In memoriam Emilian Andrei, redactor-șef ZIUA de Constanța. „El este în fiecare rând, în fiecare pagină, în fiecare semn, în fiecare virgulă și în fiecare punct”



„Și, ai înțeles ceva?”. Îmi amintesc discuția asta de parcă s-ar fi întâmplat  ieri, chiar dacă luna trecută s-au împlinit 16 ani de când a avut loc. S-a lăsat o liniște apăsătoare, ciudată, de parcă ar fi trebuit să înțeleg sensul vieții.
 
Am ajuns la redacție și am scris. A fost primul material semnat împreună cu nea Andrei. Și, chiar dacă mi-am recunoscut abia după mulți ani de la despărțirea mea de redacția și de familia ZIUA de Constanța, atunci chiar am început să învăț multe despre viață.
 
M-am făcut om mare în redacția ZIUA de Constanța, am intrat un copil fricos, care încerca să braveze, și am ieșit adult, șapte ani și jumătate mai târziu. Iar la metamorfoza mea, nea Andrei nu doar că a fost martor, ci a avut un rol extrem de important.
 
“Corinoaso!”, îi aud și acum strigându-mă. “Și să nu crezi că-i de bine!”
 
Ne privea peste ochelarii de vedere și ne certa adeseori. Ne-a certat, ne-a lăudat, ne-a povestit, ne-a învățat despre scris și despre viață.
 
Am plecat cu greu de la ZIUA, ca orice copil ajuns adult care încearcă să se desprindă de familie, cu bune și cu rele, cu reproșuri și cu zâmbete, cu resentimente și cu amintiri frumoase.
 
Dar, atunci când rănile s-au închis, nea Andrei a avut mereu o vorbă bună. Mă suna de ziua mea sau oricând voia să vadă ce mai fac. Mă întreba și mă sfătuia.
 

Iar eu, cu mintea mea de copil, l-am crezut nemuritor.
Și cred că așa va rămâne. Pentru că Nea Andrei nu este doar Emilian Andrei, cel care a condus ZIUA de Constanța atâția ani. El este în fiecare rând, în fiecare pagină, în fiecare semn, în fiecare virgulă și în fiecare punct. S-a dedicat complet acestui ziar și va trăi în continuare odată cu el.
 

Astăzi, presa constănțeană a pierdut un reper. Orice s-ar spune și oricum l-am fi privit cu toții la un moment dat, nea Andrei ne-a dat, în primul rând, lecția ambiției, a devotamentului, a implicării totale și a pasiunii pentru meseria de ziarist. Organismul viu, în continuă mișcare și schimbare ZIUA de Constanța și-a pierdut astăzi jumătate de inimă. Dar am certitudinea că va rezista și că va duce mai departe, cu onoare, munca ziaristului Emilian Andrei.
 
Rămâi cu bine, nea Andrei!
 
Condoleanțe familiei și redacției ZIUA de Constanța!

Corina Stoica a fost în echipa ZIUA de Constanța în perioada 2005-2012, sub îndrumarea lui Emilian Andrei, care deținea funcția de redactor-șef. Între 2010 și 2012, Corina Stoica a fost redactor șef adjunct și semna cu numele Corina SAMOILĂ. Redăm mai jos câteva materiale de referință ale redactorului:

Apele Romane salveaza firmele prietenilor de faliment

Inculparea în dosarul retrocedărilor lui Mazăre: Zestrea lui Borcea la căsătoria cu Alina

Juniorul, Tărcatu şi arhitecta: Afacerile lui Babuş, prelungite pe str. Liliacului (galerie foto+documente)

OIL Terminal nu a scăpat de problema RAFO Oneşti

Nicusor - Cal de foc, Mazare - Maimuta, Culetu - Capra (galerie foto)


 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Țențu Despina

21 Aug, 2021 18:58

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei! 😢

Articole asemanatoare

In memoriam George Ștefănescu, pictorul inspirat de locurile și peisajele din Dobrogea

19 Apr 2024 534

In memoriam Florian Anastasiu, arheologul prezent în județul Constanța, participant la săpăturile de la Histria și Capidava

08 Apr 2024 543

Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” Constanța In memoriam Șerban Papacostea, reputatul academician care a fost deținut politic la Canal

05 Apr 2024 763

In memoriam Doina Păuleanu, personalitate artistică „adoptată” de Constanța, care a adus Muzeului de Artă din oraș prestigiu național

29 Mar 2024 562

In memoriam acad. prof. univ. dr. Nicolae Manolescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa

24 Mar 2024 644

In memoriam Constantin Zamfir Dumitru, directorul cu cel mai lung mandat din istoria Bibliotecii Județene Constanța

21 Mar 2024 569

In memoriam Toma Caragiu, fostul actor al Teatrului de Stat Constanța, plecat prea repede din această lume

03 Mar 2024 1066

In memoriam Alex Ștefănescu, fiu adoptiv al Constanței

26 Feb 2024 4721

In memoriam Dan Iagnov, compozitorul melodiei „Când vine seara”, populară în cadrul Festivalului Mamaia și al altor șlagăre celebre

18 Feb 2024 1055

In memoriam Dimitrie Știubei, absolvent de studii de marină la Constanța și pictor al mării

16 Feb 2024 844

In memoriam Constantin Artachino, pictor al Catedralei Ortodoxe Sf. Nicolae din Tulcea

08 Feb 2024 796

In Memoriam! Emilian Andrei ar fi împlinit astăzi 72 de ani! Acum ne veghează pe toți de undeva... de sus

04 Feb 2024 832

In memoriam Nicolae Motoc, scriitorul ialomițean legat de Constanța

31 Jan 2024 772

Personalități Constanța In memoriam Romel Stănciugel, actorul care a servit scena Dramaticului de la malul mării până la sfârșitul vieții

28 Jan 2024 944

In Memoriam. Ion Pelivan - Ctitor al Marii Uniri (1876-1954)

26 Jan 2024 535