Interviu cu Eugen Tomac, preşedintele Partidului Mişcarea Populară „Ni s-au alăturat oameni care nu mai suportă aroganţa şi mizeriile servite cu regularitate de Mazăre”

Eugen Tomac, preşedintele interimar al Partidului Mişcarea Populară, vorbeşte, într-un interviu acordat în exclusivitate cotidianului ZIUA de Constanţa, despre motivele plecării sale din PDL, despre proiectul politic căruia i s-a alăturat, despre obiectivele Mişcării Populare, dar şi despre ceea ce el numeşte „haosul şi corupţia instalate de USL în judeţul Constanţa”.
 
Spuneaţi, ulterior demisiei din PDL, că vă alăturaţi unui proiect politic ale cărui obiective coincid în totalitate cu proiectele dumneavoastră. Ce presupune concret acest nou proiect politic, Mişcarea Populară?

Acest proiect politic nou aduce altceva în societatea românească. Vrem să facem altfel de politică, una care să nu respingă cetăţeanul de cei care îi reprezintă interesele, ci să ia parte la procesul decizional prin mecanisme corect puse la punct. Vrem să le redăm oamenilor încrederea că a face politică înseamnă a te pune în slujba binelui public. Credem că este un moment prielnic pentru a-i invita pe toţi cei cărora le pasă de viitorul acestei ţări să ni se alăture. Mişcarea Populară înseamnă respect faţă de demnitatea umană şi solidaritate cu cei aflaţi în nevoi. Îmi doresc să avem o altfel de Românie, însă pentru asta trebuie să ne implicăm fiecare dintre noi. Partidul Mişcarea Populară le propune românilor un proiect de ţară, un stat al bunăstării, al respectului şi încrederii între oameni.
 
În ce moment v-a dezamăgit PDL-ul?
 
În clipa în care am auzit voci în partid critice la adresa Preşedintelui României. Nu era nimic nou, poate, în abordarea unor colegi, dar faptul că nimeni nu mai reacţiona, ci pur şi simplu accepta starea de fapt, din care reieşea că sunt de acord cu discursul USL împotriva Preşedintelui, m-a făcut să-mi dau seama că PDL îşi pierduse spiritul care l-a făcut cândva cel mai puternic partid din România.
 
De ce ar fi Partidul Mişcarea Populară o alternativă viabilă la formaţiunile politice care se manifestă de mai mult sau mai puţin timp pe scena politică din România, indiferent că vorbim despre partide de stânga sau de dreapta?
 
Cei mai mulţi cetăţeni doresc altceva de la politică, sunt dezamăgiţi de ceea ce partidele existente le oferă, tocmai de aceea noi venim cu o nouă abordare şi cu o altfel de cultură politică. Vă prezint un exemplu: PMP va fi singurul partid din România care îşi va consulta toţi membrii atunci când va desemna o persoană sau mai multe pentru a candida pentru demnităţi publice. Vom organiza alegeri preliminare în interiorul partidului, vrem să fim un partid viu care îşi respectă programul asumat.
 
Ce garanţie există că acest partid nu va deveni, în cele din urmă, un grup care va concentra tot soiul de „traseişti”, de oameni compromişi? Fundaţia Mişcarea Populară susţine că aplică nişte criterii de integritate, însă fundaţia e fundaţie, partidul, partid, iar în politică integritatea devine, uneori, desuetă.
 

A face politică înseamnă că trebuie să accepţi şi faptul că societatea este formată din cetăţeni care provin din toate domeniile de activitate şi nu putem pune un filtru decât pentru cei care sunt certaţi cu legea, condamnaţi sau cu probleme mari de integritate. Ceea ce vom face este să veghem ca politicile pe care le promovăm să fie implementate de oameni competenţi, aleşi pe baza criteriilor la care aţi făcut referire. În rest, PMP va fi un partid deschis către toţi românii care au convingeri de dreapta.
 
Care va fi relaţia Mişcării Populare cu „sateliţii” mai mici, de genul PNŢCD, Noua Republică, Forţa Civică?

 
Vrem întâi să ne înregistrăm şi apoi vom fi deschişi dialogului cu toţi cei care împărtăşesc aceleaşi valori pe care Mişcarea Populară le promovează.
 
Ce planuri are Partidul Mişcarea Populară pentru viitoarele alegeri europarlamentare?
 
Avem obligaţia să luptăm şi să obţinem un scor foarte bun. Sunt convins, însă, că rezultatul acestor alegeri va demonstra că suntem o forţă pe scena politică românească.
 
Care credeţi că sunt aşteptările electoratului de la Mişcarea Populară? Va reuşi acest nou partid să-i scoată la vot şi pe cetăţenii „amorţiţi”, care nu-şi mai exercită, pe fondul unei dezamăgiri profunde, acest drept fundamental?
 
Ne adresăm şi celor 60% dintre români care nu se regăsesc în ceea ce oferă partidele politice de tranziţie. De altfel, noi încurajăm implicarea oamenilor noi în prima linie a politicii naţionale sau locale. Până în prezent, ni s-au alăturat foarte mulţi oameni hotărâţi şi determinaţi în a schimba ceva în această ţară. Uitaţi-vă cu cât dispreţ sunt trataţi românii, astăzi, de către USL. Au promis locuri de muncă, n-au creat niciunul, au promis impozite mai mici şi bani mai mulţi la buget, taxele însă au crescut în continuare. De multe ori ai impresia că Ponta este un producător de telenovele şi nu premier. Avem obligaţia să le spunem oamenilor că prin neparticipare la vot îi girează, de fapt, pe cei care guvernează astăzi.
 
Ce anume consideraţi că a condus la fărâmiţarea dreptei în România şi ce şanse credeţi că are Mişcarea Populară să devină, în acest context, cel mai important partid politic de dreapta?
 
Lipsa unei acţiuni unitare a dreptei a dus la această stare de fapt. Mişcarea Populară apare tocmai pentru că noi credem că avem suficiente resurse pentru a le oferi românilor o alternativă credibilă la USL. Primele alegeri vor confirma ceea ce susţinem noi astăzi.
 
Judeţul Constanţa este unul aproape eminamente USL, în care liberalii par să-şi fi pierdut glasul sub „umbrela” mult mai mare a PSD-ului. În altă ordine de idei, nu este un secret pentru nimeni că partidele care se pretind de dreapta nu se mai fac auzite la Constanţa. Ce şanse reale are, la Constanţa, Partidul Mişcarea Populară, dacă ne raportăm la background-ul politic local?
 
Judeţul Constanţa este important din punct de vedere strategic, dar este şi un judeţ în care locuiesc foarte mulţi cetăţeni dezamăgiţi de ce li se întâmplă. Vom construi împreună cu colegii mei una dintre cele mai active filiale ale PMP din ţară. Mă bucur că ni s-au alăturat oameni cu experienţă politică, pregătiţi pentru a combate haosul şi corupţia instalată de USL în judeţul Constanţa, precum şi oameni care nu mai suportă aroganţa şi mizeriile servite cu regularitate de Mazăre. Sunt convins că domnul preşedinte Claudiu Iorga Palaz, împreună cu domnul Mihai Gârţu vor reuşi să vină în faţa dumneavoastră cu o echipă puternică, capabilă să spulbere USL-ul în tot judeţul Constanţa şi să le redea oamenilor încrederea că pot să-şi construiască un viitor aici, în ţară.
 
Faceţi parte din categoria tinerilor politicieni lansaţi de Traian Băsescu. În ce măsură a contat acest aspect de-a lungul ascensiunii dumneavoastră politice de până acum?
 
A contat enorm şi sunt mândru de faptul că am şansa de a învăţa de la cel mai puternic om politic din România.
 
Ce modele politice aveţi? Cine sunt cei care, într-un fel sau altul, au reuşit să vă influenţeze, să vă marcheze în cariera dumneavoastră politică de până acum?
 
În mod categoric, preşedintele Traian Băsescu a fost cel care mi-a marcat cariera politică. Mai sunt, însă, câteva persoane care m-au susţinut foarte mult şi le sunt profund recunoscător.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

ionica

31 Jul, 2013 16:53

Din pacate am servit cele de Dl.Palaz! Nimeni nu-l va uita cum s-a sucit la alegerile Locale! NESERIOZITATE....

Gabi

31 Jul, 2013 09:26

Ne-am saturat de Mazare. Problema este cu cine il inlocuim. Cu Gârţu sau Palaz? Niciodata.

palaz

31 Jul, 2013 08:45

Prietene, omul tau care conduce la constanta are o relatie buna cu psd in speta cu mazare! sa raspunda la intrebarea cum a reusit sa blocheze o strada in constanta cu constructia sa

Articole asemanatoare

Firma Kaad Print SRL din județul Constanța își schimbă sediul social

18 Apr 2024 340

Lumea marinarilor Aplauze pe scena Atlanticului. „Mircea”, SUA, botez marinăresc

18 Apr 2024 1032

Au cerut demisia lui Greblă Opoziția a reacționat după incidentul de securitate cibernetică produs în cadrul AEP

14 Apr 2024 458

Afaceri Constanța Firma Eco Public închiriază și igienizează toaletele ecologice din orașul Eforie. Care este valoarea totală a contractului (DOCUMENTE)

07 Apr 2024 569

Alegeri locale 2024 Eugen Voineagu, fost șef al Protecției Consumatorului Constanța, intră în lupta pentru primărie

02 Apr 2024 1478

Întâlnire specială la Medgidia. La vară, se va marca și performanța din 1988, când IMU - CSS a ieșit vicecampioană națională! (GALERIE FOTO)

31 Mar 2024 2276

Problemele șantierului naval Damen Shipyards Mangalia, discutate la sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT)

20 Mar 2024 769

Alianța USR - PMP - Forța Dreptei a fost respinsă de Biroul Electoral Central

17 Mar 2024 528

MAEPublicarea rezultatelor procesului de selecție pentru Programul de burse de cercetare doctorală și postdoctorală „Eugen Ionescu“, ediția 2023 - 2024

13 Mar 2024 431

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 04 martie 2024

05 Mar 2024 669

Declarații de avere Constanța Mircea-Eugen Cambur, șef serviciu la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, averea și interesele (DOCUMENTE)

03 Mar 2024 725

Firme Constanța Modificări în acționariatul Easy Credit 4 All IFN SA

23 Feb 2024 651

New Shine Bubble și-a mutat sediul la Constanța. Iată cine este noul administrator

20 Feb 2024 513

Notarul Eugen George Anastase, asociat unic în Almar House SRL, modifică un imobil de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu din Constanța

18 Feb 2024 2573

Județul Constanța Fostul internațional Costin Lazăr, antrenor la Gloria Băneasa. L-a înlocuit pe banca tehnică pe Eugen Trică

16 Feb 2024 1637