Nu au fost constatate indicii privind fapte de natură penală care să afecteze interesele financiare ale UE în România DLAF a finalizat cercetările de la Primăria Constanța!

  • În luna februarie a.c., Departamentul pentru lupta antifraudă, instituția aflată în subordinea Guvernului României confirma pentru cotidianul ZIUA de Constanța, faptul că desfășoară o acțiune de control cu privire la proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a Municipiului Constanța”, cod SMIS 129226, beneficiar UAT municipiul Constanța
  • La acel moment, DLAF ne-a transmis ca răspuns la o adresa noastră că va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor
  • Primăria Constanța a transmis la rândul său faptul că „Meva Concept SRL, ar face de fapt obiectul acestei cercetări și a dat asigurări că acordă tot sprijinul derulării anchetei
  • În urmă cu câteva zile, Primăria Constanța a anunțat că a notificat Meva Concept SRL în legătură cu rezilierea contractului de mobilitate în zona centrală a municipiului pe motiv ca nu și-au îndeplinit obligatiile contractuale
  • Până în acest moment nu este clar cine va prelua restul de lucrări de finalizat în zona centrală a municipiului Constanța, însă am întrebat din nou DLAF-ul care este stadiul investigației desfășurate cu privire la acest proiect finanțat cu fonduri europene
  • Din verificările efectuate nu au fost constatate indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală care să afecteze interesele financiare ale Uniunii Europene în România, se arată în răspunsul oficial al DLAF
  
În luna februarie a.c., Departamentul pentru lupta antifraudă, instituția aflată în subordinea Guvernului României confirma pentru cotidianul ZIUA de Constanța, faptul că desfășoară o acțiune de control cu privire la proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a Municipiului Constanța”, cod SMIS 129226, beneficiar UAT municipiul Constanța.
 
La acel moment, DLAF ne-a transmis ca răspuns la o adresa noastră că va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor.
 


În acest context, Primăria Constanța a transmis la rândul său faptul că „Meva Concept SRL, firma care a câștigat și derulat proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”, cod SMIS 129226, în valoare de 90 de milioane de lei, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 - Axa prioritară 4 - Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile, beneficiar Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța, ar face de fapt obiectul unei cercetări a Departamentului pentru luptă Antifraudă (DLAF) iar în acest sens, municipalitatea dădea asigurări că acordă tot sprijinul derulării anchetei.
 
În urmă cu câteva zile, Primăria Constanța a anunțat că a notificat Meva Concept SRL în legătură cu rezilierea contractului de mobilitate în zona centrală a municipiului pe motiv ca nu și-au îndeplinit obligatiile contractuale.

Botrivit Biroului de presa al municipalitatii, notificarea va intra în vigoare în termen de 15 zile, adică în luna iunie.


În replica, reprezentanții Meva Concept SRL, au transmis că proiectul care a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 ar avea ca ultim termen de finalizare 18 iulie 2024 și prin urmare vor contesta rezilierea.Până în acest moment nu este clar cine va prelua restul de lucrări de finalizat în zona centrală a municipiului Constanța, însă am întrebat din nou DLAF-ul care este stadiul investigației desfășurate cu privire la acest proiect finanțat cu fonduri europene.
 
În continuare, vă prezentăm răspunsul oficial primit de la Departamentul pentru lupta antifraudă: „Având în vedere solicitarea dumneavoastră, formulată în temeiul dispozițiilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, vă aducem la cunoștință următoarele: Departamentul pentru lupta antifraudă - DLAF a efectuat o acțiune de control cu privire la proiectul la care faceți referire. Din verificările efectuate nu au fost constatate indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală care să afecteze interesele financiare ale Uniunii Europene în România”.
 
Facem precizare că am solicitat un punct de vedere similar și Primăriei Constanța iar în momentul în care vom primi răspunsul îl vom publica.


CONTEXT:

Pe 25 mai 2021, Primăria Constanța atribuia societății Meva Concept SRL, contractul de execuție lucrări de construcții în cadrul proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”, în valoare de aproximativ 90 de milioane de lei Meva Concept a câștigat contractul având subcontractanți pe Hiwaters Solutions, Fraicom SRL și Mooz Services SRL.

Contractul de prestări servicii supervizare lucrări prin diriginți de șantier a revenit Agora Proiect SRL.
 
Hiwaters Solutions SRL - este o firmă din Râmnicu Vâlcea, deținută de Roxana Sevastru, ce are ca obiect de activitate „Alte lucrări speciale de construcții”, înființată în 2019. Pe anul 2022, a raportat trei salariați, o cifră de afaceri de 2,4 milioane lei, și un profit de 1,48 milioane lei (în creștere față de 2021 cu 295%).

Fraicom SRL – firmă cu sediul în București, având ca obiect de activitateafabricarea altor produse din lemn, a articolelor din plută, paie și din alte materiale vegetale împletite. Asociat unic este Vlad-Alexandru Petrescu. Firma a depus cererea de deschidere a procedurii de insolvență/faliment, conform dosarului 24951/3/2023. Este fondată în anul 1993, iar pe ultimul an financiar a raportat 12 salariați, o cifră de afaceri de peste 29,6 milioane lei, dar cu o pierdere record de 4,9 milioane lei, în scădere cu 1.058% față de anul precedent.

Mooz Services – firmă cu sediul social în Constanța, îl avea asociat unic și administrator pe Dumitru Nicolae Picu. Firma înființată în 2015, avea același sediu social (pe strada Constantin Brâncuși) ca și Zoom Logistics Fresh SRL, firma care a închiriat sectorul de plajă Zoom Beach.
Societatea este fondată în septembrie 2015, asociat unic și administrator Picu Dumitru Nicolae, activitate baruri și discoteci, sediul social la domiciliul asociatului.
Încă din 2017 Picu Dumitru Nicolae completează activitatea cu lucrări pregătire teren, foraj și sondaj pentru construcții.
În anul 2021, în aprilie deschide punct de lucru pe Bdul Mamaia 135A-137, iar apoi în luna august 2021 cesionează integral firma seniorului Roșculeț Ionel care schimbă sediul social la adresa de domiciliu din strada Despot Vodă nr. 1 și modifică obiectul principal de activitate în Lucrări de instalații electrice și se retrage complet în februarie 2022.
Ionel Roșculeț nu este și nu a fost înregistrat în nicio entitate juridică, nici înainte și nici după cele șapte luni cât a deținut firma Mooz Services SRL. Ionel Roșculeț îi cesionează integral lui Viorel- Cristinel Farcaș societatea Mooz Services SRL în februarie 2022, potrivit Monitorului Oficial nr. 3.434/16.02.2022.
În prezent, asociat unic și administrator al societății este Cristinel - Viorel Farcaș. Firma are sediul social și în prezent la domiciliul fostului asociat Ionel Roșculeț, pe str. Despot Vodă nr. 1  și puncte de lucru pe Bdul Mamaia nr. 270, bl. L5 dar și în Tulcea, comuna Isaccea. Mooz Services SRL a mai avut punct de lucru pe Cașin nr. 5  la sediul restaurantului Rumen până în aprilie 2022 când proaspătul asociat/administrator a hotărât radierea și completarea cu Activități de inginerie și consultanță tehnică, potrivit Monitorului Oficial nr. 1.599/18.04.2022.
Pentru anul financiar 2021, Mooz Services SRL a raportat o creștere a cifrei de afaceri cu 310% față de anul trecut, ajungând la 17,3 milioane lei, iar profitul a crescut aproape în același ritm, ajungând la 4,22 milioane lei, cu 21 de angajați raportați.

Meva Concept, firmă de apartament  

Societatea s-a înființat în anul 2002, asociat unic fondator și administrator Mârșolea Radu-Valeriu, cu sediul social la adresa de domiciliu a asociatului unic, și cu activitate declarată Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate.

Domiciliul lui Mârșolea Radu-Valeriu,care a fost sediul social al societății Meva Concept până în septembrie 2022, este public de zece ani , respectiv București , sector 6, Bd. Uverturii nr. 8, bl. C2 (și același număr de apartament). Chiar și la începutul anului 2021, conform Mof. 88 /11.01.2021, când Mârșolea Radu-Valeriu, alături de Mârșolea Gabriela-Alina înființează societatea Vadent Office SRL, amândoi au adresa de domiciliu aceeași cu a seciului social Meva Concept SRL. Și sediul social al societății Vadent Office SRL este în sat Dudu, comuna Chiajna, jud. Ilfov.
Asociații se schimbă, sediul social rămâne la domiciliul asociatului unic fondator Mârșolea.

Savan Olivia-Bianca este cooptată de asociatul unic Mârșolea Radu-Valeriu în luna iunie 2016, potrivit Monitorului Oficial nr. 2.180/2016), iar tânăra de 26 de ani (la acea vreme), după ce primește 0,20% din părțile sociale ale societății și funcția de administrator, extinde activitatea cu Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzi și alte activități complementare construcțiilor, până la mijlocul lunii iunie 2016 când preia toată societatea , devenind asociat unic și administrator, conform Monitorului Oficial nr. 2.291/15.06.2016).
Savan nu a schimbat sediul social de la domiciliul asociatului unic fondator, Mârșolea Radu-Valeriu.
Paraschiv Ligia-Andreea (născută în 1998 în Bârlad, adresa de domiciliu este în sat Dodești, județul Vaslui) apare la începutul lunii aprilie 2018.
La nici 20 ani neîmpliniți, pe modelul cum a fost cooptată Savan Olivia-Bianca de către Mârșolea Radu-Valeriu în iunie 2016, primește și Ligia-Andreea 0,2% din capitalul social și funcția de administrator.
Monitorul Oficial 1540/23.04.2018 o declară pe Paraschiv Ligia-Andreea asociat unic și administrator al societății Meva Concept SRL, iar sediul social rămâne tot la domiciliului asociatului unic fondator Mârșolea Radu-Valeriu, adică București, sector 6, Bd. Uverturii nr. 8, bl. C2.
Paraschiv Ligia-Andreea a schimbat sediul social al societății Meva Concept SRL, după patru ani de când este asociat unic și administrator, iar noul sediu a fost publicat în Monitorul Oficial 4061/26.09.2022, la adresa Bucureşti, sectorul 6, Calea Crângaşi nr. 87, etaj 1, tronson A, Biroul nr. 21, conform contractului de închiriere din 01.08.2022 cu Marandi Options SRL.
Meva Conncept SRL sub conducerea Andreei Ligia Paraschiv a luat cinci decizii administrative publicate în Monitorul Oficial, cele mai multe cu extindere obiect de activitate complementare construcțiilor, în septembrie 2021 (mof. 3664/6.09.2021) își prelungește mandatul de administrator pe 49 de ani, iar în luna octombrie 2021(Mof. 4410/27.10.2022) deschide punct de lucru permanent în comuna Peștișani, sat Frâncești. str. Industriei 8, județul Gorj , proprietate achiziționată de societate prin contractul  de vânzare-cumpărare 2024/6.09.2021.

La momentul semnării contractului cu Primăria Constanța avea doar 9 angajați.

În anul 2022 , firma a raportat o cifră de afaceri de 62.753.373 lei, profit de 4.425.722 lei și 65 de angajați. Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 15,57%.

La momentul semnării contractului cu Primăria Constanța aveau raportați doar 9 angajați.

Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 6%, notează www.termene.ro.

Asociatul unic și administratorul Meva Concept SRL este Ligia Andreea Paraschiv. 

Potrivit termene.ro, firma figurează cu 38 de contracte cu instituții publice, care se ridică la peste 200 de milioane de lei.

Proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”
 
Zona de intervenție a proiectului era alcătuită din: I. Strada Ștefan cel Mare; II. Strada Mircea cel Bătrân; III. Bulevardul Mamaia; IV. Bulevardul Ferdinand; V. Strada Mihai Viteazu; VI. Strada I. Ghe. Duca; VII. Strada Atelierelor; VIII. Strada Ștefan Mihăileanu; IX. Strada Cuza Vodă; X. Strada General Manu; XI. Strada Răscoalei 1907; XII. Strada Miron Costin; XIII. Strada Ion Lahovari și XIV. Strada Jupiter.

Proiectul de îmbunătățire a mobilității urbane durabile prevede reabilitarea și extinderea zonei pietonale multifuncționale de pe strada Ștefan cel Mare (15.780 mp), precum și reabilitarea trotuarelor străzilor adiacente (30.066 mp) și crearea de zone cu spațiu partajat (3.029 mp).

Potrivit proiectului, esplanada de pe strada Ștefan cel Mare trebuia să fie îmbogățită cu peste 5.000 mp de spațiu verde, să se amplaseze fântâni arteziene și să fie montat mobilier urban inteligent prevăzut cu bănci, spații de ședere, rasteluri de biciclete și cișmele, se vor monta sisteme de informare cu mesaje variabile și va fi instalat un sistem de supraveghere video.

Lucrările includeau modernizarea rețelei de iluminat public și reabilitarea pasajului pietonal. Infrastructura de semnalizare rutieră din zona centrală o orașului va fi adaptată la nevoile persoanelor cu dizabilități și cu mobilitate redusă.

Pe zona adiacentă, reprezentând bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, erau vizate reabilitarea  traseelor pietonale și introducerea de benzi unice de transport public (2,817 km) și piste pentru biciclete(5,304 km).

De asemenea, urma să beneficieze de iluminat public pentru carosabil, trotuare, piste de biciclete și iluminat smart pentru trecerile de pietoni iar stațiile de autobuz vor fi modernizate.

Pe străzile străzile Mihai Viteazu, I. Gh. Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoalei 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter urma să fie reabilitate și extinse trotuarele și modernizat iluminatul public, potrivit proiectului.

Durata de execuție a lucrărilor trebuia să fie de 18 luni, nu s-au încheiar nici până în prezent.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Oficial Primăria Constanța cere rezilierea contractului cu Meva Concept SRL. Când va intra în vigoare?

Primăria susține că Meva Concept SRL, firma care derulează proiectul de mobilitate din centrul Constanței, face obiectul unei cercetări a Departamentului pentru luptă Antifraudă (DOCUMENTE)
 
Oficial! DLAF confirmă acțiunea de control cu privire la proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”!
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Somație de plată către Primărie expiră chiar în ziua alegerilor Antreprenorul lucrărilor de mobilitate din centrul Constanței, Meva Concept vrea să înceapă testele pentru finalizarea recepției (DOCUMENT)

05 Jun 2024 1303

ADR Sud-Est contrazice municipalitatea Finanțarea proiectului de mobilitate nu a fost în condiționată de tranformarea bulevardului Ferdinand din Constanța în arteră cu sens unic! (DOCUMENTE)

03 May 2024 2492

IPJ a amendat executantul lucrărilor pentru fleacuri Sute de constănțeni au depus petiții pentru a stopa resistematizarea rutieră pe Ferdinand și Cuza Vodă! (DOCUMENTE)

18 Feb 2024 2625

Primăria susține că Meva Concept SRL, firma care derulează proiectul de mobilitate din centrul Constanței, face obiectul unei cercetări a Departamentului pentru luptă Antifraudă (DOCUMENTE)

05 Feb 2024 5043

Aproape 250 de persoane fizice și juridice au depus o plângere prealabilă la Primăria Constanța. Este vizat proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului”(DOCUMENTE +FOTO)

19 Oct 2023 10624

Firmă de apartament, antreprenor general. Proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”, prelungit oficial până la finalul anului (DOCUMENTE)

30 Jun 2023 2403

Noul termen pentru finalizarea șantierului de pe Ștefan cel Mare din Constanța este 1 septembrie. Iată ce prevede proiectul tehnic (DOCUMENT)

01 Jun 2023 7537

SRL-ul lui Nicolae Picu preluat cu acte, utilaje și contracte de Viorel Farcaș Cum a ajuns Mooz Services SRL, vioara întâi în proiectul de reabilitare din centrul Constanței?(Documente+Galerie Foto+Video)

29 May 2023 4516

Noi reglementări pe un tronson al străzii Mircea cel Bătrân din Constanța! Important pentru șoferi

12 Jan 2023 2253

Atenție, constănțeni! Au început lucrările și pe bulevardul Ferdinand. Dispar locurile de parcare, iar spre Gară nu vor putea circula decât autobuzele (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Jul 2022 6311

Ce obligații au agenții economici care vor să obțină acces la infrastructură prin proiectul de reabilitare a zonei centrale a municipiului Constanța?

30 Oct 2021 2256

Continuă lucrările în cadrul proiectului „Acces şi mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanţa” la Poarta 1 (galerie foto)

14 Sep 2021 1738

Bucureștenii de la Meva Concept au câștigat contractul de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare din Constanța şi de modernizare a străzilor adiacente

11 Jun 2021 7259

Agora Proiect SRL și-a adjudecat dirigenția de șantier în cadrul proiectului de reabilitare a zonei centrale din municipiul Constanța

27 Mar 2021 4017

Primăria cumpără servicii de consultanţă pentru reabilitarea zonei centrale a municipiului Constanța

03 Nov 2020 1848