Petre Buduru, din nou pe teren, în tricoul Farului Constanța „Mi-a făcut plăcere să-l admir pe Gică Hagi, la 17 ani. Era un copil minune“ (GALERIE FOTO)

  • Petre Buduru a venit la Constanța ca fotbalist în 1976 și a agățat ghetele în cui la finele sezonului 1987/1988.
 

Lovitura simbolică de start a meciului Farul Constanța - Rapid 2-1, din ultima etapă a sezonului regular al Superligii, a fost dată de Petre Buduru, care a activat la gruparea de pe litoral între 1976 și 1994, fiind jucător, antrenor și președinte.

Purtând un tricou al „marinarilor“, cu mesajul „Farul Forever“, fostul mare fotbalist a pătruns iar pe teren, pentru Farul, fiind pentru câteva momente alături de golgeterul Denis Alibec, în atacul echipei constănțene. A dat startul simbolic, iar apoi a ieșit de pe gazon, în aplauzele spectatorilor, nu înainte de a se îmbrățișa, pe margine, cu Gheorghe Hagi, managerul tehnic al Farului.


„Sunt considerat un om născut aici“

„Farul este marea mea dragoste în plan fotbalistic. La acest club am jucat foarte mulți ani și sunt considerat un om născut aici. La Constanța mi-am petrecut cei mai mulți ani din viață. Mai mult, am moștenit după Revoluție echipa, am știut să pot s-o gestionez și să pot s-o mențin în prima ligă, în acei ani, atunci când vremurile erau cu semnul întrebării și fiecare căuta să poată să se întrețină. Cu factorii locali și cu oamenii de suflet, am reușit să facem o echipă care să poată rezista în Divizia A“, a declarat Petre Buduru, într-un interviu la Farul TV.
 

„Toți au fost jucători de valoare“

Acum în vârstă de 69 de ani, Buduru a venit la Constanța ca fotbalist în 1976. „Primul pas a fost făcut cu facultatea, am venit la malul mării cu aceasta. După ce am terminat studiile, am fost considerat un om și un fiu al Constanței, iar eu m-am adaptat acestui oraș, unul nemaipomenit, în care mi-am făcut familia și prietenii. Toți sunt aici. Atmosfera de atunci din sânul lotului era diferită față de cea de acum, dar din puntul de vedere al activității sportive am avut o echipă bună, foarte bună, cu jucători care în fotbalul românesc au reprezentat ceva și și-au pus ștampila ca fotbaliști de înaltă ținută, ca Peniu, regretații Antonescu și Ștefănescu ș.a.m.d. Nu-i pot enumera pe toți, însă toți au fost jucători de valoare“, a mai spus Petre Buduru, conform aceleiași surse.
 

Amintiri plăcute

Martor la debutul la seniori, la Farul, al lui Gică Hagi, Petre Buduru l-a sprijinit, ca și ceilalși colegi ai săi, în acele momente, pe viitorul „Rege“. „Mi-a făcut plăcere să-l admir pe Gică Hagi, la 17 ani, să văd cum a apărut imediat în fotbalul românesc. El juca la echipa mare duminica, marți la Viitorul, dar și la juniori republicani, joi. Era un copil minune, care a demonstrat apoi că e cea mai mare valoare a fotbalului românesc. Am amintiri plăcute din activitatea mea la Farul și mă pot lăuda cu ele. Când am moștenit echipa, ca președinte al clubului, prima dată am început cu investițiile în stadion, am făcut construcția potcoavei. Director la direcția de sport locală era Elena Frîncu, ne-au sprijinit și oameni din conducerea Ministerului, Cornel Dinu a contribuit foarte mult pentru finanțarea acelei construcții. Acum mă bucur că s-a hotărât să avem un stadion modern, astfel încât să ne mândrim cu echipa. Rezultatele obținute până acum ne obligă să venim și cu investiții“, a mai spus Buduru.
 

După promovare, a agățat ghetele în cui

Acesta a agățat ghetele în cui la la vârsta de 35 de ani, la finele sezonului 1987/1988, unul care a consfințit o nouă promovare a Farului în prima divizie. „Sigur că în Divizia A este foarte greu, dar, dacă dăm dovadă încă o dată de disciplină și dacă ne pregătim conștiincios, vom fi o surpriză plăcută în eșalonul cel mai înalt al fotbalului românesc. Mă bucur că, la vârsta de 35 de ani, am reușit să fiu încă o dată alături de echipă, iar cu această ocazie îmi fac și retragerea din activitatea sportivă“, spunea atunci Buduru, într-un reportaj al Televiziunii Române cu ocazia promovării Farului.
 

Antrenor încă de când era jucător activ

După aproape 35 de ani de la acel moment, fostul jucător a completat, la Farul TV. „Aveam o vârstă totuși, care nu că mă obliga să mă retrag, dar fiecare avem o limită în activitatea sportivă. Imediat mi-am reluat activitatea în cadrul clubului, pe care l-am ținut apoi în viață, și din punct de vedere financiar, până în 1994. La Farul, încă de când eram jucător activ, eram și antrenor la centrul de copii și juniori, dar cel mai mult m-am implicat fiind la conducerea clubului, atunci când vremurile erau foarte grele, iar echipa avea nevoie de un conducător care să decidă vizavi de finanțare și investiții“, a menționat Petre Buduru.
 

„Ne mândrim că Hagi s-a născut în zona Dobrogea“

Acesta are acum și el satisfacția unui sezon foarte bun al Farului și s-ar bucura mult ca „marinarii“ să iasă campioni. „Mă bucură cum arată Farul astăzi și că avem un investitor, Gică Hagi, care e un nume în fotbalul european și mondial. Ne mândrim cu el că s-a născut în zona Dobrogea. În aceste vremuri din ce în ce mai grele, s-a găsit un om care să investească, să dea orașului exact ce merită. Primul pas a fost înființarea Academiei Hagi, care pentru Constanța reprezintă un viitor frumos. Văd că și autoritățile locale au fost receptive și au reacționat imediat. Vor să țină pasul cu performanțele lui Gică Hagi. Astfel, sportul constănțean și fotbalul în special vor avea numai de câștigat. După părerea mea, Farul e cea mai bună echipă din campionat. Promovează an de an jucători, iar în această structură Gică Hagi a avut o viziune. A fost la echipe mari ca jucător și a putut să «fure» din organizarea lor și din modul în care sunt promovați jucătorii din centrul de copii și juniori. Este singura echipă care are și producție, și finalizare. M-aș bucura ca Farul să iasă campioană, în primul rând pentru Gică Hagi și în al doilea rând pentru iubitorii fotbalului din Constanța“, a menționat Petre Buduru.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: Farul Constanța
Citește și:

Coincidenţele uneia dintre cele mai trainice prietenii din istoria FC Farul
Cum au devenit Paul Peniu şi Petre Buduru „fraţi siamezi“


„I-a dat o palmă de l-a învârtit de două ori“
Debutul lui Hagi la FC Constanţa şi în Divizia A, povestit de foştii săi colegi

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Foști președinți ai Farului Petre Buduru, Paul Peniu și Hacic Garabet își serbează miercuri zilele de naștere. Pentru primii doi, bucurie dublă!

29 Jun 2022 3152

Modificări în societatea Azochim Complex SRL, în care era asociat și fostul fotbalist Petre Buduru. Cine e noul administrator

09 Jun 2022 1693

Fost fotbalist și președinte la Farul Constanța Petre Buduru nu mai este asociat și administrator la firma Astra Ecopetrol

10 Apr 2022 3687

Fost președinte al FC Farul Constanța. Cum și-a încheiat Hacic Garabet cariera de rugyst „Aoleu, îl omoară pe tăticuțu!“

23 Nov 2021 5744

S-a înființat Astra Energy SRL. Doi fondatori. Unul e fostul fotbalist Petre Buduru, care are și calitatea de administrator

22 Sep 2021 1964

Fostul fotbalist Petre Buduru, cooptat ca asociat în societatea North Chemical Complex

24 Jun 2021 3657

Petre Buduru a cesionat jumătate dintre părțile sociale pe care le deține în societatea Astra Oil Prod

11 Jun 2021 3498

Constanţa Petre Buduru şi Dennis Şerban, asociaţii societăţii Jepp SRL, au hotărât majorarea capitalului social

25 Jan 2021 3497

Cât deţine Petre Buduru din capitalul social al firmei Azochim Complex, în urma cooptării unui nou asociat

08 Jan 2021 3825

Constanţa Schimbări în societatea Jepp SRL. Câte părţi sociale deţin acum asociaţii Dennis Şerban şi Petre Buduru

07 Jan 2021 3943

Petre Buduru, noul administrator Astra Oil Prod a deschis un punct de lucru în Portul Constanța

06 Oct 2020 4399

Constanța Statut nou pe care-l deține Petre Buduru în societatea Astra GP Ecologic

03 Oct 2020 3368

Societatea Astra Ecopetrol Petre Buduru a căpătat statut de asociat unic și administrator

28 Sep 2020 2785

Constanța Dennis Șerban, în locul lui Petre Buduru, în funcția de administrator al societății Jepp SRL

19 Sep 2020 5151

Trei foști președinți ai FC Farul Constanța își serbează astăzi ziua de naștere. Doi dintre ei, sărbătoriți și pentru ziua numelui!

29 Jun 2020 3081