Deschidere editie

Decebal Făgădău - „Am ieftinit gigacaloria. Plătim în avans astfel încât CET să dea drumul la apă caldă. Porniţi instalaţiile!“

Ieri, în şedinţă de îndată, Consiliul Local Municipal a rectificat bugetul local cu suma de 30.000 de lei, bani care vor fi plătiţi în avans astfel încât CET să poată funcţiona, iar în municipiu să fie reluată furnizarea apei calde în 60.000 de apartamente şi pentru aproximativ 150.000 de constănţeni.
 
Aceasta este decizia pe termen scurt a autorităţilor privind reluarea furnizării apei calde. Tot în şedinţa de Consiliu Local de ieri, aleşii au stabilit preţul gigacaloriei în perioada 1 octombrie 2018 - 30 aprilie 2019. Astfel, constănţenii vor plăti 225 de lei pentru gigacalorie, cu 10% mai puţin faţă de anii trecuţi, când gigacaloria a avut un preţ de 250 lei. Noul preţ rămâne în picioare atâta vreme cât CET şi RADET nu majorează tarifele proprii.
 
Măsurile au fost luate după ce primarul Decebal Făgădău a explicat că a purtat discuţii atât cu ministrul Energiei, Anton Anton, cât şi cu oficialul de la Finanţe, Eugen Teodorovici, mandatat de premierul Viorica Dăncilă să identifice cea mai bună soluţie pe termen lung pentru problema încălzirii la Constanţa.
 
Discuţiile vor continua şi astăzi, într-o formulă interministerială, plus reprezentanţi ai ANAF, deoarece se vrea ca până la sfârşitul anului să se găsească o soluţie pentru sistemul de termoficare.
 
Dacă se rezolvă problema datoriilor, Primăria este dispusă să preia CET-ul, a mai precizat Decebal Făgădău. „Dacă nu, vom căuta alte soluţii, chiar dacă asta înseamnă să deschidem un lanţ al insolvenţelor“, a adăugat edilul-şef. El a precizat că merge la Bucureşti şi va milita pentru sistemul centralizat, dar cu anumite amendamente.
 
„Nu trebuie să mai plătim ineficienţa acestui sistem. Trebuie să ajutăm oamenii să se debranşeze acolo unde au rămas minoritari ai sistemului centralizat. 150.000 de constănţeni sunt astăzi victime ale acestei gâlcevi. Vreau să transmit foarte clar că municipiul Constanţa nu va face niciun împrumut pentru termie. Pe lângă penalităţi la penalităţi, nu vreau să plătim şi dobânzi. Prefer să mai strângem cureaua şi să fie ultima iarnă când trecem prin asta. Ori preluăm CET, ori declanşăm insolvenţa în lanţ - RADET, CET. M-am consultat cu avocaţii şi nu exclud o atragere a răspunderii pentru cei care mi-au făcut acest cadou otrăvit“, a precizat primarul municipiului Constanţa.

De astăzi ar trebui să curgă apă caldă din robinetele constănţenilor

Nu ar mai trebui să existe niciun impediment ca apa caldă să revină în casele constănţenilor din sistemul centralizat, după ce municipalitatea a făcut tot ce a depins de ea să asigure banii de funcţionare pentru Electrocentrale SA. Acesta a fost, de altfel, şi mesajul primarului: „Porniţi instalaţiile şi daţi drumul apei calde! Reluaţi furnizarea apei calde de urgenţă!“, a spus edilul-şef al Constanţei.
 
Primarul a mai explicat că pentru sezonul rece 2018/2019 subvenţia pentru agentul termic ne costă peste 55 de milioane de lei. O parte din bani se regăsesc în bugetul anul 2018, o parte din bani sunt din bugetul anului 2019. „Începem anul viitor deja cu nişte bani alocaţi pentru a trece această iarnă. În situaţia în care toate preţurile se majorează, am propus Consiliului Local o reducere a preţului per gigacalorie, care s-a aprobat. Îmi cer scuze constănţenilor pentru că se află în această situaţie, pentru că nu sunt vinovaţi. Pot să privesc treaba asta şi în cheie politică, asta pentru că, după revizie, Electrocentrale SA nu a mai reluat furnizarea apei calde. Constănţeanul nu este obligat să plătească această consecinţă a cămătăriei penalităţilor. Nu pot înţelege de ce CET îşi omoară unicul client – RADET“, a comentat Făgădău.

PNL cere schimbarea conducerii RADET

Aleşii liberali, prin vocea consilierul Adriana Arghirescu, au anunţat că vor depune un proiect de CLM prin care îl mandatează pe primar să demită conducerea RADET. Edilul-şef a precizat că se va consulta cu toţi consilierii şi, cel mai probabil, va declanşa un audit la RADET. „Toată lumea trebuie să vadă cifrele reale. Deşi suntem într-un soi de cămătărie, plătim penalităţi la penalităţi. Am discutat şi cu decidenţii politici din partidul meu şi mă abţin să fac declaraţii despre partenerii noştri de coaliţie care nu au consilieri în CLM“, a conchis primarul.
 
Vă reamintim că municipiul Constanţa este lipsit de apă caldă după ce, la terminarea reviziei anuale, pe 27 septembrie, CET nu a mai reluat furnizarea agentului termic primar, invocând datoriile RADET către producător şi mai departe către populaţie.
 

Citeşte şi:
 

Decebal Făgădău, către Consiliul de Administraţie al Electrocentrale - "Porniţi instalaţiile şi daţi drumul apei calde"
 

Cât va costa gigacaloria la Constanţa. Preţurile stabilite în şedinţă de îndată a CLM
 

CLM aprobă rectificarea bugetară pentru suplimentarea bugetului RADET pentru subvenționarea energiei termice (galerie foto)


 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Pampalau

03 Oct, 2018 06:39

Asta e dus rau.. Auzi la el. Sa declanseze insolventa RADET. Pai si cu ce isi incalzeste votantii? Cu vrajeli? De pod ce se mai aude priceputule? Au trecut 18 luni, au pus 300m profile metalice (care se face intr-o saptamana daca ai chef), au dat vechiul asfalt jos si au opus altul (lucrare de max 2 saptamani). Ce dracu faci de 18 luni?

Articole asemanatoare

Şedinţă de îndată a CLM. Se aprobă contractul şi cheltuielile legate de proiectul „SMART CT”

10 Dec 2018 275

Ședințele de Consiliu Local vor urma viața orașului. Consilierii s-au reunit în Gara Maritimă. Ce proiecte au fost aprobate

30 Nov 2018 450

Spitalul Municipal Constanța, în atenția consilierilor municipali. Urmează investiții (document)

27 Nov 2018 348

Confort Urban va amenaja strada Prelungirea Recoltei din cartierul Palazu Mare, municipiul Constanța (document)

26 Nov 2018 189

Liceele „Traian“ şi „Decebal“ vor fi reabilitate termic (documente)

26 Nov 2018 609

Staţii de reîncărcare pentru vehiculele electrice Două proiecte de hotărâre, pe masa consilierilor locali constănţeni (documente)

26 Nov 2018 503

Cine vrea o locuinţă în campusul Henri Coandă din Constanţa va fi obligat să-şi trimită copilul la şcoală (document)

26 Nov 2018 2110

Constanța. Consilierii locali Romeo Rezeanu și Horia Caliminte, în fața comisiei centrale de arbitraj a PNL

21 Nov 2018 452

Au depus un proiect de hotărâre de CLM Constanţa PMP vrea ca parcul de la Casa de Cultură să se numească „Trianon“

21 Nov 2018 393

Constănţeanul supărat Reprezentanţii Asociaţiei de Proprietari MK2 din Constanţa, revoltaţi de ideea unei investiţii lângă Poarta Mare a Cetăţii Tomis

20 Nov 2018 1246

Prefectura Constanţa a cerut în instanţă revocarea deciziei Consiliului Local de modificare a Planului Urbanistic de Detaliu al City Park Mall (documente)

12 Nov 2018 2075

Decizie istorică la Constanța „Se recomandă întregirea terenului aferent monumentului istoric prin expropriere (...) și punerea în valoare a Porții Mari a Cetății Tomis“! (documente)

12 Nov 2018 3834

Curtea de Apel a trimis dosarul spre rejudecare. Mihai Petre vrea cu orice preţ suspendarea unui PUZ aprobat de Consiliul Local Municipal (document)

09 Nov 2018 787

Primăria Constanţa şi Orient Construct Decor, un duo de milioane sau cum să construieşti un imobil de opt etaje în Mamaia în patru paşi!

03 Nov 2018 944

Prefectura Constanţa cere în instanţă anularea unui PUZ al tulcenilor de la Cambela Prod (document)

02 Nov 2018 1202

Făgădău - „M-am săturat să tot răspund la mizeriile de genul «primarul distruge spaţiul verde»! Mergeţi, vă rog, la instanţă! Vreau un PUG serios, nu îl putem face peste noapte!“

01 Nov 2018 1105

Cine se află în spatele firmei care a sponsorizat lucrările de punere în siguranţă a Cazinoului Constanţa

31 Oct 2018 2207

Gafă în timpul şedinţei de CLM Teodor Patrichi (PSD) nu a ştiut cine este Anaid Tavitian. Făgădău a dres situaţia neplăcută

31 Oct 2018 880

Cristinel Dragomir a demisionat din funcţia de administrator al RAEDPP Constanţa

31 Oct 2018 1230

LIVE TEXT. Consiliul Local Municipal Constanţa, în şedinţă ordinară. Zeci de proiecte, aflate pe ordinea de zi (galerie foto)

31 Oct 2018 1518

Cine este noul reprezentant al Ministerului Finanţelor în Consiliul de Administraţie al RATC?

31 Oct 2018 474

ABADL a avut șapte ani la dispoziție să consolideze taluzul din Faleză Nord. Urmare a reclamațiilor localnicilor, Primăria Constanța își ia terenul înapoi! (document)

30 Oct 2018 410

Încă cinci ani de haos urbanistic. Consultarea populaţiei s-a realizat în 2016. Consilierii locali, chemaţi să prelungească, pentru a patra oară, Planul Urbanistic General (document)

30 Oct 2018 365

Cine şi de ce a atacat în instanţă regulamentul privind parcajul? Bătălia pe cele aproximativ 20.000 de locuri de parcare din municipiul Constanţa!

30 Oct 2018 2988

„Medaliile obținute de elevi și de profesori sunt și ale orașului“ Mirciștii Gabriel-Darius Mardaru și Robert Gabriel Pășcălău, premiați de Primăria Constanța (document)

29 Oct 2018 870

Posturi vacante la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Se modifică statul de funcții (document)

29 Oct 2018 440

O familie din Constanţa a depus dosarul acum şapte ani pentru o locuinţă ANL. Proiectul, pe ordinea de zi a şedinţei CLM (document)

29 Oct 2018 527

Consilierii locali ai municipiului Constanţa stabilesc valoarea şi numărul burselor pentru semestrul I al anului şcolar 2018-2019 (documente)

29 Oct 2018 777

Consilierii locali din conducerea grădiniţelor, a şcolilor şi a liceelor din Constanţa. Cui să vă adresaţi la nevoie (document)

29 Oct 2018 1841

Consiliul Local Municipal, chemat să aprobe punerea în executare a unei sentinţe civile a Tribunalului Constanţa. Reclamanţii au ajuns până la CEDO! (documente)

25 Oct 2018 1032

Oameni de afaceri de top, supraimpozitaţi de Primăria Constanţa pentru clădiri şi terenuri neîngrijite deţinute în portofoliu (document)

24 Oct 2018 5165

Cinci biserici din municipiul Constanţa primesc bani pentru reparaţii şi restaurarea picturilor. Un lăcaş de cult este monument istoric clasa A (document)

23 Oct 2018 1482

Teatrologul Anaid Tavitian şi scenograful Eugenia Jianu devin cetăţeni de onoare ai municipiului Constanţa

23 Oct 2018 1418

Atenţie! Vor fi ridicate autoturismele parcate neregulamentar. Recuperarea lor costă 570 de lei plus contravaloarea numărului de zile în care maşina este „cazată“ într-un spaţiu special amenajat (document)

19 Oct 2018 13483

Judecătorii au suspendat două hotărâri ale Consiliului Local Constanţa. Despre ce este vorba (document)

17 Oct 2018 1836

Consilierii locali vor aproba studiile de fezabilitate pentru lucrările de asfaltare a străzilor din cartierele Compozitorilor și Baba Novac din municipiul Constanța

16 Oct 2018 1104

Cât va costa gigacaloria la Constanţa. Preţurile stabilite în şedinţă de îndată a CLM

02 Oct 2018 1199

CLM aprobă rectificarea bugetară pentru suplimentarea bugetului RADET pentru subvenționarea energiei termice (galerie foto)

02 Oct 2018 1967

CLM a votat. Oameni politici şi foşti jurnalişti, în Consiliul de Administraţie al RAEDPP (galerie foto)

28 Sep 2018 1086

CLM a aprobat rectificarea bugetară de aproximativ 30 de milioane de lei. Situaţia reală a datoriilor şi penalităţilor Primăriei Constanţa, în varianta PNL

28 Sep 2018 1028

Ce spune primarul Decebal Făgădău, despre decizia luată în Consiliul Local referitoare la zona peninsulară

27 Sep 2018 703

Consiliul Local Municipal Constanţa transferă un teren către MApN pentru amenajarea unui cimitir al militarilor şi veteranilor de război (document)

26 Sep 2018 1111

Asociaţia „Verde Urban“ cere CLM Constanţa să nu voteze proiectele care permit construirea peste vestigii arheologice (document)

25 Sep 2018 905

Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din municipiul Constanţa, în atenţia consilierilor locali. Ce vor decide aleşii (documente)

24 Sep 2018 727

Consiliul Municipal Constanţa votează prelungirea contractului cu Societatea de Avocaţi „Trandafir şi Asociaţii“. Vezi de ce! (document)

24 Sep 2018 276

Zona peninsulară a Constanţei devine pietonală. Consilierii locali vor aproba proiectul în şedinţa CLM (document)

24 Sep 2018 1124

Consilierii personali ai primarului Făgădău, membri în Consiliul de Administraţie al Ecosal SRL

21 Sep 2018 2301

Patru opere de artă de ceramică monumentală vor fi donate municipiului Constanţa. Lucrările vor fi amplasate în apropierea mării! (document)

18 Sep 2018 595

Consiliul Local va aproba majorarea contravenţiilor în domeniul salubrizării pe raza municipiului Constanţa. Poliţia Locală va aplica sancţiunile (documente)

11 Sep 2018 842

Premieră în administraţia condusă de Făgădău Luna aceasta nu se întruneşte Consiliul Local Constanţa, deşi comisiile de specialitate au lucrat în regim normal

29 Aug 2018 1543