Deschidere editie

După şase luni de la votul din CLM Am căutat la pas străzile „Virgil Coman“ şi „Gheorghe Dumitraşcu“. Fizic, ele încă nu există. Explicaţiile municipalităţii!

Pe 16 septembrie 2016, la o lună de la trecerea la cele veşnice, istoricul Virgil Coman, fostul şef al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, devenea cetăţean de onoare post-mortem al municipiului, respectiv al judeţului Constanţa.
 
Coautor şi coordonator a numeroase volume închinate Dobrogei, Virgil Coman şi-a dedicat ultimele luni ale scurtei sale vieţi lucrării „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare“, prima sa carte de autor. Volumul a văzut lumina tiparului la prestigioasa editură Etnologică din Bucureşti, chiar în ziua morţii sale, însă a fost lansat postum, conform dorinţei autorului, la Dudeştii Noi (localitate situată la câţiva kilometri de Timişoara, unde trăieşte o importantă comunitate de români balcanici şi unde a fost strămutată şi mama sa) şi la Cluj-Napoca, în august, iar pe 16 septembrie a fost lansat şi la Constanţa, la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman“. Nu este însă ultimul volum pe care va apărea numele lui Virgil Coman, a asigurat prof. univ. dr. Tahsin Gemil, în cadrul evenimentului editorial de la Constanţa.
 
Reamintim că Virgil Coman a decedat la data de 5 august, la evenimentul de lansare a romanului istoric „La marginea Imperiului - Origini“, al lui Cristian Cealera, desfăşurat la Prăvălia cu Cărţi. La faţa locului a fost chemată o ambulanţă, care a ajuns în aproximativ zece minute. După aplicarea măsurilor de prim ajutor, la care Virgil Coman nu a răspuns, a fost declarat decesul acestuia.

În ianuarie, profesorul pleca să-şi întâlnească elevul într-o stea 

Câteva luni mai târziu, pe 17 ianuarie, inima profesorului Gheorghe Dumitraşcu a încetat să mai bată, întristată, probabil şi de faptul că, în luna martie a aceluiaşi fatidic an, 2016, şase voturi ale unor politicieni locali vremelnici i-au smuls nedrept oportunitatea să devină şi în scripte cetăţean de onoare al oraşului Constanţa. Propunerea pentru decernarea acestui titlu profesorului Gheorghe Dumitraşcu venea ca urmare a contribuţiei decisive la înfiinţarea Universităţii „Ovidius“ din Constanţa.
 
Născut la 25 septembrie 1939, în satul Nisipari, comuna Castelu, Gheorghe Dumitraşcu a urmat şcoala primară în localitate, între anii 1953 şi 1956, cursurile Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ din Medgidia, apoi, în perioada 1956-1961, Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie al Academiei, filiala Cluj, asistent şi lector universitar la Institutul Pedagogic din Constanţa, profesor la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, muzeograf principal la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Doctoratul în istorie l-a dat în 1976, la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, cu tema „Locul Partidului Ţărănist Radical în istoria României, 1932-1938“. De asemenea, a fost participant la Revoluţia română din decembrie 1989, preşedinte al Comisiei de învăţământ, ştiinţă, cultură, presă, culte a Consiliului Judeţean al Frontului Salvării Naţionale, iniţiatorul acestei organizaţii în Constanţa, precum şi membru fondator al FDSN, senator FSN în primul Parlament al României, 1990-1992, preşedintele Grupului parlamentar român de prietenie cu Turcia, Ungaria şi Bulgaria, senator FDSN-PSDR de Constanţa în legislatura 1992-1996.
 
A fost şi preşedinte al Comisiei de învăţământ şi cercetare ştiinţifică a Senatului din iunie 1994-2000. Totodată, Gheorghe Dumitraşcu a militat fervent, cu toată convingerea şi autoritatea morală, pentru înfiinţarea unei universităţi la Constanţa. Profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius“, a semnat peste 800 de articole de specialitate şi studii, manuale, plachete de versuri, memorialistică. Împreună cu fiica sa, Lavinia-Dacia, a scris 12 cărţi. Alte trei erau în lucru. Din păcate, nu a mai apucat să le termine…

Omagiul comunităţii, aprobat prin HCL 

În luna februarie a acestui an, primarul Constanţei, Decebal Făgădău a propus Consiliului Local Municipal, în semn de omagiu, ca numele celor doi istorici să fie atribuite unor străzi din oraş. Proiectul de hotărâre, iniţiat de primarul Decebal Făgădău, viza atribuirea denumirii „strada Virgil Coman“ circulaţiei publice carosabile paralele cu strada Unirii, situată între intersecţia cu strada Zorelelor şi strada Caşin.

Cel de-a doilea proiect hotărâre, privind schimbarea denumirii străzii Dianei, situată pe raza administrativ-teritorială a municipiului Constanţa, în „strada Gheorghe Dumitraşcu“ s-a tradus, la acel moment, printr-o reparaţie morală pe care primarul Decebal Făgădău o aduce memoriei fostului său diriginte şi profesorului, iubit de atâtea generaţii de elevi şi studenţi.

Am căutat la pas străzile „Virgil Coman“ şi „Gheorghe Dumitraşcu“… 

La mai bine de jumătate de an după ce consilierii locali, de această dată în unanimitate, şi-au dat acordul pentru ca numele cetăţeanului de onoare post-mortem Virgil Coman şi cel al prof univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu să fie atribuite unor străduţe din municipiu, am luat la pas oraşul, în căutarea acestora. Cu tristeţe şi stupoare, nu le-am întâlnit spiritul. Străzile poartă în continuare vechile denumiri, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Am căutat un răspuns pentru situaţia din teren la municipalitate.
 
Viceprimarul Constanţei Dumitru Babu spune că achiziţia de plăcuţe şi indicatoare rutiere este în plină desfăşurare, că au fost solicitate clarificări şi, din acest motiv, licitaţia s-ar fi prelungit. L-am întrebat cum vor arăta aceste plăcuţe, dacă a fost nevoie de o achiziţie specială pentru acestea. Edilul a răspuns, sec: „Arhitectul a decis cum vor arăta. La acel moment, nu aveam de unde să găsim câteva plăcuţe. Am aşteptat să organizăm o licitaţie mai amplă şi pentru cele care aveau nevoie să fie înlocuite pentru că erau degradate. Până la sfârşitul anului, nu văd de ce să nu fie montate“.
 
Vă reamintim că ZIUA de Constanţa a solicitat, la sfârşitul lunii august, primarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, şi Consiliului Local Municipal să ia în considerare oportunitatea amendării regulamentului în baza căruia, din anul 1995, se acordă titlul de cetăţean de onoare/cetăţean de onoare post-mortem la nivelul municipiului Constanţa. Este vorba de capitolul V din Statutul Municipiului Constanţa, reglementat în prezent de HCL 629 din 29.09.1995 şi HCL 323 din 29.04.1999, care a completat HCL 629 din 29.09.1995, respectiv HCL nr. 121 din 7.04.2005.
 
Citeşte şi: 
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa solicită primarului Decebal Făgădău şi Consiliului Local Municipal modificarea hotărârilor privind acordarea titlului de cetăţean de onoare/cetăţean de onoare post-mortem (galerie foto + documente)

Reacţii la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa de modificare a regulamentului de decernare a titlului de cetăţean de onoare/cetăţean de onoare post-mortem


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consilierii locali municipali votează denumiri noi pentru străzile dintr-un cartier constănţean

20 Mar 2018 932

Confort Urban, undă verde pentru lucrări de refacere a tramei stradale în cartierul Baba Novac din municipiu

30 Dec 2017 439

E jale. Construcția unui imobil din Constanța a umplut străzile dintr-un cartier întreg de noroi. Pericol pentru traficul rutier (galerie foto+video)

29 Dec 2017 4155

Constanţa. Se închide traficul rutier. Avem toate datele oficiale

28 Dec 2017 7755

Constanța. Mai multe străzi închise. Este vizat și bulevardul Tomis

01 Dec 2017 1213

Feerie pe bulevarde. S-au aprins luminiţele în municipiul Constanţa! (galerie foto+video)

30 Nov 2017 7035

Șoferul suspectat că a accidentat mortal o femeie pe o trecere de pietoni și a rănit-o pe nepoata acesteia a fost arestat preventiv

28 Nov 2017 1210

Proiect marca Celisea derulat la Tulcea „Glasul străzilor – susur de izvoare“. Elevi de gimnaziu și liceu implicați în proiect

27 Nov 2017 567

Nume noi pentru mai multe străzi din municipiul Constanța și Palazu Mare

21 Nov 2017 1978

Primăria a finalizat achiziția de indicatoare cu denumirea străzilor. Cum vor arăta și cine le va furniza și monta

30 Sep 2017 2183

Consilierii liberali susţin că localitatea Gârliciu a devenit „sat fără câini“!

27 Sep 2017 852

Editorial. Cine ne păzeşte? Nu veniţi doar când sunteţi chemaţi. Vrem să fim în siguranţă!

14 Sep 2017 1558

Consiliul Local aprobă studiile de fezabilitate. Încep lucrările la trama stradală din municipiul Constanţa - cartierul Baba Novac (document)

21 Aug 2017 1899

Străzi din Cartierul Compozitorilor, în reabilitare. Municipalitatea a solicitat acord de mediu

18 Aug 2017 1584

O ploaie de câteva ore a dat peste cap tot județul Constanța. Străzi și gospodării inundate, trafic blocat și copaci căzuți (galerie foto+video)

29 Jul 2017 6373

Declaraţia halucinantă a lui Ştefan Taran de la primăria municipiului Constanţa privind situaţia meteorologică (video)

28 Jul 2017 8276

Jocul cu... lumina pe stradă produce artă (galerie foto)

12 Jun 2017 1510

Constanța. Mascații, cu pistoale în mâini, au panicat locatarii din zona Casei de Cultură ”Ne-am trezit cu niște civili, cu cagule, pe față”

29 Apr 2017 13656

Bulevardul Ferdinand va fi resistematizat iar strada Ştefan cel Mare, refăcută complet

16 Apr 2017 5884

Copil atacat de câini la Casa de Cultură. Sesizări şi nemulţumiri Primăria Constanţa a semnat contractul de ecarisaj. Cu ce preţ

06 Apr 2017 6080

Constanţa de odinioară Viaţa de noapte în oraşul de la malul mării. Distracţiile erau la… pachet ! (galerie foto)

28 Mar 2017 17582

Pe ce străzi din Constanţa se schimbă pavelele (galerie foto + video)

24 Mar 2017 2740

Program pentru modernizarea infrastructurii rutiere din oraşul Techirghiol

23 Mar 2017 2583

Constanţa Câinii fără stăpân, în „plimbare” pe trecerea de pietoni şi în parcul de la Gară (galerie foto+video)

03 Mar 2017 3317

Consilierii locali vor vota pentru atribuirea numelor unor străzi In memoriam Gheorghe Dumitraşcu şi Virgil Coman

24 Feb 2017 1036

Imagini desprinse din Hitchcock Stoluri de păsări au întunecat, azi, cerul într-un cartier al Constanței

07 Feb 2017 1862

Strada Dianei nu îşi schimbă încă numele în Gheorghe Dumitraşcu. S-a amânat pentru o şedinţă ulterioară

31 Jan 2017 978

Atenţie! Poliţie pe străzile din Constanţa

24 Jan 2017 937

UPDATE ORA 13.00 Viscolul face ravagii în Constanța - Cartiere fără curent electric, căldură și apă, intersecții nesemaforizate. Situația de la ora 11.00 (video)

06 Jan 2017 3162

Ce străzi este bine să evitați în Constanța! Copaci prăbușiți pe șosea și un stâlp riscă să se prăbușească (galerie foto)

06 Jan 2017 4181

Angajaţii Termica Distribuţie Năvodari SRL au grijă de modernizarea oraşului. Mai multe străzi intră în reabilitare (galerie foto)

12 Dec 2016 749

Constanţa începe să strălucească! (fotoreportaj + video)

26 Nov 2016 3342

Constanţa de odinioară Noiembrie, luna recunoştinţei (galerie foto)

08 Nov 2016 2830

UPDATE Atenție, se filmează în Piața Ovidiu! Florin Piersic Jr joacă într-un serial poliţist american cu acţiune în anii ‘80 (galerie foto+video)

07 Nov 2016 9499

Mai multe străzi din comuna Topraisar vor fi reabilitate (document)

03 Nov 2016 988

A fost reţinut un suspect în cazul oamenilor străzii incendiaţi la Galaţi

25 Oct 2016 862

Angajaţii Termica Distribuţie Năvodari SRL lucrează la înfiinţarea a două parcări noi

13 Oct 2016 1812

UPDATE 1. Oficial de la ISU În Constanța au fost 55 de apeluri prin 112 care sesizau inundații!

08 Oct 2016 965

Licitaţie publică Cât va plăti Confort Urban SRL pentru expertiza tehnică privind reabilitarea a 17 străzi din Constanţa?

06 Oct 2016 866

Consiliul Local Murfatlar se reunește vineri în ședință (document)

27 Sep 2016 1188

Cinci străzi din cartierele Veterani şi Palazu Mare, pe lista celor reabilitate de Confort Urban SRL

24 Sep 2016 1594

Asfaltarea străzilor din Techirghiol, o prioritate pe agenda primarului Iulian Soceanu

22 Sep 2016 2663

Veste bună pentru cei care locuiesc în cartierele Compozitorilor şi Baba Novac. Ce a obţinut Confort Urban de la municipalitate!

19 Sep 2016 1743

Aşteaptă oferte de preţ! Primăria Constanţa vrea să reamenajeze străzile, să creeze piste pentru biciclete şi să facă trotuare (documente)

03 Sep 2016 2935

Sunt vizate opt străzi, care vor intra în reabilitare Undă verde de la Primăria Constanţa pentru Confort Urban SRL

02 Sep 2016 1844

Finanţări din diverse surse Două proiecte pentru modernizarea arterelor din Techirghiol

25 Aug 2016 850

22 de străzi din Constanţa, reabilitate. Municipalitatea caută diriginte de şantier (document)

20 Aug 2016 1061

Angajaţii Termica Distribuţie Năvodari SRL lucrează la foc continuu pentru asfaltarea străzilor şi a parcărilor (galerie foto)

30 Jul 2016 2346

Asfaltarea străzilor din comuna Topalu, obiectivul principal al aleşilor locali în acest mandat

28 Jul 2016 1130

Parcare amenajată în zona Şcolii Gimnaziale „Grigore Moisil“ de către Termica Distribuţie Năvodari SRL (galerie foto)

11 Jul 2016 878