, suburbia Cara-Amat, judeţul Constanţa, comuna Hairanchioi, judeţul Constanţa, ş.a.
 

Traduceri, digitalizări de monografii

 
Alte obiective pe care şi le asumă ZIUA de Constanţa sunt: traducerea unor volume despre Dobrogea („La Roumanie - Valachie-Moldavie-Dobroudja“, de Eugène Pittard, 1917, „Petit guide de Constantza“, de Jean Georgesco, 1928), aducerea în prim-plan a monografiilor de localităţi şi digitalizarea unor volume esenţiale despre teatrele constănţene, precum cele care poartă semnătura lui Jean Badea.
 

Omagiu lui Pericle Martinescu

 
De asemenea, un alt obiectiv este omagierea scriitorului constănţean Pericle Martinescu, prin digitalizarea bogatei sale opere.
 

Şcoala Gimnazială nr. 1 Dorobanţu, judeţul Călăraşi, va purta numele lui Adrian Rădulescu

 
Demersul ZIUA de Constanţa are cuprindere naţională, propunându-şi să promoveze Dobrogea în afara graniţelor sale.
 
În acest context, se are în vedere atribuirea numelui reputatului arheolog Adrian Rădulescu Şcolii Gimnaziale nr. 1 Dorobanţu, judeţul Călăraşi, deoarece în această localitate s-a născut această personalitate care face cinste României.
 
La întâlnirea din casa ZIUA de Constanţa au mai participat: cercetătorul ştiinţific Sorin-Marcel Colesniuc, istoricul şi muzeograful MINAC dr. Lavinia Dumitraşcu, directorul Colegiului Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“, Anamaria Ciubotaru, istoricul şi profesorul Adrian Ilie, ghidul turistic Diana Slav, profesoara de istorie Marina Marinescu de la Istria, precum şi un reprezentant al ZIP Escort, Elena Lepădatu.
 
Sursă foto: Ziua de Constanţa
 
Citeşte şi:

#SărbătoreşteDobrogea. Biblioteca Virtuală lansată de ZIUA de Constanţa, de „Ziua recunoştinţei constănţenilor“, un dar nepreţuit din dragoste pentru Dobrogea de ieri şi de azi (galerie foto)

#sărbătoreşteDobrogea. LIVE VIDEO & TEXT. ZIUA de Constanţa lansează biblioteca virtuală. Ce autorităţi din judeţele Constanţa şi Tulcea participă. Un omagiu adus personalităţilor dobrogene

Punte peste timp. Autorităţile locale, istorici şi profesori, alături de ZIUA de Constanţa, la pas prin oraşul încărcat de istorie (galerie foto)

Istorici la ZIUA de Constanţa. Necesitatea de a avea acces la un fond documentar online despre Dobrogea (galerie foto)

O nouă întâlnire în casa ZIUA de Constanţa. „Suntem ai Constanţei, facem spectacole pentru constănţeni. Trebuie să fim ajutaţi de constănţeni“ (galerie foto)

Cultura constănţeană strigă după ajutor! Câteva probleme, multe neputinţe şi semne de întrebare. Artiştii au nevoie de implicarea autorităţilor locale şi judeţene

Ziua Mondială a Teatrului, acasă la ZIUA de Constanţa (galerie foto)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța. Opt nave sunt avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Una este pentru alte scopuri

20 Feb 2018 355

Curtea de Conturi a publicat Raportul de activitate. Ce nereguli a depistat la Societatea Națională de Radiocomunicații SA

20 Feb 2018 363

Constanța. 11 nave sunt avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Cele mai multe sunt sub pavilion Turcia

19 Feb 2018 189

Programul întreruperilor ENEL. Ce localități sunt afectate de întreruperea furnizării energiei electrice

19 Feb 2018 380

Decese Constanţa, 19 februarie 2018

19 Feb 2018 406

88 la sută dintre respondenţi sunt de acord cu schimbarea uniformelor poliţiştilor locali „Dacă vor să fie poliţişti, să meargă la şcoala de poliţie şi să înveţe“

19 Feb 2018 428

Spitalul Judeţean Constanţa, despre litigiul de pe rolul Curţii de Apel Constanţa. SC GB Indco SRL, reclamant în dosar

19 Feb 2018 741

Horoscop pentru saptamana 19 - 25 februarie 2018

19 Feb 2018 84

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 15 februarie 2018

18 Feb 2018 539

Constanța. Nouă nave sunt avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Cele mai multe sunt pentru descărcare

18 Feb 2018 334

Bancul zilei Rețetă de făcut bărbați și femei

17 Feb 2018 37

Banc Bun la pat la vârsta a treia

17 Feb 2018 53

Banc Epoleții și picioarele

17 Feb 2018 57

Felix Stroe strânge rândurile în PSD Constanţa. Întâlniri cu organizaţiile din judeţ şi cu preşedinţii de organizaţii. Caută soluţii pentru a trimite oameni în Guvernul României!

17 Feb 2018 2106

E-Distribuţie Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice în județul Constanța pentru efectuarea unor lucrări. Localități afectate

16 Feb 2018 764

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța organizează concurs pentru ocuparea următoarelor funcţii publice de execuţie vacante

16 Feb 2018 3762

Constanța. Șase nave sunt avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Una este pentru descărcare/încărcare

16 Feb 2018 205

RADET Constanța scoate la concurs un post vacant de cititor contoare. Condiții de participare

15 Feb 2018 794

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 14 februarie 2018

15 Feb 2018 443

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 13 februarie 2018

15 Feb 2018 246

UPDATE. Managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța, dr. Cătălin Grasa, prezintă raportul activității unității sanitare pe anul 2017

15 Feb 2018 713

Decese Constanţa, 15 februarie 2018

15 Feb 2018 530

Constanța. Opt nave sunt avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Cele mai multe sunt sub pavilion Malta

15 Feb 2018 199

Oamenii cetății, despre Biblioteca Virtuală - Dobrogea de ieri și de azi. Recurs la memorie - „Analele Dobrogei“

15 Feb 2018 1587

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 12 februarie 2018

14 Feb 2018 515

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 9 februarie 2018

14 Feb 2018 272

Tancul petrolier Delfi, plin cu motorină, a fost salvat de la scufundare și adus în Port Constanța. Imagini exclusive (galerie foto+video)

14 Feb 2018 1486

Constanța. Șase nave sunt avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Una este pentru remorcaj

14 Feb 2018 265

UPDATE SOS în Marea Neagră. Navă în pericol de scufundare travers de Port Constanța. Intervin autoritățile portuare (video)

14 Feb 2018 3339

Magazin Lidl la Tuzla, pe locul fostului teren de sport. Lucrările au fost deja demarate (galerie foto)

14 Feb 2018 3239

Comunicat de presă Proiect “Inființarea unei capacități de producție de mobilier din lemn reciclat în cadrul ELECTRONAV CLEAN SRL”

13 Feb 2018 429

Constanța. Șapte nave sunt avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Cele mai multe sunt pentru încărcare

13 Feb 2018 212

Inimioare în intersecţiile din Constanţa, cu ocazia Zilei Îndrăgostiţilor (galerie foto+video)

13 Feb 2018 673

Comunicat de presă PMP Constanţa a înștiințat instituțiile abilitate ale statului asupra situației prefectului județului Constanța, Ioan Albu

13 Feb 2018 492

Horoscop pentru saptamana 12 - 18 februarie 2018

12 Feb 2018 601

Modificări în programul lucrărilor E-Distribuție Dobrogea. Ce zonă este vizată

12 Feb 2018 318

Constanța. 12 nave sunt avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Sub ce pavilion sunt

12 Feb 2018 242

„La Dobrici am văzut moartea cu ochii!“ Relatările unui preot tulcean prizonier de război

12 Feb 2018 4821

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 8 februarie 2018

11 Feb 2018 584

O tânără a reclamat că a fost agresată sexual la o casă de pariuri din Pecineaga

10 Feb 2018 740

S-a ales cu dosar penal, după ce ar fi furat o bicicletă și o pereche de role dintr-o boxă a unui bloc din Constanța

10 Feb 2018 512

Banc Iubire delicioasă

10 Feb 2018 142

„Foarte frumos. Aşa să fie încă 1.000 de ani!“ Lucian Stoicoci, antrenorul luptătorilor de la Keru Kento, sărbătorit la Fundata (galerie foto)

10 Feb 2018 798

Constanţa. 12 nave sunt avizate pentru sosire în porturile maritime româneşti. Una este pentru reparaţii

09 Feb 2018 238

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 7 februarie 2018

09 Feb 2018 388

CONTINVEST INSOLVENTA SPRL organizeaza LICITATIE PUBLICA CU STRIGARE

09 Feb 2018 733

În exclusivitate Lucrările la noul magazin Lidl din zona ICIL Constanţa, demarate săptămâna viitoare (galerie foto+video)

09 Feb 2018 3615

Constanța. 15 nave sunt avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Cele mai multe sunt sub pavilion Turcia

08 Feb 2018 426

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 6 februarie 2018

08 Feb 2018 649

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 5 februarie 2018

08 Feb 2018 434