Animalule! Variaţiuni pe o temă dată

ada_noua.jpgPerioada campaniei electorale n-ar trebui să fie o scuză pentru parlamentarii şi primarii care fac şi spun lucruri trăsnite. Mai trăsnite decât de obicei. Sunt zilele alea nebune în care lumea dă impresia unei fierberi, a unei clocotiri. Candidaţii apar şi dispar precum ciupercile după ploaie, oamenii se gândesc şi se răzgândesc, negociază şi renegociază funcţia, mandatul, foloasele. E mai ales vremea figurilor providenţiale, a salvatorilor naţiunii, a supereroilor care, pentru binele comunităţii, de dragul ei, schimbă barca în care au vâslit în ultimii ani. E vorba despre animalul politic, animalul de pradă, ale cărui instincte de supravieţuire par să se ascută.

Asistăm, în această perioadă, la o masivă emigrare către partidele din Opoziţie. De pe margine, se creează impresia unui tablou pictat în timp real, sub ochii noştri. Ca şi cum cel mai controversat artist plastic contemporan dă viaţă unei lucrări care înfăţişează o imensă groapă de deşeuri, în care domnesc pet-urile reciclabile. Reciclabilii ăştia sunt dezertorii. Trădătorii zilei de azi, imaculaţii zilei de mâine, căci formaţiunile care i-au „înfiat" vor avea grijă să-i cureţe cu atenţie de păcatele acumulate pe vremea când aveau altă culoare. Ce mi se pare jenant e modul în care animalul politic pare să propovăduiască despre mântuirea colectivă, universală. Veniţi de luaţi găleata! Nu, nu pe cea galbenă, ci pe aia roşie! Nu, nu pe aceea oranj! Luaţi-o p-asta mov! Animalul pândeşte, aşteaptă, rumegă. Să plece sau nu? Să meargă înapoi sau înainte? Nu, mai bine, stagnează el? Dar, ca să nu ne plictisim, să nu uităm totuşi că animalul scenei politico-administrative poate fi şi băiatul consecvent, acela care nu-şi trădează partidul, ci „doar" electoratul. Este, invariabil, omul momentului, trend setter-ul în materie de bască roşie, uniformă kaki, bocanci purtaţi la 40 de grade Celsius. Băiatul cu sacou în culorile penajului de papagal, cel care face agenda zilei. Animal este şi fondatorul de partid, „întemeietorul", reprezentantul vechii gărzi, cel care alege să tacă, preferă să se abţină, îşi rezervă - ce clişeu! - dreptul de nu comenta gesturile, gafele, mizeriile colegilor săi. Va comenta după război, atunci când zarurile vor fi fost deja aruncate, atunci când eşecul va fi o chestiune de procente, de virgule, de minute.

Animalule! Da, tu! Acela care cerşeşti voturi o dată la patru ani. Cel care, după ce ajungi, prin redistribuire, parlamentar, dispari în ceaţă. Cel care, în isteria estivală care se prefigurează deja, vei vinde în stânga şi-n dreapta, cu şapte mâini, soluţii mesianice. Ambalate frumos, „branduite". Împărţite muritorilor de rând. Bine măcar că nu-ţi este ruşine! Căci dacă ţi-ar fi fost, erai un om pierdut!


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CFR SA printr-o firmă din Constanța, răspuns negativ privind intrarea în legalitate a unei construcții

08 Jan 2023 2314

Vești bune din Italia 10 dintre românii daţi dispăruţi în urma cutremurului au fost găsiţi în viaţă

28 Aug 2016 2937

Voceaconstantei.roCamerele Implantabile, un confort pentru pacienții aflați sub tratament chimioterapic

21 Jul 2016 3159

Poliţiştii constănţeni au desfăşurat activităţi de informare a turiştilor din Vama Veche

07 Jul 2016 3430

Sticla de Aqua Carpatica dispare

23 Jun 2016 4373

Voceaconstantei.ro Hirudoterapia, terapia cu ajutorul lipitorilor

24 Apr 2016 4929

UPDATE 5- Robert Popa, copilul dat dispărut de aseară, a recunoscut că și-a petrecut noaptea la un coleg

26 Nov 2015 4520

Propunere legislativă pentru respectarea utilizării limbii române ca limbă oficială a statului român

31 Aug 2015 2249

Andreea Marta, condamnată în dosarul prostituatelor de lux

21 Jul 2015 5283

Romania Comunista sau ultima din CEE

10 Jun 2015 2241

Astrocafe.ro Horoscopul săptămânal - 27.10.2014 – 02.11.2014

27 Oct 2014 3971

Avionul Air Algerie, disparut de pe radare, s-a prabusit. La brodul navei se afla si un roman

24 Jul 2014 3660

Inspectoratul de Poliţie Al Judeţului Constanţa - buletin de presă

26 Jun 2014 3028

Buletin de presa IPJ

05 May 2014 2931