Editorial! Scandalul elevilor de clasa pregătitoare relocați de la trei școli din Constanța. Ce au câștigat părinții cu vize de flotant?

  • În această situație sunt elevi de la trei școli din municipiul Constanța, Școala 24, Școala 29 și Școala 39
Mâine peste 2,7 milioane de elevi și preșcolari încep un nou an școlar. În mii de școli din țară va suna din nou clopoțelul după aproximativ trei luni de vacanță, iar elevii emoționați vor păși din nou pragurile școlii. Întâlnirea cu colegii, dar și cu cadrele didactice este așteptată cu emoții de mulți dintre elevi și preșcolari.
 
Din păcate, pentru mulți dintre elevii de clasă pregătitoare din Constanța, care abia așteptau să înceapă un nou ciclu de învățământ, primul an din viața de elevi vine cu mari provocări. Mai exact, deși visau încă din anii grădiniței să urmeze cursurile la școala din cartierul în care locuiesc, la început de an școlar au aflat că ar trebui de mici să se învețe cu naveta și să studieze în școli aflate la kilometric buni distanță de casă.

În această situație sunt elevi de la trei școli din municipiu. Astfel, elevi de la Școala 24 vor fi relocați în spații puse la dispoziție la Școala nr.11, elevi de la școala 29 la Școala nr. 14 din Palazu Mare și elvi de la școala 39 în spații puse la dispoziție la Școala nr. 31. Vestea că micuții nu vor învăța în școala din apropierea casei a căzut ca un trăsnet asupra părinților, mai ales că mulți dintre aceștia au deja copii înscriși la școala din cartier și altfel vor fi nevoiți să lase un copil la școala de lângă casă și apoi să ducă alt copil la școala aflată la câțiva kilometric distanță de casă.

Problema a apărut după ce la cele trei școli au fost înscrieri mult mai multe față de numărul de clase disponibile. Mai exact, în afara copiiilor care locuiesc în vecinătatea unității de învățământ au apărut zeci de copii ai căror părinți și-au făcut vize de flotant pentru a reuși înscrierea micuților la școli „bune“.

Ceea ce este greu de înțeles pentru acei părinți care apelează la astfel de tertipuri este faptul că atunci când apar astfel de situații copiii ajung să studieze fie în alte spații puse la dispoziție de ISJ fie cu cadre suplinitoare, având în vedere că acele posture apărute peste noapte nu pot fi titularizabile. În această situație ce obțin cei care „vânează“ școlile „bune“?  Pe lângă faptul că îi împiedică pe micuții care locuiesc în vecinătatea școlii să urmeze cursurile aproape de casă și schimbă an de an timp de cinci ani cadrul didactic. Mai mult, sunt nevoiți astfel să parcurgă și o distanță mult mai mare față de casă în traficul infernal din Constanța.

Un exemplu: un părinte care stă în Zona Casa de Cultură apelează la cunoștințe pentru a-și putea înscrie copilul la Școala 29 din Tomis Nord. Ulterior află la începutul anului că micuțul va studia în spații puse la dispoziție la școala 14 din Palazu Mare. Ce a rezolvat în acest caz? Doar un drum mult mai lung de parcurs la primele ore ale zilei. În plus, un copil care stă la două minte de Școala 29 din Constanța este nevoit să se trezească mult mai devreme pentru a ajunge la Școala 14 Palazu Mare aflată la câțiva kilometri de casă.

Problema aceasta nu este de ieri, de azi. De ani de zile se permite această situație, dar anul acesta s-a accentuat. Părinții elevilor de la Școala 39 au luat înițiativă și în ultimele zile au încercat în fel și chip să găsească o soluție. De la întâlniri cu conducerea ISJ Constanța, la participarea la conferințe cu autoritățile din județ, până la proteste, oamenii au făcut tot posibilul pentru a împiedica relocarea micuților. Soluții foarte multe nu ar fi, deoarece legea permite înscrierea micuților doar în baza vizei de flotant a părinților, iar spații în școli nu prea mai sunt.

Cel mai probabil autoritățile vor proceda la introducerea unor autobuze pentru ca micuții să poată ajunge la școlile la care au fost relocați. Același lucru a mai fost pus în aplicare anul trecut când preșcolarii de la o grădiniță din Tomis Nord aflată în reabilitare au fost relocați la o grădiniță din Poarta 6. Copiii plecau dimineață din Tomis Nord cu un autobus CT BUS care avea stație doar la Grădinița din Poarta 6. Unii părinți nu au considerat oportună această variantă și au preferat ca un an copiii să stea acasă.

Pentru clasa pregătitoare însă, părinții care nu vor fi de accord cu variant autobuzului vor trebui să se descurce singuri cu transportul micuților. Și pentru asta trebuie să le mulțumească celor care vânează o școală pe care o consideră bună, din cine știe ce criterii luate în calcul. Realitatea le-a demonstrat acum că totul a fost în zadar: copiii învață la alte școli decât cele vizate, au mult mai mult de mers până acolo, nu au cadre titular, dar în carnetul de elev va fi trecută școala mult visată!

Viitorul sună bine!  


Citește și: 

Învățământ ConstanțaLIVE VIDEO-TEXT. Relocarea elevilor de clasă pregătitoare din Constanța. ISJ face precizări importante (FOTO)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Învățământ Constanța Prefectul județului Constanța oferă declarații despre concluziile întâlnirilor cu managerii școlari din unitățile de învățământ preuniversitar din județ (FOTO +VIDEO)

07 Sep 2023 890

Învățământ Constanța LIVE VIDEO-TEXT. Relocarea elevilor de clasă pregătitoare din Constanța. ISJ face precizări importante (FOTO)

01 Sep 2023 2419

City-managerul, Felicia Ovanesian Proiectul de suflet al lui Mazăre, campusul social „Henri Coandă” ar putea fi relocat într-un cartier nou!

13 Jan 2023 5503

Mai multe sirene de alarmare a populației vor fi relocate. Iată noile adrese! (DOCUMENT)

14 Dec 2022 1588

Constanța Sirena de alarmare publică amplasată pe un imobil de pe strada Interioară III va fi mutată

05 Oct 2022 1056

Înțelegerea cu Primăria Constanța se apropie de final. Registrul Auto Român Constanța pe repede înainte un sediu nou

20 Jul 2022 1953

Fostul șef al Direcției Patrimoniu și Cadastru găsise în 2021 o soluție de relocare a bisericii "Izvorul Tămăduirii". Persoane din Primăria Constanța i-au cerut s-o facă uitată!

15 Jun 2022 6593

Constănțeanul supărat. „Ce poate fi mai înălțător decât să muști cu poftă dintr-un hotdog stând cu fundul pe o piatră funerară de 2000 de ani?”

10 Jul 2021 4064

Casa Bănescu trosnește din toate încheieturile. Primăria tace. Administrația județeană caută soluții să mute Școala de Artă Populară într-un alt sediu

16 Mar 2021 3124

Investiție de peste 1,4 milioane de lei Consitrans SRL va amenaja o bandă pentru pistă la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța SA

03 Apr 2020 3297

Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, declaraţii despre condiţiile de la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean Constanţa

22 Sep 2019 2365

Atenţie, şoferi! Confort Urban anunţă lucrări în zona ICIL Constanţa pentru noul magazin Lidl

13 Sep 2018 4633

Restricţii de circulaţie în zona ICIL. Ce se execută pentru magazinul Lidl

22 May 2018 5211

Dezbatere publică pentru proiectul de relocare a depozitelor de nisip din Marea Neagră, iniţiat de olandezii de la Boskalis. Când va avea loc şi unde

08 Jan 2018 3398

Sondaj de opinie Sunteţi de acord cu relocarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ în parcarea blocurilor O2 şi O3?

03 Apr 2017 15839