Proces fără precedent pentru justiția din Constanța! Cum a închis Curtea Supremă dosarul

Judecătorul Ciprian Coadă, în studioul ZIUA LIVE
  • Sancțiunile dictate în decembrie 2021 de către Secția pentru Judecători în materie disciplinară a CSM față de cei cinci judecători ai Curții de Apel Constanța au zguduit din temelii întreaga justiție din Dobrogea, atât prin prisma numărului judecătorilor sancționați, cât și prin prisma gravității sancțiunilor aplicate.
  • Acum, Curtea Supremă a decis anularea acestor sancțiuni. Definitiv.
 
Cinci judecători ai Secției Penale a Curții de Apel Constanța au câștigat procesul deschis în urma asprelor sancțiuni disciplinare dictate față de aceștia de către Consiliul Superior al Magistraturii, într-un demers fără precedent pentru justiția din Constanța și nu numai!
 
Este vorba despre dosarul 1409/1/2022, aflat în atenția Completului de 5 Judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, dosar în care magistrații Ciprian Coadă, Virgil Marius Ungureanu, Iulia Cezara Suciu, Valentina Boboc și Georgiana Anghel Tudor au atacat hotărârea Secției pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii ce îi viza.
 
Legat de cei cinci magistrați de la Secția Penală a Curții de Apel Constanța, Secția pentru Judecători în materie disciplinară a CSM a decis să admită acțiunea disciplinară promovată față de aceștia de către Inspecția Judiciară.
 
Abateri imputate și sancțiuni aplicate
 
Inspectorii judiciari i-au acuzat pe cei cinci judecători de „nerespectarea în mod nejustificat a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente“, iar magistrații Valentina Boboc și Georgiana Anghel Tudor au fost acuzate, totodată, și de „exercitarea funcției cu rea-credință“.
 
Sancțiunile disciplinare aplicate de CSM au fost, pentru magistratul Ciprian Coadă – suspendarea pentru o perioadă de patru luni, pentru magistrații Iulia Cezara Suciu și Marius Virgil Ungureanu – diminuarea indemnizației de încadrare lunară brută cu 25%, pentru o perioadă de un an, iar pentru magistrații Valentina Boboc și Georgiana Anghel Tudor s-a dispus retrogradarea de la gradul profesional de judecător de curte de apel la cel de judecător de tribunal.
 
Acum, Curtea Supremă a României a casat această hotărâre a Secției pentru Judecători a CSM și a respins acțiunea disciplinară față de magistrații Ciprian Coadă, Iulia Cezara Suciu și Marius Virgil Ungureanu.
 
De asemenea, a fost respinsă acțiunea disciplinară și față de magistrații Valentina Boboc și Georgiana Anghel Tudor pentru abaterea constând în „exercitarea funcției cu rea-credință“.

 
Cu majoritatea opiniilor judecătorilor din complet, magistraților Valentina Boboc și Georgiana Anghel Tudor le-a fost aplicată sancțiunea avertismentului pentru abaterea constând în „nerespectarea în mod nejustificat a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente“.
 

Opinia separată formulată cu privire la acest punct a fost tot în sensul de a se respinge și această acțiune disciplinară față de cele două judecătoare.
 
Decizia de ieri a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României este definitivă.
 
Pentru a contextualiza, mai este de spus că sancțiunile dictate în decembrie 2021 de către Secția pentru Judecători în materie disciplinară a CSM față de cei cinci judecători ai Curții de Apel Constanța au zguduit din temelii întreaga justiție din Dobrogea, atât prin prisma numărului judecătorilor sancționați, cât și prin prisma gravității sancțiunilor aplicate.
 
Acum, Curtea Supremă a decis anularea acestor sancțiuni.
 
Minuta Deciziei civile 255/2022
 
Iată minuta Deciziei civile nr. 255 din dosarul 1409/1/2022:
 
„Minuta deciziei civile nr. 255. Cu unanimitate, Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de doamna judecător Anghel Tudor Georgiana, domnul judecător Coadă Ciprian, doamna judecător Suciu Iulia Cezara şi doamna judecător Boboc Valentina împotriva încheierilor premergătoare, pronunţate de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr. 13/J/2021.
 
Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva Hotărârii nr. 26J din 13 decembrie 2021, pronunţată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr. 13/J/2021.
 
Admite recursurile declarate de doamna judecător Anghel Tudor Georgiana, domnul judecător Coadă Ciprian, doamna judecător Suciu Iulia Cezara, doamna judecător Boboc Valentina şi domnul judecător Ungureanu Virgil-Marius împotriva Hotărârii nr. 26J din 13 decembrie 2021, pronunţată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr. 13/J/2021.
 
Casează hotărârea atacată.
 
Respinge acţiunea disciplinară faţă de domnul judecător Coadă Ciprian, doamna judecător Suciu Iulia Cezara şi domnul judecător Ungureanu Virgil-Marius pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m) teza a doua din Legea nr. 303/2004.
 
Respinge acţiunea disciplinară faţă de doamna judecător Anghel Tudor Georgiana şi doamna judecător Boboc Valentina pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza întâi din Legea nr. 303/2004.
 
Cu majoritate, În temeiul art. 100 lit. a) din Legea nr. 303/2004, aplică doamnei Anghel Tudor Georgiana - judecător în cadrul Curţii de Apel Constanţa sancţiunea disciplinară constând în „avertisment” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m) teza a doua din Legea nr. 303/2004.
 
În temeiul art. 100 lit. a) din Legea nr. 303/2004, aplică doamnei Boboc Valentina - judecător în cadrul Curţii de Apel Constanţa sancţiunea disciplinară constând în „avertisment” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m) teza a doua din Legea nr. 303/2004.
 
Definitivă.
 
Pronunţată astăzi, 23 noiembrie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 din Codul de procedură civilă.
 
Cu opinia separată a domnului judecător Cosmin Horia Mihăianu în sensul respingerii acţiunii disciplinare faţă de doamna judecător Anghel Tudor Georgiana şi doamna judecător Boboc Valentina şi pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m) teza a doua din Legea nr. 303/2004“.
 
Astfel a fost închis, definitiv, procesul fără precedent pentru justiția din Dobrogea - și nu numai!
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
CSM a dictat sancțiuni fără precedent pentru cinci judecători de la Curtea de Apel Constanța! (DOCUMENT)
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trafic aglomerat în Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea! Zeci de TIR-uri așteaptă să treacă Dunărea spre Ucraina (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Nov 2022 673

În urmă cu scurt timp! Cei cinci judecători ai Curții de Apel Constanța aspru sancționați de CSM, victorioși la Curtea Supremă! Definitiv

23 Nov 2022 1221

Curtea Constituțională, sesizată la cererea a cinci judecători din Constanța! Ce au cerut magistrații

25 Oct 2022 853

Curtea Supremă a României judecă un proces fără precedent pentru justiția din Constanța! S-a stabilit primul termen (DOCUMENT)

13 Oct 2022 1451

A fost suspendat accesul la coada de aşteptare la sicriul reginei Elisabeta a II-a

16 Sep 2022 1081

Coloană de TIR-uri pe A4, spre Portul Constanța (VIDEO)

12 Jul 2022 1342

Ghiulul, călugărița și Da Vinci. Cum s-a pierdut o femeie din Focșani la Constanța

06 Jul 2022 1389

Cel puţin 10 persoane care stăteau la coadă la pâine au fost ucise într-un bombardament rusesc, în Ucraina (VIDEO)

16 Mar 2022 950

Cozi interminabile la Constanța! Cu cât a crescut numărul de cereri pentru eliberarea de pașapoarte (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Mar 2022 2002

Aglomerație la benzinăriile din Constanța. Zeci de șoferi alimentează de frica noilor scumpiri (GALERIE FOTO și VIDEO)

09 Mar 2022 10339

Definitiv Primarul din Constanța, autorizat să desființeze antenele Vodafone

09 Feb 2022 18956

Ce judecător a recuzat fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu

17 Dec 2021 1877

Fără precedent! Cine sunt magistrații de la Curtea de Apel Constanța aspru sancționați de CSM. Averea și interesele (DOCUMENTE)

15 Dec 2021 2744

CSM a dictat sancțiuni fără precedent pentru cinci judecători de la Curtea de Apel Constanța! (DOCUMENT)

13 Dec 2021 2593

Bancul zilei. Magazinul din pădure

08 Dec 2021 1163