VIDEO Procurorii din Mangalia cer strămutarea dosarului privind tragedia de la 2 Mai! Ce spune avocatul Adrian Cuculis

  • Matei Vlad Pascu este suspectat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.
  • Inspecția Judiciară s-a autosesizat în cazul judecătoarei Ioana-Ancuța Popoviciu vineri, 23 februarie 2024, după ce la termenul trecut în dosarul accidentului de la 2 Mai judecătoarea în cauză a întrebat părțile prezente dacă este prezent în sala de judecată, Sebastian Andrei Olariu, tânărul decedat în accident ceea ce a stârnit nemulțumire printre rudele și apropiații decedaților.
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța vor analiza la data de 2 aprilie 2024 cererea procurorilor din Mangalia privind strămutarea dosarului privind tragediei de la 2 Mai, din  județul Constanța, proces în care Vlad Matei Pascu este judecat pentru uciderea din culpă a doi tineri și rănirea altor trei.
 
Cauza se află în prezent pe rolul Judecătoriei Mangalia, în atenția completului de judecată prezidat de Ioana-Ancuța Popoviciu.
 
Avocatul Adrian Cuculis, unul dintre avocații victimelor accidentului mortal de la 2 Mai, județul Constanța, este de părere că cererea procurorilor „ar trebui să fie în mod evident respinsă“! Avocatul Cuculis a readus în discuție solicitarea prin intermediul căreia a cerut schimbarea judecătorului investit cu soluționarea cauzei, cerere respinsă.
 
Iată ce a declarat avocatul Adrian Cuculis: 
 

„În mod evident, dosarul tragediei de la 2 Mai nu este un dosar simplu de gestionat, nici din punct de vedere emoțional, nici din punct de vedere juridic / judiciar!
 
Dar, bineînțeles, nici din punct de vedere al interacțiunii cu presa și bineînțeles cu familiile victimelor, care pur și simplu sunt revoltate după ultimele două termene.
 
Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, probabil, încearcă în momentul de față să spună că ar putea să fie tulburată ordinea publică în condițiile în care dosarul ar mai continua acolo de parcă nu în orice altă instanță s-ar întâmpla exact același lucru.
 
Din punctul meu de vedere, cererea ar trebui să fie în mod evident respinsă, ci mai degrabă cererea noastră de recuzare a judecătorului care noi considerăm că s-a ante pronunțat pe o anumită cerere respectiv cea de schimbarea încadrării juridice a faptei, respingând-o cumva prin admiterea cererii de procedură simplificată în cazul lui Vlad Pascu.
 


Atunci, sigur, că cererea depusă la Curtea de apel Constanța, din această perspectivă, nu arată nimic altceva decât dorința organelor judiciare de
Parchet, de acolo, de a strămuta cauza din circumscripția teritorială a Judecătoriei Mangalia într-o altă circumscripție teritorială care să țină tot de Curtea de apel Constanța.
 

Cel mai probabil ar fi Judecătoria Constanța care ar putea să preia acest dosar.
 
În tot cazul, din punctul meu de vedere, lucrurile sunt unele foarte clare: dosarul 2 mai, cel puțin până în acest punct, până în acest punct procesual, a avut mari probleme de procedură și probabil că dacă lucrurile vor continua la fel ar putea să intervină orice fel de decizie oricât de anormal ar putea să pară“.

 
Matei Vlad Pascu este suspectat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.
 

„În sarcina inculpatului, s-a reţinut că, în dimineaţa zilei de 19.08.2023, a condus, pe drumurile publice, un autovehiculul, sub influenţa substanţelor psihoactive, iar, la intrare în localitatea 2 Mai, a acroşat un grup de persoane care se deplasau pe marginea drumului. În urma impactului, a rezultat decesul numiţilor O.A.S. (21 ani) şi D.R.M. (20 ani), precum şi vătămarea corporală a numiţilor B.D.D. (18 ani), C.V.A. (20 ani) şi I.C.I. (20 ani). De asemenea, se reţine că, după producerea accidentului, inculpatul a părăsit locul accidentului, fiind ulterior depistat pe raza localităţii Vama Veche. Menţionăm că inculpatul P.M.V. a fost cercetat în stare de arest preventiv, iar, prin rechizitoriu, s-a solicitat menţinerea măsurii preventive dispusă în cauză. Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, se mai arată în comunicatul procurorilor.

 
Autosesizarea Inspecției Judiciare
 
Reamintim că, Inspecția Judiciară s-a autosesizat în cazul judecătoarei Ioana-Ancuța Popoviciu vineri, 23 februarie 2024, după ce la termenul trecut în dosarul accidentului de la 2 Mai judecătoarea în cauză a întrebat părțile prezente dacă este prezent în sala de judecată, Sebastian Andrei Olariu, tânărul decedat în accident ceea ce a stârnit nemulțumire printre rudele și apropiații decedaților.
 
Sesizarea din oficiu vizează respectarea obligația de studiere a dosarelor anterior ședinței de judecată (inclusiv din perspectiva prezenței în instituție a judecătorului anterior acestei date), maniera de gestionare a dosarelor și ședințelor de judecată, comportamentului judecătorului în ședințele de judecată, în principal cu referire la ședința de judecată din data de 22.02.2024, precum și existența unor eventuale situații de incompatibilitate în legătură cu dosarul menționat.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Avocatul Adrian Cuculis, după termenul de la Judecătoria Mangalia
„Dacă făceam ședință de bloc să schimbăm administratorul ieșea mai bine!“ (FOTO+VIDEO)


 
Exclusiv!
Procurorii din Mangalia cer strămutarea! Pascu Matei Vlad ar putea fi judecat la o altă instanță

 
 
Dosarul tragediei de la 2 Mai
Avocatul din oficiu al lui Vlad Matei Pascu, explicații pe înțelesul tuturor despre cererea de strămutare


 
Exclusiv!
Șeful procurorilor din Mangalia, primele declarații după cererea de strămutare a dosarului privind tragedia de la 2 Mai

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea de Apel Constanța, motivare importantă în cazul tragediei de la 2 Mai! „Nu rezultă suspiciuni care ar putea pune sub semnul îndoielii imparțialitatea şi obiectivitatea judecătorilor de la Mangalia“

25 Apr 2024 1379

Motivare CSM Consiliul Superior al Magistraturii respinge cererea de suspendare din magistratură a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța (MINUTA)

24 Apr 2024 836

Inspecția Judiciară propune suspendarea din funcție a judecătoarei Popoviciu Ancuța, de la Mangalia! Totul s-ar putea decide azi la CSM!

23 Apr 2024 567

Declarații cutremurătoare! Una dintre supraviețuitoarele tragediei de la 2 Mai povestește chinul prin care a trecut! (VIDEO)

18 Apr 2024 1208

Județul Constanța Familiile tinerilor uciși la 2 Mai au ajuns la locul accidentului (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 590

VIDEO „Cazul 2 Mai ar putea fi reluat de la 0“ Avocatul Adrian Cuculis, declarații după anunțul Inspecției Judiciare privind-o pe judecătoarea Popoviciu, de la Mangalia

16 Apr 2024 1274

UPDATE Demonstrație în memoria victimelor accidentului de la 2 Mai, la Judecătoria Constanța (FOTO+VIDEO)

16 Apr 2024 960

Tribunalul Constanța decide marți libertatea lui Vlad Matei Pascu, din București, acuzat de producerea tragediei de la 2 Mai!

15 Apr 2024 893

Judecătoria Mangalia decide mâine libertatea lui Vlad Pascu, acuzat de tragedia de la 2 Mai!

08 Apr 2024 766

UPDATE Un nou termen la Judecătoria Mangalia în dosarul tragediei de la 2 Mai! Cererea de schimbare a încadrării juridice, respinsă de instanță (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 1174

Curtea de Apel Constanța analizează astăzi cererea de strămutare a dosarului tragediei de la 2 Mai!

02 Apr 2024 530

Exclusiv! Șeful procurorilor din Mangalia, primele declarații după cererea de strămutare a dosarului privind tragedia de la 2 Mai

21 Mar 2024 1461

Dosarul tragediei de la 2 Mai Avocatul din oficiu al lui Vlad Matei Pascu, explicații pe înțelesul tuturor despre cererea de strămutare

20 Mar 2024 1773

Exclusiv! Procurorii din Mangalia cer strămutarea! Pascu Matei Vlad ar putea fi judecat la o altă instanță

19 Mar 2024 1166

LIVE VIDEO Părinții tinerilor uciși în tragedia de la 2 Mai, județul Constanța, au ajuns la locul accidentului (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Mar 2024 1390