Ciucă, întrevedere cu delegația FMI, aflată în România pentru misiunea anuală de evaluare

FMI foto pixabay
  • Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a primit astăzi, la Palatul Victoria, delegația Fondului Monetar Internațional, aflată în România pentru misiunea anuală de evaluare.

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de când România este membră a FMI, ocazie folosită de premierul român pentru a mulțumi reprezentanților Fondului pentru asistența tehnică și financiară de care a beneficiat țara noastră în toți acești ani.

Premierul Nicolae Ciucă a apreciat evaluările pozitive ale misiunii Fondului Monetar Internațional, precum și îndrumările făcute la nivelul politicilor fiscale în vederea reducerii deficitelor și asigurării unei creșteri economice sănătoase, în contextul dificil generat la nivel european și internațional de efectele crizelor recente.

,,M-am bucurat să văd că evaluările evidențiază creșterea economică obținută de România în condițiile dificile în care ne aflăm. Acest lucru ne confirmă că măsurile pe care le-am luat în această perioadă au fost corecte și ne oferă încrederea pentru a continua reformele și politicile guvernamentale pe care ni le-am asumat. Pentru România, Planul Național de Redresare și Reziliență înseamnă reforme care garantează o dezvoltare sustenabilă și eficientă", a subliniat premierul Ciucă.


Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat eforturile autorităților, în conjunctura  geo-politică și economică actuală, de a asigura sprijin pentru refugiații din Ucraina și de a crește reziliența economiei la factorii externi, care au un impact important la nivelul economiei naționale și regionale.

În acest context, șeful Executivului a evidențiat importanța pe care o acordă Guvernul României dezvoltării agriculturii în vederea asigurării securității alimentare și investițiilor destinate creșterii capacității de a produce energie electrică din resurse regenerabile și exploatării gazului din Marea Neagră.


,,România are capacitatea și dorința de a deveni independentă energetic în următorii ani. Investițiile în noi capacități de producție energetică, precum și exploatarea gazului din Marea Neagră vor asigura independența energetică a României și ne vor oferi oportunitatea de a deveni un pilon important pentru securitatea energetică a Europei", a declarat premierul.

 

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat măsurile Guvernului în sprijinul economiei, dar și al cetățenilor vulnerabili, afectați de creșterea prețurilor și de problemele din lanțul de aprovizionare, ca urmare a agresiunii militare ruse din Ucraina, atât pentru stimularea investițiilor, cât și pentru sprijinirea categoriile afectate de creșterile de prețuri la energie și alimente.


Pachetul de măsuri ”Sprijin pentru România”, în valoare de 17,3 miliarde de lei, acordă pentru investiții și dezvoltare 60% din suma alocată, iar în prezent circa două treimi din acest pachet de măsuri este deja implementat. Investițiile reprezintă un obiectiv asumat al Guvernului și șansa unei creșteri economice sustenabile, iar anul acesta România are cel mai mare buget de investiții din ultimii 30 de ani, respectiv 88 de miliarde de lei. Prim-ministrul a arătat că Executivul abordează integrat fondurile care contribuie la dezvoltarea țării, menționând programele operaționale aferente cadrului financiar multianual 2014-2020, dar și celui pentru perioada 2021-2027, care are majoritatea programelor pregătite pentru atragerea de fonduri europene.


Ambele părți au subliniat importanța digitalizării, atât pentru dezvoltarea și modernizarea economiei, cât și pentru obținerea unei mai bune performanțe fiscale. În acest sens, premierul României a prezentat principalele măsuri implementate și efectele care se resimt deja în funcționarea sistemelor de linie.


În cadrul dialogului, reprezentanții FMI au arătat apreciere pentru eforturile făcute în sensul controlului asupra creșterii inflației, dar și a respectării angajamentelor asumate în privința deficitului. În acest sens, premierul a menționat decizia luată pentru tăierea cheltuielilor guvernamentale.


"Acest raport reprezintă pentru Guvernul României nu doar o fotografie de etapă pentru situația economică a țării, dar și un vot de încredere primit din partea uneia dintre cele mai importante instituţii financiare internaționale, care cunoaște îndeaproape evoluția noastră din ultimii zeci de ani", a declarat premierul Nicolae Ciucă.
 
 

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

După bătaia din Parlamentul României Reacția lui Nicolae Ciucă - „Avem datoria morală de a da un exemplu de comportament decent și civilizat”

21 May 2024 432

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, își lansează în luna iunie cartea „Un ostaș în slujba țării”

20 May 2024 443

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „România își aniversează astăzi al 147-lea an de independență“

10 May 2024 382

Ce spune președintele PNL Nicolae Ciucă despre o candidatură la alegerile prezidențiale

08 May 2024 556

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă „România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia“

14 Apr 2024 472

Tulcea Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine dezvoltarea infrastructurii porturilor de la Dunăre

13 Apr 2024 502

Declarațiile primarului Chițac și ale lui Nicolae Ciucă referitor la stadionul Farul din Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 1070

Președintele PNL, Nicolae Ciucă „Sunt sigur că, pe 9 iunie, echipa liberală din Constanța va ieși învingătoare“

12 Apr 2024 807

LIVE VIDEO+TEXT Liderii PNL sunt prezenți la Constanța la lansarea candidaților partidului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Apr 2024 1564

PNL Constanța își lansează candidații pentru alegerile locale! Președintele PNL, Nicolae Ciucă, prezent la eveniment

10 Apr 2024 902

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Trebuie să continuăm politicile care promovează egalitatea de șanse și combat violența împotriva femeilor”

08 Mar 2024 427

Nicolae Ciucă „În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în UE"

02 Mar 2024 662

LIVE VIDEO TEXT Liderii Coaliției anunță când vom merge la vot anul acesta

21 Feb 2024 1058

UPDATE Preşedinţii Ciolacu şi Ciucă, vor anunţa la ora 19,00, decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an!

21 Feb 2024 680

Românii din Spania pot avea, din acest an, dublă cetăţenie

19 Feb 2024 1275